Apple vinner mot EU-kommisjonen: Slipper skatteregning på 139 mrd.

EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager går på et smertelig nederlag mot Apple og Irland.

EUs skattejakt
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

EU-domstolen har besluttet at Apple slipper å betale en skatteregning på 13 milliarder euro, tilsvarende 139 milliarder kroner. Det kommer frem i en pressemelding fra EU-domstolen.

Det var i 2016 at EU-kommisjonens konkurransekommissær Margrethe Vestager besluttet at Apple måtte tilbakebetale pengene i straffeskatt og renter for årene 2002 til 2013.

EU-kommisjonen mente at medlemslandene ikke kan gi skattefordeler til utvalgte selskaper. Allerede kort tid etter var Apple klar på at de ville ta saken inn for rettssystemet.

– Dagens dom fra EU-domstolen annullerer kommisjonens beslutning av august 2016 om at Irland har gitt ulovlig statsstøtte til Apple gjennom selektive skattelettelser. Vi vil gå nøye gjennom dommen, sier Vestager i en pressemelding etter at dommen ble gjort kjent.

Les også

EU-kommisjonen gir Apple tidenes baksmell (2016)

– Ikke fått økonomisk fordel

– Kommisjonen har ikke klart å vise at det ble gitt en fordel i juridisk forstand. Den gjorde derfor feil da den erklærte at Apple hadde fått en separat økonomisk fordel og dermed hadde mottatt statsstøtte, skriver domstolen i meldingen.

Dommen kommer fra en lavere instans i EU-domstolen og kan ankes videre til øverste nivå. Det kan kun ankes over lovanvendelsen, skriver nyhetsbyrået AP.

Da EU-kommisjonen kom med sin beslutning i 2016, mente de at Apples bruk av to irske datterselskaper innebar at selskapet kunne rapportere inn et overskudd på driften i Europa, som var en brøkdel av det reelle beløpet, skriver NTB.

Les på E24+

Aksjene som gir deg flere fordeler enn bare avkastningen

Irland vil ikke ha pengene

Apple var allerede den gang klar på at de betalte den skatten de skal betale, «i alle land» de opererer i.

Irland har hele tiden vært klar på at de ikke ønsket pengene EU-kommisjonen mente Apple måtte betale.

I en e-post til Bloomberg skriver finansdepartementet i landet at de er fornøyd med dommen og understreker at Apple ikke har fått noen særbehandling i saken.

Apple på sin side uttaler til nyhetsbyrået at de ønsker dommen velkommen, og at saken «ikke handlet om hvor mye skatt de betaler, men hvor de er nødt til å betale den».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. EUs skattejakt
  2. Apple
  3. EU

Flere artikler

  1. Apple avviser EU-anklage om at de hindrer konkurranse

  2. EU skal etterforske Apple for brudd på konkurranseregler

  3. EU anklager Amazon for ulovlig bruk av markedsmakt

  4. Apple knuser forventet omsetning: 8 milliarder over

  5. SAS kan måtte betale 1,18 milliarder kroner i erstatning til passasjerer etter pilotstreiken i 2019