Theresa May åpner for ny folkeavstemning

Tirsdag informerte statsminister Theresa May om at nyvalg eller en ny folkeavstemning er alternativene dersom parlamentet forkaster hennes siste brexit-utkast.

PRESSET: Statsminister Theresa May har gått på flere nederlag i parlamentet det siste halvåret, og ingen av brexit-alternativene som har vært oppe til avstamning har klart å få et flertall i parlamentet.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Det kommer frem i en tale fra den hardt pressede statsministeren. Samtidig som hun åpner opp for en ny folkeavstemning i utkast som skal opp i parlamentet, så understreker May at hun ikke ønsker dette selv.

– Jeg mener vi burde følge resultatet fra den første folkeavstemningen, og ikke be det britiske folk om å stemme en gang til. Men jeg anerkjenner de sterke følelsene fra Underhuset i dette viktige spørsmålet, sier hun.

Dette blir fjerde gang parlamentet skal stemme over en brexitavtale. May har fått overveldende flertall mot seg under alle de foregående avstemningene.

Dersom parlamentet nå godtar hennes utkast, som inneholder ti nye punkter, så står landet bedre rustet til å forme egen skjebne utenfor EU, uttaler hun.

Les også

Pundfall etter kollaps i brexitforhandlingene

Det siste klare alternativet, som er å forlate EU uten en avtale, har møtt massiv motstand i parlamentet, og anses derfor ikke som et lite sannsynlig alternativ.

Det var ingen umiddelbare klare i valutakursen til pundet etter talen.

Labour-samtaler strandet

Nyheten kommer etter at forhandlingene om et kompromiss med Labour strandet, der avstanden skal ha vært stor på Labours ønske om en tollunion med EU og en ny folkeavstemning.

– Regjeringen har allerede lagt frem et forslag som gir fordelene av en tollunion, men med mulighet for at Storbritannia kan bestemme egen handels- og utviklingspolitikk. Som en del av samtalene tilbydde vi et kompromiss om en midlertidig tollunion som utelukkende gjaldt varer, uttalte May under tirsdagens tale.

Les også

Theresa May vil sette dato for når hun går av

Opposisjonslederen har understreket at samtalene hadde vært «detaljert» og «konstruktive», og at Labour vil vurdere eventuelle nye forslag som kan løse den fastlåste situasjonen.

På spørsmål om hennes nye fremstøt kommer for sent, da opposisjonen allerede har gitt henne tommel ned, så sier hun at det er gjort kompromisser. Samtidig anbefaler hun politikerne om å se på detaljene i utkastet når det blir offentliggjort.

Utsatt til halloween

Parlamentet har allerede stemt ned Theresa Mays avtaleutkast tre ganger, og EU har uttalt at de ikke vil gjøre endringer på avtaleutkastet de har forhandlet frem med den britiske statsministeren.

Les også

Denne grensen har blitt sentral i brexitforhandlingene: Mener den har blitt et symbol på ydmykelsen fra EU

May har uttalte under talen at planen hennes blant annet innebærer at de skal jobbe mot et alternativ som kan erstatte den omstridte punktet om grensen mellom Irland og britiske Nord-Irland innen 2020.

Etter at britene ikke klarte å komme frem til en brexitavtale 29. mars, så har de fått utsatt EU-utmeldingen til 31. oktober.

May har selv sagt at hun vil gå av som statsminister – dersom parlamentet godtar hennes avtaleutkast. Det åpner opp for maktkamp i Det konservative partiet, som fra før av er sterkt splittet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Professor tror det er tre brexit-løsninger

  2. Ny brexit-avstemning mandag: Dette er alternativene

  3. Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

  4. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

  5. BI-professor blir overrasket om Theresa May fremdeles er statsminister neste uke