Midtøsten-ekspert slakter Jared Kushners fredsplan: – Dømt til å feile

Professor Nils Butenschøn slakter Donald Trumps svigersønns forsøk på å skape fred i Midtøsten. 

MOT KUSHNERS PLAN: Palestinske kvinner demonstrerer mot konferansen i Bahrain 18. juni 2019. Midtøsten-ekspert mener planen til Kushner er nedverdigende for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Foto: Said Khatib AFP
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

Søndag la Donald Trumps svigersønn Jared Kushner frem sin plan for fred i Midtøsten.

Planen innebærer et globalt investeringsfond verdt 50 milliarder dollar, eller 424.8 milliarder kroner, som skal bringe fred gjennom arbeidsplasser og utvikling.

Nils Butenschøn er Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, og forteller E24 at han ikke tror planen til Kushner kommer til å lede til fred i Midtøsten.

– Kushners plan er ikke så forskjellig fra tidligere initiativ til fred, og kommer i likhet med dem til å mislykkes. Siden 1920-tallet har det vært utallige forsøk fra dominerende vestlige stormakter på å samarbeide med autokratiske arabiske ledere om å gå rundt grøten og på en kunstig måte skille politikken fra økonomien. Foreløpig har slike initiativer vært uten suksess, sier han.

Ifølge Al Jazeera vil over halvparten av midlene, 28 milliarder dollar, tildeles de okkuperte Palestinske områdene Vestbredden og Gaza-stripen.

I tillegg vil Jordan motta 7.5 milliarder, Libanon får 6 milliarder, mens Egypt får 9 milliarder. Den økonomiske planen inkluderer 179 infrastruktur- og forretningsprosjekter.

Les også

Kushner legger fram de økonomiske rammene i sin fredsplan for Midtøsten

Lite tro på planen

Reuters skriver at Kushner anser planen som en moderne Marshallplan, men at initiativet lener seg på private aktører samt andre land enn USA for økonomisk støtte. Trump har ikke forpliktet seg til å bidra med en konkret sum.

Butenschøn mener de arabiske lederne kun deltar på konferansen, som finner sted til uken, fordi de er avhengige av USA og amerikansk bistand.

Han holder fast ved at det ikke eksisterer noen nevneverdig tro på at dette skal føre til en varig løsning blant de arabiske landene.

– De arabiske lederne kan ikke si nei til USA, men de kan samtidig ikke gå med på noe de vet at ikke fungerer, legger han til.

Planen har blitt lunkent mottatt i regionen. Til Reuters sier Kushner at han prioriterer økonomien først fordi det er et mindre kontroversielt tema enn politikken.

Palestinas president Mahmoud Abbas sa tidligere at den økonomiske situasjonen ikke bør løses før den politiske. Professoren mener det er åpenbart at president Mahmoud Abbas ikke går med med på avtalen som nå er lagt fram.

– Abbas er ellers vennlig innstilt til USA, men å gå med på dette er umulig. Planen prøver å friste med 50 milliarder dollar, men oppfattes som nedverdigende og fullstendig utenfor hva de arabiske lederne, spesielt de palestinske, kan gå med på, sier han.

Les også

Utenriksministeren advarer mot eskalering av Iran-krisen

Signaliserer Kushners avgang

Ettersom palestinske myndigheter ikke deltar på konferansen i Bahrain, vil Israel heller ikke være til stede. En delegasjon forretningsfolk fra Israel vil i midlertidig delta på konferansen.

– Planen vitner om en total mangel på forståelse for de grunnleggende faktorene i konflikten. Dette er forretningsfolk som skal løse problemer slik forretningsfolk gjør, uten å ha forkunnskap eller forståelsen som er nødvendig for å skape fred i Midtøsten, sier Butenschøn.

– Hva innebærer et bra tiltak?

– Et bra tiltak forutsetter et helt annet politisk lederskap i Israel, og en konstellasjon aktører som er opptatte av å skape fred. Jeg tror ikke det er grunnlag for fred med den nåværende konstellasjonen, da jeg ikke tror de er interesserte i fred. Trump vil ut av Midtøsten, men han er omgitt av sterke krefter som driver konfliktene videre, sier eksperten.

Butenschøn nevner den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo og Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton som deler av kreftene som forsøker å drive den nåværende situasjonen i retning av krig, også gjennom den anspente situasjonen i Iran.

Professoren kaller situasjonen der for meningsløs.

Dette, i tillegg til press både fra Israel og fra lobbyorganisasjoner i USA, gjør at man er lenger unna en avtale med palestinerne enn noen gang, mener Butenschøn. Han tror den nye planen for fred signaliserer at Kushner er på vei ut.

– Dette vil ikke føre til noen ting, noe som kanskje er planen. Kushner kan dermed si at han prøvde og settes til å drive valgkamp for Trump i stedet, mens Trump kan fokusere på andre ting enn Midtøsten, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Midtøsten
 2. Iran
 3. Israel/Palestina
 4. Israel
 5. Jordan
 6. Egypt
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. Kushner legger fram de økonomiske rammene i sin fredsplan for Midtøsten

 2. Iran trekker seg helt ut av atomavtalen

 3. Betalt innhold

  Et valgnederlag for Trump vil være dårlig nytt også for visse andre statsledere

 4. Dette har skjedd i Omanbukta: Drama i eksplosivt farvann

 5. Klima på topp når toppmøtet i Davos runder 50