Dette skjer denne uken: – Alt handler om olje og coronaviruset

Virusfrykt skaper uro hos investorene, som sender aksjer og renter rett ned. Denne uken vil alt dreie seg om olje og coronaviruset, mener Handelsbankens Marius Gonsholt Hov.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener det er vanskelig å se hvor store de økonomiske konsekvensene av coronaviruset blir på norsk økonomi.

Cicilie S. Andersen / E24
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:,

– Det er veldig mye på en gang nå. Viruset har dratt ned aksjemarkedet og oljemarkedet har falt kraftig etter Russland avviste kutt i produksjonen. Renteforventningene har falt som en stein, sier Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov, og legger til:

– Alt handler om olje og coronaviruset nå.

Hele kalenderen for denne uken finner du i tekstboksen lenger ned i saken.

Forrige uke ble det kjent at Russland nekter å gå med Opecs oljekutt, noe som blant annet førte til det største fallet i oljeprisen siden Gulfkrigen.

Vi har fått oljepriser ned mot 31 dollar fatet, og Bloomberg skriver at enkelte analytikere ikke utelukker priser helt ned mot 20-tallet.

– De gamblet på at Russland ikke turte annet enn å bli med. Det var å spille for høyt, for Russland med sin stolthet ville ikke stikke halen mellom bena og gå med på et slikt pokerspill, uttalte seniorpartner Per Magnus Nysveen i Rystad Energy til E24 i helgen.

– Mer brutalt enn forventet

Tusenvis av mennesker er smittet av coronaviruset, som har krevd over 3.600 liv. Det er bekreftet at 176 mennesker er smittet i Norge.

Gonsholt Hov sier det er vanskelig å si noe om hva som blir de endelige konsekvensene av viruset, og at mye kan skje de kommende dagene.

– Coronaviruset rammer den økonomiske veksten mer brutalt enn det man først hadde håpet og trodd. Spørsmålet er om vi ser effektene på norsk økonomi allerede, sier han, og legger til:

– Det vil nok deler av industrien og turistnæringen skrive under på.

Les også

Asiatiske børser stuper etter kraftig fall i oljeprisen

Denne uken kommer det også flere årsrapporter fra selskapene på Oslo Børs, deriblant Bakkafrost, Norsk Hydro og Entra.

– Begrenset rom for å kutte

På torsdag er det rentemøte hos Den europeiske sentralbanken (ESB) i Frankfurt, uken etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kuttet renten med et halvt prosentpoeng.

– Presset på sentralbankene øker, sier Hov.

Han mener spørsmålet ikke er om sentralbanken kommer til å foreta seg noe, men hva de kommer til å gjøre. Hov påpeker at markedet priser inn et lite kutt i ESB-renten.

– Forskjellen mellom Fed og ESB er at Fed har en del mer å gå på. Fed har rom for å kutte renten. Styringsrenten til ESB er allerede i minus, men jeg forventer noe nytt om TLTRO-programmet, sier han.

Les også

Oljeprisen stuper nær 30 prosent

Coronaviruset skaper frykt hos investorene, som sender aksjene og rentene rett ned.

KIM KYUNG-HOON / Reuters

Det såkalte TLTRO-programmet (forkortelse for targeted longer-term refinancing operations) er gunstige utlån til bankene for å blant annet stimulere til økt utlån. Den første serien av utlån ble annonsert sommeren 2014, og siden har sentralbanken gjennomført ytterligere to serier.

Regionalt nettverk og inflasjonstall

Her hjemme publiserer Norges Bank rapporten «Regionalt nettverk» på tirsdag, der sentralbanken gjennomfører intervjuer med over 300 bedrifter og organisasjoner om den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover. Rapporten danner en viktig pekepinn på tilstanden i den norske økonomien.

Hov påpeker at måleperioden er fra slutten av januar og gjennom februar. Uroen omkring coronaviruset tok seg imidlertid kraftig opp mot slutten av forrige måned.

– Jeg vet ikke om nettverket har fanget opp det som nå har kommet opp. Norges Bank har nok gjort noen flere undersøkelser for å danne seg et bedre bilde. Det gjenstår å se hvor god rapporten er til å fange opp effektene av viruset, sier makroøkonomen.

Samme dag kommer inflasjonstallene, som sammen med «Regionalt nettverk», regnes som viktige indikatorer for Norges Bank i rentesettingen.

Sist endte inflasjonen langt over forventningene, drevet opp av blant annet økte priser på mat og drikke. Januartallene viste en kjerneinflasjon (inflasjon, justert for avgifter og energivarer) på hele 2,9 prosent.

Hov mener imidlertid sentralbanken snarere fokuserer på den langsiktige prisutviklingen og det vil komme en reversering i februar-tallene.

– Det er ventet at det blir korrigert ned igjen etter et overraskende hopp sist, sier han.

Ifølge DNB Markets er det ventet at inflasjonen vil ende på 2,3 prosent. Økonomene i meglerhuset legger seg imidlertid lavere, og tror tallet vil ende på 2,1 prosent.

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Coronaviruset
 3. Marius Gonsholt Hov
 4. Rentemøte
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Handelsbanken: – Åpenbar resesjonsfare for norsk økonomi

 2. Dette skjer denne uken: Regionalt Nettverk og Fed-beslutning

 3. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Storbritannia og USA

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken

 6. Islands sentralbank setter ned styringsrenten ned 0,5 prosentpoeng