Britisk avis: Norge avslørte russisk fly med atomvåpen

En norsk militær lyttepost var sentral da et russisk bombefly lastet med kjernefysiske våpen, ble identifisert, ifølge en britisk avis.

Storbritannias statsminister David Cameron raser etter avsløringer i britisk presse om at et russisk fly med kjernefysiske våpen ombord nylig fløy nær britisk luftrom.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er Daily Express som søndag kommer med opplysningene. To russiske bombefly var ute på øvelse, hvor ett av flyene skal ha hatt atomvåpen om bord. Avisen siterer «kilder i det britiske forsvarsdepartementet».

Flyet, som fløy nær britisk luftrom, skal ha hatt et kjernefysisk antiubåtmissil med seg. Våpenet var ikke armert, og det russiske mannskapet måtte få direkte ordre fra president Vladimir Putin for å armere det.

Hendelsen har skapt furore i Storbritannia, hvor statsminister David Cameron og forsvarsminister Michael Fallon skal ha blitt opplyst om hendelsen. Fra britisk hold blir handlingene omtalt som en ny, bevisst provoserende handling fra russisk side.

Det var en norsk militær lyttepost som plukket opp kodeord fra mannskapet som avslørte at Russland var ute på øvelse, ifølge Daily Express. Brynjar Stordal, pressesjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, ønsker ikke å kommentere avisas opplysninger nærmere.

– Vi ønsker ikke å kommentere opplysningene som avisa hevder de har en kilde på, sier Stordal til NTB søndag ettermiddag. (©NTB)

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Cameron sender Osborne for å presse gjennom EU-reform

  2. Cameron oppfordrer til angrep på IS

  3. Avis: Folkeavstemning om EU i Storbritannia innen et år

  4. EU kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

  5. Storbritannia-forsker: – Boris Johnson, en blanding av Thatcher og Cameron