Storbritannia og EU i strid om skilsmisse-penger

Mens EU-ledere krever brexit-oppgjør fra Storbritannia på 50 milliarder pund, mener britene det er EU som må hoste opp milliarder.

VIL IKKE BETALE: EU-lederes krav om at Storbritannia punger ut 50 milliarder pund i brexit-regning avvises kontant av britene, som mener det er EU som skylder dem milliarder.

Foto: Justin Tallis AFP
  • Karl Wig
Publisert:,

Etter at Storbritannias statsminister Theresa May i forrige uke iverksatte artikkel 50 og startet den formelle EU-skilsmissen, gjør partene allerede fremstøt for å få kloa i hverandres penger.

EU-ledere har uttalt at britene må belage seg på å betale inntil 50 milliarder pund som oppgjør for utestående forpliktelser til EU.

De pengene kan EU kan se langt etter, ifølge britene, som nå har regnet på hva EU må betale dem.

En komité i overhuset i det britiske parlamentet har slått fast at de ikke juridisk forpliktet til å betale noe som helst til Brussel som følge av EU-utmeldingen.

Les også

EUs krav til britene: Først brexit, så forhandlinger

Vil ha ut milliardplasseringer

– Dette blir presentert som en skilsmisseregning, hvor vi skylder dem, sier en regjeringskilde til The Telegraph.

– Det fungerer ikke sånn. Dette er mer som å avslutte et trenings- eller klubbmedlemskap. Du fortsetter ikke å betale for de andre som bruker fasilitetene i etterkant, sier kilden.

Ifølge avisen anslår tjenestepersoner i staten, som ikke er navngitt, at Storbritannia har krav på ni milliarder pund som i dag står plassert i Den europeiske investeringsbanken (EIB).

En annen analyse viser ifølge avisen at kan Storbritannia i tillegg kan ha krav på utbetalinger fra eiendomsplasseringer og andre investeringer på inntil 14 milliarder pund.

Les også

Her står de tøffeste brexit-slagene

– Vi eier en bit av EU

EU-toppenes påstand om at britene skylder inntil 50 milliarder pund har satt britiske sinn i kok, ettersom Storbritannia har puttet 500 milliarder pund inn i EU-prosjektet gjennom 40 år.

– Pengene er investert i alle mulige ting. Vi har intellektuelle rettigheter, investeringer i bygninger, penger i den europeiske investeringsbanken. Vi eier en bit av EU, og skylder dem ingen penger, sier Iain Duncan Smith, parlamentsmedlem og tidligere leder for det konservative partiet.

Selv om EUs regningspåstand avvises kontakt av den britiske regjeringen, har statsminister Theresa May fastslått at Storbritannia vil møte sine «forpliktelser» til EU.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Finlands finansminister: Brexit blir så smertefull at ingen vil følge britene

  2. Avis: EU og Storbritannia er enige om brexit-regning

  3. Pundet hopper på mulig avtale for finansbedrifter

  4. Annonsørinnhold

  5. Hasteinnkaller til pressekonferanse – kraftige pundbevegelser

  6. The Times: Vil be EU om to nye år med brexit-overgang