Laber jobbvekst i USA

Sysselsettingsveksten i USA endte lavere enn det ekspertene hadde regnet med.

BIDRAR TIL VEKST: Bil- og bildeleproduksjon hadde 14.000 flere ansatt i august enn i juli, og bidrar til jobbveksten i USA. Her er president Donald Trump avbildet med konsernsjef Mary Barra i General Motors og lederen for fagforeningen United Auto Workers, Dennis Williams (t.h.) i Michigan i Mars.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Det ble skapt 156.000 antall jobber i USA i august utenom landbruket, og ledigheten bikket opp 0,1 prosentpoeng til 4,4 prosent. Det viser ferske tall fra Bureau of Labor Statistics i det amerikanske arbeidsdepartementet (BLS).

Den såkalte ADP-rapporten som ble sluppet mandag, viste at det ble skapt 237.000 nye jobber i privat sektor i USA i august.

Det var i forkant ventet 180.000 nye jobber, ifølge konsensustall. Nordea og DNB hadde ventet henholdsvis 175.000 og 170.000 nye jobber. August-tallet på 156.000 er dermed skuffende.

Til sammenligning ble det i juli skapt 209.000 jobber, mens ledigheten endte uendret på 4,3 prosent. Juli-tallet lå godt over forventningen på 178.000.

Den gjennomsnittlige timelønnen økte med 0,03 dollar til 26,39 dollar per time i august. Over de siste 12 månedene gir det en årsvekst på 2,5 prosent i lønningene, ifølge rapporten. Byrået peker på at konsumprisindeksen for urbane strøk (CPI-U) i juli lå på 1,7 prosent på årsbasis, noe som altså indikerer en reallønnsvekst.

– Fremstår likevel som solid

– Etter to sterke måneder kom det (som ofte i august) en svekkelse. Sysselsettingsveksten bremset en del opp, lønnsveksten var stabil og ledigheten økte. Samlet sett fremstår likevel arbeidsmarkedet som solid, og sysselsettingsveksten er sterk nok til å gi videre nedgang i ledigheten, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets i en kommentar til tallene fredag.

– Dessuten vil normalt august-tallene bli revidert opp, legger han til.

DNB Markets tror fortsatt at den amerikanske sentralbanken kommer til å fortsette renteøkningen på møtet sitt i desember, og at nedskaleringen av balansen vil starte allerede i oktober.

Ingen Harvey-effekt

Det amerikanske arbeidsstatistikkbyrået (BLS) skriver i sin rapport at det meste av jobbveksten skjedde innen industriproduksjon, byggenæringen, helse, gruvedrift og profesjonelle og tekniske tjenester.

– Sysselsettingsveksten har i gjennomsnitt ligget på 176.000 per måned så langt i år, omtrent på linje med den gjennomsnittlige månedlige veksten på 187.000 i 2016, skriver BLS.

Byrået understreker også at denne månedens tallinnhenting ble gjennomført før orkanen Harvey rammet Houston og den amerikanske golfkysten.

– Det er viktig å merke seg at orkanen Harvey ikke hadde noen merkbar effekt på sysselsettings- og ledighetstallene for august, skriver byrået.

KORTVARIG BILLIGSALG: Dollarkursen svekket seg umiddelbart mot kronen og andre valutaer da sysselsettingstallene (non-farm payrolls) for august ble offentliggjort. Kort tid etter hadde dollaren imidlertid hentet seg inn, som vist helt til høyre på grafen.
Les også

Registrert arbeidsledighet faller videre i august

Les også

Norsk PMI: Fortsatt sterk økning i industriaktiviteten

Les også

– Har tatt veldig mange på sengen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Orkaner skapte første sysselsettingsfall i USA på syv år

  2. 261.000 nye jobber i USA i oktober

  3. Dette må du følge med på denne uken

  4. USA-sysselsetting skuffer med 130.000 nye jobber i august

  5. USA skapte 228.000 nye jobber i november