Snakket statspapirene til bunns tross forsøk på brannslukking

Uttalelser fra europeiske sentralbanktopper har denne uken gitt betydelige utslag i rente- og valutamarkedet.

FEILTOLKET? Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi har denne uken drevet markedene med kommentarer fra Portugal.
Publisert: Publisert:

Til tross for forsøk på brannslukking har de europeiske statsrentene skutt i været denne uken. Eksempelvis har renten på tyske tiårige statsobligasjoner lagt på seg over 68 prosent de siste dagene.

Oppgangen ser ut til å være sentralbankdrevet. Den europeiske sentralbanken (ESB) har denne uken avholdt et faglig arrangement i Portugal med pengepolitiske topper fra hele verden.

Både rentene og euroen styrket seg betraktelig etter et innlegg fra ESB-sjef Mario Draghi tirsdag – et innlegg som ble tolket i markedet som «haukete».

De store internasjonale byråene melder at sentrale personer i Den europeiske sentralbanken i etterkant har forsøkt å tone ned uttalelsene – tilsynelatende til ingen nytte.

De tyske statsrentene er på det høyeste nivået siden mai, og eurostyrkelsen gjør at det ligger an til den dyreste europaferien for norske turister noensinne.

Saken fortsetter under grafen ...

TIL VÆRS: Grafen viser renten på tyske tiårige statsobligasjoner.

Lavere støttekjøp?

– Kommentarene fra Draghi, særlig tirsdag, ble tolket litt mer haukete i markedet. Dette ga utslag særlig i en sterkere euro og høyere renter på lange statspapirer i eurosonen – spesielt i de viktigste landene som Tyskland og Frankrike, oppsummerer seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets overfor E24.

Forsøket på å korrigere Draghi-uttalelsene gikk blant annet på at det sentralbanksjefen egentlig mente, kun var at ESB kan se bort fra lavere inflasjon i en periode, fordi en slik nedgang kan være midlertidig.

Målet skal ikke ha vært å signalisere noen snarlig tilstramming i pengepolitikken.

– Likevel var det vel slik at det Draghi snakket om gir en viss støtte til troen på at den økonomiske utviklingen i eurosonen går i riktig retning. Og da ligger det i kortene at man også i eurosonen skal snu litt om på pengepolitikken, sier Aamdal.

Han påpeker at de allerede har gjort en del.

Den europeiske sentralbanken har de siste årene gjort store støttekjøp i markedet, og disse kjøpene er redusert. Overvekten av nedsiderisiko i renteutsiktene er også tatt bort.

– Må trå varsomt

En rekke sentralbanksjefer har deltatt på ESB-forumet i Portugal, deriblant britiske Mark Carney.

VAKTE OPPSIKT: Den britiske sentralbanksjefen Mark Carney.

Også han har gitt oppsiktsvekkende uttalelser. Ifølge Financial Times overrasket Carney med å si at han vil stemme for en strammere pengepolitikk dersom investeringene tar seg opp.

«Dette står i kontrast til hans uttalelser sist uke, hvor han uttalte at det var for tidlig å begynne å snakke om en slik prosess. Pundet styrket seg markert på gårsdagens uttalelse. Bevegelsene de siste dagene viser at sentralbankene må trå varsomt når de skal kommunisere en gradvis normalisering, da markedet er svært sensitivt», skriver Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han mener imidlertid at det kan ligge en tanke bak uttalelsene.

«Det er da ikke unaturlig at sentralbankene ønsker å teste markedet litt, en øvelse som i hvert fall ikke er helt ukjent for Carney», skriver han.

Til VÆRS: Renten på britiske statspapirer.
Les også

Dette blir den dyreste Europa-ferien noensinne

Les også

Få bryr seg om kronekursen i ferien

Les også

Analytiker: Nå kan kronerushet komme

Publisert:

Her kan du lese mer om