Gresk kjøpmann: – Jeg har ingen penger å ta ut av banken

Butikkinnehaver Papastamatiou Nikos mener Hellas ikke har noen grunn til å bli i EU. – Det eneste ESB tenker på er hvordan en konkurs vil ramme bankene, ikke om folk vil dø av sult.

INGEN VITS: Butikkinnehaver Papastamatiou Nikos mener Hellas bør forlate EU. Han ser ikke poenget med å bli, slik som situasjonen er for grekerne nå.
Publisert: Publisert:

(E24 Rhodos): Det går mot kveld i den vesle byen Rhodos, og turistene strømmer til bussentralen ved havnen etter en lang dag i den solrike gamlebyen.

Enkelte tar turen innom den vesle butikken Palladion og rasker med vakuumpakket krydder, oliven og tørket frukt.

– Har du pinjekjerner?, spør en kunde.

– Nei, dessverre. Det kommer en leveranse onsdag, smiler butikkinnehaver Papstamatiou Nikos beklagende.

Få siste nytt om Hellas-krisen her

Hver kunde som legger penger igjen i kassen, er viktig for Nikos. Høyere skatter og avgifter fra sentralt hold i Aten – som følge av vilkårene i låneavtalen med kreditorene – har tømt sparemidlene hans.

Derfor blir E24s spørsmål om han har vært i banken, som mange andre grekere, og tatt ut sparepengene, møtt med latter.

– Nei, det har jeg ikke, og det er sannsynligvis fordi jeg ikke har noen penger i banken, sier han.

Turismen er hovednæringen på øya, og arbeidsledigheten er langt lavere enn på fastlandet. Likevel er næringsdrivende preget av hva som foregår i Aten.

– Jeg har brukt pengene mine de siste tre årene på å holde butikken i live. Det hadde ikke gått uten, sier Nikos til E24.

Les også:

Gresk bilforhandler: – Folk kjøper hva som helstSlik er Hellas' gjeldsberg bare i år

– Folk flest har lite i banken

Nikos mener Den europeiske sentralbanken kan skylde seg selv for at grekerne tar ut pengene sine, etter en del «ukloke uttalelser».

– De tenker ikke før de snakker. For eksempel sa de at greske banker kunne gå konkurs hvis ditt og datt skjedde, eller at det vil bli hardere innstramminger. Det bør man ikke flagge ut på den måten. Folk blir redde, sier han.

– Jeg vil tippe at de fleste har en liten sum i banken. Kanskje rundt 2.000 euro. For all del, det er jo isolert sett mye penger, men det er ikke de uttakene som skaper de store tallene i sum. De store aktørene har allerede tatt ut alle pengene sine. Spesielt har det skjedd de siste ti dagene, sier Nikos.

Les også

Krisemøte om Hellas ferdig

LINDOS: Den hvite byen rundt klippen med Apllo-tempeelet og riddernes forvarsverk, er det mest populære utfarstsmålet på Rhodos. FOTO: MONA LANGSET

– Før eller siden vil pengene ta slutt

Han har svært lite til overs for Den europeiske sentralbanken (ESB), som han mener har skjøvet problemene foran seg ved å stadig tilby Hellas nye kriselån.

– Situasjonen til Hellas er veldig karakteristisk. Det er akkurat som om jeg låner deg penger, og ber deg betale ned lånet, og du sier nei, det går ikke. Så gir jeg deg et kredittkort sånn at du kan ta ut penger fra banken for å betale meg det du skylder. Disse pengene vil før eller siden ta slutt, sier Nikos.

– Det er ingen grunn til å bli i Europa, og det er ingen grunn til å betale kreditorene pengene igjen og igjen, når lånet likevel vokser seg større og forrenter seg.

Nå som Hellas virkelig har problemer med å betale avdragene sine, mener Nikos det virker som Den europeiske sentralbanken er mer interessert i å redde de greske bankene enn det greske folket.

– Man har gitt mer penger, slik at det blir mer gjeld, noe som gir store transaksjoner mellom bankene. Det eneste ECB tenker på er hvordan en konkurs vil ramme bankene, og ikke om folk vil dø av sult i Hellas, sier han.

Les også:

Gresk bilforhandler: – Folk kjøper hva som helstTre varsler på om Grexit kommerDette skjer med charterturen din om Hellas går konkurs

– EU er ikke en union

Hvordan er stemningen blant grekere på Rhodos nå?

– Det er en nervøs stemning, man merker det på alle menneskene her på øya, sier Nikos.

– Det er ikke den beste situasjonen når samtalene tar så lang tid. Det er vanskelig å vite hva morgendagen bringer, og hva som er fremtiden til Hellas.

Tror du Hellas blir i EU?

– Problemet er ikke hvorvidt vi blir eller ikke blir i unionen. Den europeiske unionen er ikke en union. Forutsetningene som var til stede da EU ble dannet skiller seg fra dagens forutsetninger. Hvis man sier vi har en monetær union er jeg med på det, men en union hvor forskjellige folk lever sammen i harmoni og demokrati, og lever i frihet? Det er ikke EU. Personlig mener jeg det ikke er noen grunn til å bli i EU, når det er som det er.

– Det å forlate EU er kanskje ikke løsningen, men å bli i EU fungerer ikke.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om