Nye amerikanske BNP-tall 14.30: Tviler på Trump-boom

Veksten i den amerikanske økonomien stanger allerede i taket, mener økonomer, som tror stigende inflasjon, sterkere dollar og rentehopp blir resultat hvis man gir mer gass.

PLANER: President Donald Trump har gitt signaler om skattekutt og infrastrukturinvesteiringer for å få opp aktiviteten i økonomien.

Foto: Pablo Martinez Monsivais AP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Det begynner etter hvert å bli mange år siden finanskrisen truet med å sende verdensøkonomien inn i en ny depresjon.

I verdens største økonomi, den amerikanske, har ekspansjonen pågått siden sent i 2009. Men med den nye presidenten Donald Trump ved roret har det kommet signaler om en politikk som skal gi enda mer fart i økonomien.

Skattelette og økt pengebruk på infrastruktur er blant elementene i planen som skal skape mer aktivitet, men fra økonomene tviles det på hvor stort behov USA har for stimulansen fra mer ekspansiv finanspolitikk, altså økt offentlig pengebruk.

– Kommer sent

– Hovedhistorien nå er at eventuelle stimulanser kommer sent ut i syklusen, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

– Det betyr at det er litt begrenset hvor mye raskere den faktiske veksten blir. Det blir mer en kamp om ressursene, lønnsveksten vil stige litt raskere enn den ellers ville gjort. Dermed kommer renteoppgangen raskere.

Han sier at flere indikatorer tyder på stor optimisme til hva Trump kan få til, deriblant kraftig oppgang i målingene over småbedriftenes optimisme og videre oppgang i forbrukertillit.

– Men både i bedriftsinvesteringer og forbruket har vi lagt en bra oppgang bak oss. Det er ikke slik at før Trump var det surt og nå blir det jubel, men heller at det var meget bra. Investeringene har kommet godt tilbake etter finanskrisen og er på et ganske normalt nivå målt mot BNP. Og forbruksveksten har vært formidabel de siste årene.

Fredag er det duket for et nytt slipp av økonomiske veksttall i USA for fjerde kvartal.

Øystein Børsum, seniorøkonom i Swedbank.

Foto: Krister Sørbø

Tallene som slippes klokken 14.30 er ventet å vise en BNP-vekst på litt to prosent fra samme kvartal året før.

Det vil i så fall være en nedbremsing fra tredje kvartal, men omtrent rundt nivået veksten har ligget på de siste årene.

I takt med bedringen i økonomien har den amerikanske sentralbanken Federal Reserve startet med rentehøyninger – den første i desember 2015 og deretter en heving i desember i fjor. Styringsrenten er tatt opp til intervallet 0,5 til 0,75 prosent og signalet fra Fed er tre hevninger gjennom 2017.

– Det er helt opplagt et behov for å normalisere renten. Det Trump gjør er ikke å endre bildet fullstendig. Det er bare som å klemme på ketchup-flasken, og så spruter det ut litt raskere enn planlagt, sier Børsum.

Den amerikanske BNP-veksten har stor sett ligget i området 1 til 2 prosent i årene etter finanskrisen. Fredag kommer nye BNP-tall.

Foto: US Bureau of Economic Analysis

– Rentene vil komme mye mer opp

Ifølge Swedbank-økonomen er den gryende renteoppgangen enda bare i startgropen.

– Bare for et halvt år siden var det snakk om lave renter til evig tid – det var ikke måte på hvor surt dette så ut.

Les også

Trump vil finansiere Mexico-mur med høye tollavgifter

– Nå har bildet snudd fullstendig. Nå stiger inflasjonen overalt. Dels på grunn av energiprisene, men også mer underliggende. Rentene vil komme mye mer opp de neste årene. Det er helt opplagt. Til slutt skjer det til og med i Europa.

Fra toppene i kjølvannet av finanskrisen har arbeidsledigheten i USA kommet kraftig ned, til under fem prosent.

– De fleste er enige om USA er nærme, eller ved, full sysselsetting nå, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen.

Han viser til at anslagene for trendveksten i økonomien, definert av økonomene som den veksten som gir stabil arbeidsledighet, varierer mellom halvannen til to prosent.

Stiger BNP-veksten mye høyere enn trendveksten går økonomien enkelt sagt på høygir og det er fare for overoppheting.

SEIERHERREN: President Donald Trump

Foto: Carlos Barria Reuters

– Har du høyere vekst enn dette koker det litt over og skaper bobler. Er veksten lavere trenger man litt stimuli. Utfordringen for Trump er han egentlig ikke bør gjøre noe som helst siden de er nær full sysselsetting, sier Andreassen.

Ser liten vilje til offentlig pengebruk

Både Børsum og Andreassen mener det er usikkert hvor ekspansiv den økonomiske politikken faktisk blir, selv med signalene som hittil har kommet fra Trump.

Mye handler ifølge Børsum om hvor villige republikanere i Kongressen er til å øke den offentlige pengebruken uten inndekning.

– Jeg tror de er lite villige til det. Det betyr at mye av infrastrukturinvesteringene kommer som offentlig-privat-samarbeid hvor det ikke legges så mye offentlige penger på bordet, sier han.

Like viktig er planene om skattereform, og hvordan den blir seende ut.

– Republikanerne får helt sikkert til en avtale om skattereform. Den innebærer kutt i skattesatsene, men planen til for eksempel Paul Ryan (Republikanernes leder i Representantenes hus) har vært å bredde ut skattegrunnlaget slik at det ikke nødvendigvis blir like store reduksjoner i skatteinntektene, sier Børsum.

Les også

Dette meksikanske selskapet kan tjene på Trumps grensemur

Les også

Trump fortsetter sin harde linje

Les også

Pesoens historiske fall

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Tviler på om Trumps skatteplan vil gi nok «futt» i økonomien

  2. Grenseskatt kan gi «dollar-bombe»

  3. Ekspertene om skattereformen: Ikke det USA trenger nå

  4. Annonsørinnhold

  5. Trumps helsenederlag skaper usikkerhet rundt skattereformen

  6. USA rører ikke renten