IMF advarer i ny rapport mot Brexit

Det internasjonale pengefondet frykter global skade dersom Storbritannia trer ut av EU-samarbeidet.

FOLKEAVSTEMNING: 23.juni går britene til urnene for å stemme hvorvidt Storbritannia skal være en del av EU eller ikke. Den sittende statsministeren David Cameron kjemper for fortsatt EU-samarbeid. IMF-sjef Christine Lagarde ønsker også at Storbritannia forblir i samarbeidet.
Publisert:

Dersom Storbritannia velger å gå ut av EU-samarbeidet, i tabloidene omtalt som en Brexit, kan det skape store utfordringer for Storbritannia og Europa. Pengefondet ser på en Brexit som det største usikkerhetsmomentet tilknyttet Storbritannias fremtidsutsikter, det melder Det internasjonale pengefondet (IMF) via Dow Jones Newswires.

– En Brexit vil forstyrre de etablerte handelsforholdene og skape «store utfordringer» for både Storbritannia og resten av Europa, heter det i rapporten, gjengitt hos BBC.

Pengefondet skriver videre i oppdateringen at en Brexit kan gi internasjonal skade.

Les også:
G20 advarer mot brexit

Folkeavstemning

23. juni går britene til urnene for å stemme om hvorvidt de fortsatt ønsker å være en del av EU eller ikke.

Den sittende statsministeren David Cameron kjemper for at Storbritannia skal forbli i EU-samarbeidet, mens hans partifelle Boris Johnson jobber for at Storbritannia skal stå på egne ben.

Kredittbyrået Moodys mener på sin side at Storbritannias eventuelle fratreden vil ha liten påvirkning på EU og vil mest sannsynlig ikke føre til de store jobbtapene.

Les også

Har ikke vært billigere med London-tur siden i sommer: Denne mannen ga pundet knockout

– Kan koste 100 milliarder pund

En rapport fra Det britiske industriforbundet viser at en såkalt Brexit vil koste 100 milliarder pund (om lag 1.200 milliarder norske kroner) og 950.000 jobber innen 2020.

CBI hevder at en Brexit vil skape et alvorlig sjokk for britisk økonomi, uavhengig av handelsavtaler landet måtte inngå med sine tidligere europeiske partnere.

– Analysen viser veldig tydelig hvorfor det vil bli et skikkelig tilbakeslag for levestandarden, jobber og vekst å forlate EU, sier direktør i CBI Carolyn Fairbairn i en uttalelse.

Industriforbundet har tidligere gjort det klart at de vil kjempe for at Storbritannia skal forbli i EU, men har blitt kritisert av EU-motstandere som mener at næringslivet er delt i synet på saken.

Finansministre verden over advarer også mot en Brexit.

– En Brexit ville være et sjokk for verdensøkonomien, ifølge finansministrene i G20.

Les også

Cameron la fram skatteopplysninger

Les også

Derfor ser IMF mørkere på verdensøkonomien

Les også

Et flertall av britene vil forlate EU

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om