Supertirsdagen ekstra super for Trump og Clinton

Donald Trump og Hillary Clinton vant flest delstater under supertirsdagen og befester sine posisjoner som favoritter. Men også Ted Cruz' tilhengere feiret.

ØKER LEDELSEN: Presidentkandidat Hillary Clinton (demokratene) jublet foran tilhengerne etter den ene seieren etter den andre ble hanket inn.

Javier Galeano Reuters
 • NTB
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Til det taktfaste ropet «Ted! Ted! Ted!» feiret tilhengerne hans på valgvaken like utenfor Houston at Texas-senator Cruz vant hjemstaten og nabostaten Oklahoma. Men likevel levde ikke Cruz helt opp til forventningene.

Størst grunn til å feire hadde Trumps tilhengere. Eiendomsmogulen vant Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia og Vermont.

Dermed fortsetter marerittet for den etablerte delen av det republikanske partiet, som desperat forsøker å finne ut hvordan Trumps mars mot partiets nominasjon kan stanses.

Les også

Clinton sier vannkrisen i Flint er umoralsk

Cruz mener han er eneste alternativ

Med countrymusikk, dongeriskjorter, pistolhylster og cowboystøvler lot ikke Cruz' tilhengere muligheten for en fest gå fra seg, til tross for at den helt store seieren uteble.

– Det er strålende at Texas og Oklahoma gikk til oss. Vi er på vei! Ted er på vei til Det hvite hus, sa en ekstatisk Natalie Runyan til NTB, før hun understreker at «det blir en Texas-stor fest her i kveld!»

Hun hadde på seg en fotballtrøye med påskriften Cruz og nummeret 45. Det symboliserer at hun vil at Cruz skal bli USAs 45. president.

– Det er på tide at noen av de andre kandidatene, som Marco Rubio, nå trekker seg.

Det var kandidaten Cruz selv helt enig i da han holdt sin seierstale.

– Etter denne kvelden ser vi at vår valgkamp er den eneste som har slått, kan slå og vil slå Donald Trump, sa Cruz til sine tilhengere.

Les også

FT: Bloomberg bekrefter at han vurderer å stille i presidentvalget

Rubio tok samtidig sin første seier i nominasjonskampen da han vant Minnesota. Florida-senatoren ser nå fremover mot at hjemstaten skal stemme om to uker. Der må han vinne etter den svake «supertirsdagen», men 44-åringen ligger langt bak Trump på meningsmålingene.

God kveld for Clinton

Demokraten Hillary Clinton vant i Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas og Virginia. I tillegg tok hun en knepen seier i Massachusetts.

Selv om Sanders vant Colorado, Oklahoma, Vermont og Minnesota, klarte han ikke vise at han kan appellerer til minoritetsvelgere, skriver nyhetsbyrået AP.

VGTV: Rubio: – Trump er en svindler

I sin seierstale så Clinton allerede fremover mot en duell med Donald Trump i hovedvalget i høst, selv om Sanders fortsatt ikke kan avskrives.

– Det er klart i kveld at aldri tidligere har så mye stått på spill i et valg. Og aldri før har retorikken vi hører på den andre siden, vært mer nedrig, sa hun, med klar henvisning til Trump og «borgerkrigen» hos republikanerne.

Også Trump brukte sin seierstale til å se fremover mot hovedvalget.

– Jeg er en samlende person. Folk tror ikke det, men jeg er det. Når jeg blir deres kandidat, skal jeg rette skytset mot Clinton, sa han.

Cruz leverte ikke i sør

Selv om det var svært viktig for Cruz å vinne hjemstaten Texas, har strategien hans hele tiden vært å gjøre det svært bra på «supertirsdagen» og i sørstatene. Men Trump gjorde det godt i sør og vant mange viktige delstater.

OVERRASKET: Presidentkandidat Ted Cruz (republikanerne) kom bedre ut enn ventet av supertirsdag, og vant de viktige nominasjonsstemmene i hjemstaten Texas.

Erich Schlegel Afp

Den 57 år gamle republikaneren David Pesola sier han vil stemme på Trump i november om han vinner nominasjonen, men at Cruz er det soleklare førstevalget.

– Grunnloven har blitt tråkket på de siste årene. Det vil Cruz reversere, sier han til NTB etter at resultatene, som han karakteriserer «som forventet», var klare.

Les også

Christie og Bush rett i strupen på Rubio

For partiene går det nå slag i slag med nominasjonsvalg i hele mars, der de viktigste statene er Florida, Illinois og Ohio 15. mars.

I de republikanske valgene der tar vinneren alle delstatens delegater. Fram til nå har antallet blitt fordelt etter antallet stemmer.

Les også

Donald Trump kunne vært dobbelt så rik om han satte pengene i indeksfond

Les også

Brakseier til Trump og Bush trekker seg

Les også

Obama overbevist om at Trump ikke blir president

Her kan du lese mer om

 1. USA-valg 2016
 2. USA
 3. Bernie Sanders
 4. Donald Trump
 5. Hillary Clinton
 6. Demokratene, USA
 7. Republikanerne, USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trump sjokkerer USA og verden

 2. De viktigste tidspunktene valgnatten

 3. Overlegen seier

 4. Annonsørinnhold

 5. Hillary Clinton favoritt på Stortinget

 6. Sanders, Cruz og Trump tok to stater hver