Senatet stemte for å redusere toll på hundrevis av kinesiske varer

Senatet stemte torsdag for å redusere eller fjerne toll på brødristere, kjemikalier og om lag 1.660 andre varer produsert i utlandet, melder Reuters.

TOLLKRIGER: USA-president Donald Trump.

Foto: Nicholas Kamm AFP
  • André Haugen
  • Eric B. Utheim
  • NTB
Publisert:,

Nyhetsbyrået skriver at nærmere halvparten av disse varene blir produsert i Kina og at avstemningen foregikk i stillhet torsdag.

Lovforslaget om tollreduksjonen har nå gått enstemmig gjennom senatet og Representantenes hus, og det gjenstår bare å løse mindre uenigheter før det havner på Donald Trump skrivebord for signering.

Toll og mot-toll

USA og Kina hadde tidligere i juli innført toll på varer tilsvarende 34 milliarder dollar mot hverandre, og Trump-administrasjonen har varslet at de vil innføre 10 prosent toll på alle kinesiske varer til en verdi av ytterligere 200 milliarder dollar.

Skulle Trump gjøre alvor av sin siste trussel, ville den samlede verdien av kinesisk import på 505 milliarder dollar, tilsvarende 4.173 milliarder norske kroner, ha blitt rammet.

FRIERFERD: Etter at konflikten med USA blusset opp, har Kina forsøkt å knytte handelsforbindelser med andre land - som under det nylige statsbesøket i Sør-Afrika. Her er Kinas Xi Jinping sammen med vert og presidentkollega Cyril Ramaphosa i Pretoria.

Foto: Mike Hutchings Reuters

– Jeg er klar til å gå til 500, sa Trump i et intervju med CNBC, henspillende på den totale kinesiske importen på 505 milliarder dollar.

– Jeg gjør ikke dette for politikken, jeg gjør det for å gjøre det rette for landet vårt. Vi har blitt lurt av Kina i altfor lang tid, sa Trump i intervjuet.

Kinesiske myndigheter sa da at trusselen var «totalt uakseptabel» og lovet å gjengjelde tiltakene fra USA.

Samtidig har de understrekt en rekke ganger at de helst vil unngå handelskrig.

G20 kom i helgen med en uttalelse etter møtet sitt i Buenos Aires, hvor de fremhevet økt spenning innen handel som en av de største truslene mot vekst i verden.

BLE ENIGE: EUs Jean-Claude Juncker og USAs president Donald Trump etter møtene onsdag/natt til torsdag norsk tid.

Foto: Saul Loeb AFP

Dempet Europa-frykt

USA innførte i mars også ti prosent toll på import av aluminium og 25 prosent toll på import av stål, noe som fikk EU til å svare.

Norge, og med det Norsk Hydro, er for øvrig holdt utenfor denne tollen.

Trump har også truet med å øke tollen på europeiske biler, som har USA som ett av sine aller viktigste marked.

Men angsten for handelskrig med Europa ble nylig kraftig dempet, da Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker besøkte Det hvite hus - og kunne reise hjem med en erklæring hvor Donald Trump og EU er enige om ikke ha toll på industrivarer fra begge parter, samt at se nærmere på den omtalte stål- og aluminiumstollen og EUs respons med hevntoll mot USA.

– Handelskrigen er satt på vent, og i beste fall på vei til å avsluttes, sa Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen til E24 torsdag etter at møtet var over. Og han la til:

– Dette er bra nytt for Norge.

Les også

USA og EU trapper ned handelskrigen

Les også

– En trussel mot verdens vekst

Les også

Trump: Klar til å innføre toll på all import fra Kina

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trump: Klar til å innføre toll på all import fra Kina

  2. Ny rapport: Amerikanske forbrukere og bedrifter tar regningen for Trumps handelskrig

  3. Vurderer høyere Kina-toll

  4. Annonsørinnhold

  5. – En trussel mot verdens vekst

  6. Kina: Vi tvinges til å ta hevn på USA