Åpner i oktober: Kan bli verdens største flyplass

Det forventes at den nye hovedflyplassen i Istanbul vil bli én av verdens travleste flyplasser.

SEKS RULLEBANER: Når flyplassen står ferdig kan den bli en av verdens travleste.
Publisert:

Den nye flyplassen utenfor Tyrkias største by har blitt ett av president Recep Tayyip Erdogans store prestisjeprosjekter, og det begynner å nærme seg første åpning.

Prislappen på flyplassen er på over 30 milliarder dollar, nesten 244 milliarder norske kroner, ifølge Independent.

På Tyrkias nasjonaldag, den 29. oktober, åpnes etter planen tre landingsbaner, og en terminal med kapasitet til 90 millioner reisende.

Les også: (+) Hvorfor klarer ikke Tyrkia å stoppe det økonomiske stupet?

For å forberede åpningen skal det gjennomføres tre store tester av de nye fasilitetene, som blant annet skal utføres med 9.000 personer og 10 fly.

– Overføringen til Istanbul New Airport vil bli den største flyplassflyttingen i verden. Ingen andre flyplasser har blitt flyttet lengre enn 45 kilometer, sier administrerende direktør Kadri Samsunlu ved IGA – Istanbul New Airport, i en pressemelding.

Når flyplassen er helt ferdig, så skal den ha seks landingsbaner, og en årlig passasjerkapasitet på 200 millioner personer, noe som kan gjøre det til den travleste flyplassen i verden.

KONTROLLTÅRN: Tårnet er inspirert av en tulipan, som lenge har vært et symbol for Istanbul.

Til sammenligning starter i høst arbeidet med å bygge ut Oslo Lufthavn. Dette skal øke kapasiteten på passasjerer ut av Schengen til 8 millioner passasjerer årlig, fra 5,5 millioner. Total passasjerkapasitet ved Gardermoen er ifølge Avinor på 32 millioner.

Les på E24+

Derfor retter verden blikket mot Canadas legalisering av cannabis

Istanbul New Airport skal være på et område på 76,5 millioner kvadratmeter, og ligger om lag 35 kilometer fra sentrum av Istanbul.

Flyplassen skal blant annet huse et hotell med 451 rom.

Atatürk, som i dag er byens hovedflyplass, skal bli omgjort til en offentlig park, ifølge Lonely Planet.

Byggingen av flyplassen har pågått i mange år, men åpningen skjer samtidig som den økonomiske tilliten i landet har falt til det laveste nivået på nesten ett tiår, svekket valuta og høy inflasjon.

200 MILLIONER: Med en mulig kapasitet på 200 millioner reisende, kan flyplassen bli en av verdens travleste.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev E24 at kapasiteten på den nye flyplassen blir 25 ganger så stor som Gardermoen. Det stemmer ikke.

Les også

Erdogan får verdens største privatfly i gave

Les også

– Har blitt utpekt som én av verstingene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om