Nesten 80 prosent inflasjon i Tyrkia

Prisveksten i Tyrkia i juni var på 78,6 prosent på årsbasis, det høyeste på nærmere 25 år, ifølge offisielle tall.

Inflasjonen i Tyrkia er på sitt høyeste nivå siden 1998, takket være president Recep Tayyip Erdogans omstridte politikk med å senke renten for å hindre inflasjon.
  • NTB-AFP
Publisert:

Prisveksten har ikke vært høyere siden 1998. Den har holdt seg på rundt 70 prosent siden april, og i mai var den på 73,5 prosent.

Uoffisielle beregninger gjort av tyrkiske økonomer tyder imidlertid på at inflasjonen er minst dobbelt så høy, helt oppe i 175 prosent.

Ifølge offisielle data skyldes prisstigningen blant annet at transportprisene har økt med 123 prosent, og ikke-alkoholholdige drikkevarer med 94 prosent

Den skyhøye inflasjonen henger sammen med rentepolitikken til president Recep Tayyip Erdogan, som nekter å vike fra sin omstridte økonomiske politikk.

I strid med så godt som alle økonomer er Erdogan overbevist om at høyere rente skaper inflasjon. Vanlig økonomisk teori er at renteøkninger er nødvendig for å bremse inflasjonen.

Erdogan har det siste året i stedet presset sentralbanken til å redusere rentene fra 19 til 14 prosent, og flere sentralbanksjefer som mener noe annet enn ham, er de siste årene blitt avsatt.

Tyrkias økonomi har stupt siden rentekuttene i fjor. De har skapt en valutakrise, og myndighetene har innført tiltak som skattefradrag for basisvarer og justerte strømavgifter.

Fredag ble minstelønnen økt kraftig for andre gang i år og er nå dobbelt så høy som ved nyttår. Dette gjøres for å dempe virkningen av prisstigningen på vanlige husholdninger. Men økonomene advarer om at også dette bidrar til inflasjonsspiralen.

Publisert:
Gå til e24.no