Tyrkia overrasker med rentekutt tross skyhøy inflasjon

Den tyrkiske sentralbanken går mot strømmen og kutter renten med 1 prosentpoeng.

MOTSTRØMS: Sentralbanken i president Tayyip Erdogans Tyrkia kutter renten, mens brorparten av verdens sentralbanker hever rentene.
Publisert:

Det er ikke bare Norges Bank som har gjort justeringer med styringsrenten torsdag. Også den tyrkiske sentralbanken skaper overskrifter.

Til tross for en prisvekst på skyhøye 79,6 prosent i juli, den høyeste på 24 år, overrasker den tyrkiske sentralbanken markedene med kutt.

For første gang på syv måneder kutter banken renten, fra 14 til 13 prosent.

Les også

Nesten 80 prosent inflasjon i Tyrkia

Tok markedene på sengen

Analytikere hadde på forhånd ventet at sentralbanken ville holde renten uendret, og tok dermed markedene på sengen da kuttet var en realitet, ifølge CNBC.

Like etter beslutningen falt den tyrkiske liren skarpt mot dollaren, rundt 0,7 prosent. Like før beslutningen var en dollar verdt like i underkant av 18 lire. Nå handles en dollar for rundt 18,10 tyrkiske lire.

Dette er valutaens laveste nivå opp mot dollaren på lang tid, ifølge CNBC.

Den tyrkiske liren har tapt seg over 26 prosent i verdi mot dollaren siden nyttår.

Uortodoks

Tyrkias president Tayyip Erdogan har over lengre tid forfektet sin egne uortodokse økonomiske teori.

I strid med så godt som alle økonomer er Erdogan overbevist om at høyere rente skaper inflasjon. Flertallet mener på sin side at renteøkninger er nødvendig for å bremse inflasjonen.

Erdogan har det siste året ut ifra sitt ståsted i stedet presset sentralbanken til å redusere rentene fra 19 til nå 13 prosent, og flere sentralbanksjefer som mener noe annet enn ham, er de siste årene blitt avsatt.

Som i flere andre land sliter tyrkiske husholdninger med høye strøm- og matvarepriser. Helt i starten av juli ble den tyrkiske minstelønnen økt som følge av dette, og for å avhjelpe folks økonomiske situasjon.

Men økonomer advarer om at nettopp dette bare vil bidra til å drive inflasjonen ytterligere opp.

Tror kuttet vil føre til deflasjonsprosess

Den tyrkiske sentralbanken er av den oppfatning at det primært er eksterne drivere, blant annet den geopolitiske utviklingen, som bidrar til å drive prisene opp.

Grepet de nå har gjort tror de vil ha effekt.

– Komiteen forventer at en deflasjonsprosess vil starte på bakgrunn av tiltakene som er gjort, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Publisert: