Oljefondet trosser brexit-frykt: Fortsetter å satse i Storbritannia

Ingen vet hvordan, om eller når Storbritannia skal ut av EU, noe som skaper usikkerhet for landets fremtid. Samtidig satser Oljefondet som før i landet.

UPÅVIRKET: Yngve Slyngstad, direktør for pensjonsfondet, sier at deres investeringer i Storbritannia ikke stoppes av de pågående brexit-forhandlingene.

Foto: Gwladys Fouche Reuters
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

De siste månedene har vært turbulente i britisk politikk, og britenes forhold til EU etter de formelt skal tre ut av EU 29. mars er i det blå. I tillegg til at Storbritannia er vårt største eksportmarked, så er de også det nest største markedet for investeringer fra Statens pensjonsfond utland - eller bare Oljefondet.

Tross usikkerheten fra brexit og svake tall for Europa generelt, vil fondets investeringer i landet fortsette å vokse.

– Vi, som alle andre, tenker over mulige scenarioer som kan skje dersom Storbritannia forlater EU på en måte som kan bli utfordrende for oss, men vi ser ingen operasjonelle problemer per i dag. Vi vil forbli langsiktige investorer i Storbritannia, og de pågående samtalene om forholdet mellom Storbritannia og EU påvirker ikke våre investeringer, sa direktør for Oljefondet, Yngve Slyngstad, under presentasjonen av fjorårets resultat denne uken.

Les også

Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig

Avisen The Times skriver at Oljefondet ser på de britiske investeringene sine i et langtidsperspektiv, som vil si 30 år eller mer.

Oljefondet sier videre at en hard brexit ikke vil få konsekvenser for de 150 ansatte fondet har i Storbritannia, ifølge avisen.

Mener Norge kjøper på salg

Oljefondet er i dag verdens største uavhengige fond med en eierandel på 1,4 prosent av verdens børsnoterte aksjer. Uttalelsene fra Slyngstad blir derfor lagt merke til blant britiske politikere.

Les også

Oljefondet legger ned eiendomsavdelingen

– Det er en anerkjennelse av at det friere markedet i Storbritannia er mer attraktivt utenlandske investeringer, sa brexit-forkjemper Jacob Rees-Mogg til The Times.

En annen forklaring britiske politikere trekker frem, er at utenlandske investorer nå kan kjøpe britiske aksjer på billigsalg.

– Investeringsfond som dette plasserer ikke penger for å skape jobber eller øke produktiviteten, de kjøper kun opp verdier til en relativt lav pris i håp om at det på lang sikt vil tjene dem penger, sa parlamentspolitiker Chris Leslie, som nylig brøt ut av Labour i protest mot partiets brexit-politikk, til samme avis.

Les også

Underhuset sa nei til Labours brexitplan

Milliardinvesteringer

Påstandene om billigsalg kommer etter fall i verdiene for britiske selskaper. Samtidig som Oljefondet investerte i landet, falt britiske aksjers verdi med 8,9 prosent i fjor.

Regnes fallet for det britiske pundet med, så var havnet avkastningen på 12 prosent i minus. Det er 3 prosent svakere enn avkastningen fra utviklede markeder generelt, men 1,5 prosent bedre avkastningene investeringene i Europa sett under ett.

Ved utgangen av 2018 hadde fondet 709 milliarder kroner investert i Storbritannia, viser årsrapporten. Det utgjør 8,5 prosent av fondets verdier.

Av landene Oljefondet har investert i, er det bare USA vi har større verdier i enn Storbritannia.

Les også

Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

Eiendomskjøp i et fallende marked

Aksjer utgjør nesten tre fjerdedeler av verdiene fondet har i landet, men vi er også en stor eiendomsinvestor, med nesten en tiendedel investeringene i landet. For til sammen 3,7 milliarder kroner kjøpte Oljefondet disse eiendommene i London:

 • 30 Warwick Street
 • 60 Holborn Viaduct

Eiendomskjøpene kommer i en tid hvor prisene har gått ned. I 2018 falt boligprisene i London med 0,7 prosent, etter en tung høst for eiendomsmarkedet, ifølge The Guardian. Fremover er det stor usikkerhet på hvordan prisene vil utvikle seg, dersom brexit gir utflagginger fra næringslivet.

I årsrapporten står det at leieprisene i det britiske markedet har vært stabile.

«Innen detaljhandel var det noen utfordringer i markedet, men de eksklusive handlegatene fortsatte å være det beste segmentet innen detaljhandel på grunn av en lav andel ledige lokaler og stabile leiepriser», skriver Oljefondet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Oljefondet
 3. Yngve Slyngstad
 4. Storbritannia

Flere artikler

 1. Ti år med eiendomskjøp i Oljefondet: – Avkastningen har vært bedre enn ventet

 2. Så mye mer kunne Oljefondet eid i USA

 3. Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

 6. Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake