Brexitavtale stemt ned: Frykter store negative konsekvenser for norsk næringsliv

Underhuset i det britiske parlamentet ga et overveldende nei til Theresa Mays utkast til en utmeldingsavtale med EU. Det skaper skuffelse i NHO. 

SKUFFET: NHOs direktør for internasjonal avdeling Tore Myhre er skuffet over at det britiske parlamentet ikke kom frem til en brexit-avklaring.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Selv om statsminister Theresa May fikk EU med på å gjøre juridisk bindende endringer på brexitavtalen, så var det ikke nok til å få et flertall i parlamentet. Med 242 for Mays avtale og 391 mot, så var fikk hun en overvekt på 149 stemmer mot seg.

Fremtiden til øyriket er dermed høyst usikker, og før de skal stemme over veien videre i morgen.

Norge eksporterte varer for 215,4 milliarder til Storbritannia i 2018, som gjør landet til vårt klart største eksportmarked. Det skaper usikkerhet i næringslivet.

– Vi er skuffet over at vi ikke fikk en avklaring tirsdag kveld som kunne ha fjernet den store usikkerheten og faren for en dramatisk hard brexit, sier direktør for internasjonal avdeling i NHO Tore Myhre.

Pundet falt noe utover ettermiddagen, uten at avstemningen ga større utslag på valutakursen.

Les også

Storbritannia ett skritt nærmere stupet etter brexit-nei

Frykter kaos

NHO har tidligere uttalt at en uryddig brexit er oppskrift på mulig kaos, som vil ramme både Storbritannia, kontinentet og herunder også norske bedrifter. De uttalte samtidig at det er vanskelig å forutse konsekvensene for enkeltsektorer og bedrifter, siden eksporten mellom land inngår i kompliserte verdikjeder.

– Det er nå avgjørende at det britiske Underhuset onsdag stemmer ned forslaget om at Storbritannia skal gå ut av det indre marked uten noen avtale. Det vil i tilfelle få store negative konsekvenser for både norsk næringsliv, Storbritannia og også EU. I denne vanskelige situasjonen vil trolig det beste alternativet være at Underhuset først stemmer ned «hard-brexit»-alternativet slik at de torsdag kan stemme for en utsettelse som i denne omgangen er det minst skadelige, sier Myhre.

Les også

Klokken tikker mot brexit – håper å sikre fisken

Fisketrøbbel

En av de største eksportnæringene til Storbritannia for Norge er fisk. For norsk fiskerinæring så vil fisken kunne innføres til Storbritannia uten at den pålegges toll.

Fiskeriministeren har derimot tidligere uttalt at det kan bli problemer for næringen dersom det innføres veterinærkontroll på grensen og hvis transporten gjennom Europa stoppes.

– Det er beklagelig at usikkerheten fortsetter, og at ennå ikke har kommet noen avklaring. De neste to dagene blir spennende med tanke på om de klarer å rydde opp i uklarheten, eller om det går mot en hard brexit. Usikkerheten er veldig uheldig for næringslivet, sier Sjømatrådets utsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr.

Gryteklare avtaler

Med nok et nederlag for May, så blir en ny folkeavstemning og brexit uten en handelsavtale med EU og EØS mer sannsynlige utfall. Dersom sistnevnte skjer, så opphører flere av handelsavtalene med det som er Norges største handelspartner.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har tidligere uttalt at Norge har gryteklare avtaler, som er klare for signering ved en hard brexit.

Les også

Oljefondet trosser brexit-frykt: Fortsetter å satse i Storbritannia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. NHO
  3. Norges sjømatråd

Flere artikler

  1. May advarer om langvarig utsettelse

  2. Stemte ned alle forslagene – igjen

  3. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser

  4. Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

  5. – Vi har ingen avklaringer i boks