Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli
Brexit-sagaen fortsetter. Før onsdagens nei trodde Danske Bank at det mest sannsynlige var en utsatt utmelding og at Theresa May får støtte for en avtale på et senere tidspunkt.
Onsdag kveld bestemte det britiske parlamentet med knapp margin at landet ikke skal gå ut av EU uten noen skilsmisseavtale.
Med fire stemmers overvekt stemte parlamentet mot en såkalt «hard brexit» fra og med 29. mars.
Men til tross for nesten 1.000 dager med forberedelser (det er 993 dager siden landet stemte for å forlate EU), er fremdeles usikkerhet det rådende stikkordet.
Kommer EU og Storbritannia til å komme til enighet? Hva slags enighet? Hva skjer om de ikke kommer til enighet? Spørsmålene er mange og svarene i hyppig endring. Det kan være enkelt å miste oversikt.
I den anledning kan det være greit å få utfallsrommet presentert på en noe forenklet måte. Det har Danske Bank sørget for. Nederst i saken kan du se grafikken de har laget. Slik ser hendelsesforløpet ut:
13. mars: No deal-avstemning
Etter tirsdagens avstemning i Underhuset ble det klart at statsminister Theresa Mays andre forsøk på å få parlamentarisk flertall for en avtale med EU heller ikke lykkes. Onsdag skulle dermed de folkevalgte igjen møtes og stemme over om Storbritannia skulle forlate EU uten noen avtale med EU.
Brexit-avstemninger kan skape bølger i pundet
Det ville ha gitt en «hard brexit» og ingen overgangsperiode for Storbritannia og EUs skilsmisse. Alle EU-avtaler ville i så fall opphøre natt til 30. mars og man ville blitt nødt til å fremforhandle nye. Inntil videre ville Verdens handelsorganisasjons regler gjelde.
Lange køer og kaos på grensen er skissert som et sannsynlig resultat av dette.
Danske Banks vurdering før avstemningen onsdag var at det er under 5 prosent sannsynlighet for at Underhuset stemmer for en hard brexit.
Dermed:
14. mars: Avstemning om å søke utsettelse av brexit
Etter onsdagens avstemning blir det nok en avstemning i Underhuset torsdag.
Da skal det i så fall stemmes over om Storbritannia skal forlenge fristen for utmeldelsen, altså å utsette artikkel 50, som det heter. I denne er det spikret at 29. mars skal være siste dag med Storbritannia som EU-medlem.
Danske Banks vurdering: Det er 95 prosent sikkert at en slik avstemning ender med flertall for utsettelse. Skjer ikke det, går man inn i helt ukjent terreng der Danske Bank beskriver «no deal» som en utgangsposisjon.
Men mer sannsynlig er:
Brexit-fristen utsettes til juni
Dette må i så fall godkjennes av EU. Unionen vil ifølge EU-president Donald Tusks talsmann kreve en begrunnelse for dette. Samtidig uttalte den andre EU-presidenten Jean-Claude Juncker i februar at «ingen vil motsette seg en utsettelse».
Danske Bank skisserer fem ulike alternativer i dette scenarioet:
1. NYVALG
Theresa May har fremforhandlet en avtale med EU, men har ikke flertall for den i parlamentet. Dermed kan en løsning være å skrive ut nyvalg i håp om at det britiske folket vil gi henne nettopp dette. For at det skal bli satt i gang et nytt valg kreves imidlertid støtte fra to tredeler av landets folkevalgte.
Danske Banks vurdering: Blir brexit utsatt, er det kun 5 prosents sannsynlighet for at det blir et nytt valg.
Dette mener britene om brexit-alternativene
2. NO-DEAL BREXIT
Alternativet de fleste frykter vil fremdeles stå. Ja, på dette tidspunktet vil faktisk sannsynligheten øke.
Danske Banks vurdering: Det er 10 prosents sjanse for dette utfallet.
3. MYK BREXIT («NORSK» MODELL)
En fullstendig ny avtale mellom Storbritannia og EU forhandles frem. Det vil si at EU forlates, men det forblir tette bånd til unionen, slik vi i Norge har i dag gjennom EØS-avtalen.
I dette scenarioet, som Labour-leder Jeremy Corbyn foretrekker, vil Storbritannia betale inn til EU-kassen og akseptere «de fire friheter» - altså fri bevegelse for varer, tjenester, kapital og personer.
Danske Banks vurdering: Det er 10 prosent sjanse for myk brexit.
4. NY FOLKEAVSTEMNING
Dette vil være kontroversielt og ifølge brexit-forkjemper Nigel Farage som å vise fingeren til de som stemte «leave» i 2016. Også statsminister Theresa May poengterer det faktum at folket allerede har fattet sin beslutning.
Danske Banks vurdering: Blir brexit utsatt, er det en 30 prosent stor sjanse for ny folkeavstemning.
5. MAY FÅR GJENNOM AVTALEN ELLER EN LIGNENDE
Både Storbritannias statsminister og EU har beskrevet avtalene de har kommet til enighet om som den beste mulige avtale. Parlamentet har imidlertid ikke vært tilfreds, særlig vedvarer bekymringen for hva som vil skje med grensen mellom Irland, som er medlem av EU, og Nord-Irland.
Regjeringsadvokat Geoffrey Cox konkluderte tirsdag at Mays reviderte skilsmisse-avtale fremdeles innebærer en risiko for at Storbritannia kan bli holdt fanget i en midlertidig tollunion på ubestemt tid.
Spørsmålet er derfor om dagens folkevalgte vil komme til å støtte avtalen, eller en lignende, på et senere tidspunkt.
Danske Banks vurdering: Det er 45 prosents sjanse for at Theresa May klarer å overbevise parlamentet om enten å støtte denne avtalen eller en lignende.