Statoil stenger produksjon ved Gullfaks-feltet
Etter helikoptertragedien fredag har Statoil stengt ned produksjonen på Gullfaks B, én av tre plattformer som utgjør Gullfaks-feltet.
– I dag står en hel industri sammen i sorgen med dem som har mistet sine kjære, fastslo en sorgfull konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, Arne Sigve Nylund, på en pressekonferanse fredag kveld.
Helikopteret hadde tatt av fra B-plattformen ved Gullfaks-feltet og var på vei til Flesland i Bergen da den fatale ulykken inntraff – den verste av sitt slag i norsk oljeindustris historie.
Tre Aker Solutions-ansatte døde
Det var to piloter og elleve passasjerer om bord, og alle antas omkommet.
Blant dem er tre ansatte og én innleid fra Aker Solutions. I tillegg var det fire Halliburton-ansatte om bord, én Statoi-ansatt samt personer fra Schlumberger, Welltec og Karsten Moholt. De to pilotene er tilknyttet CHC.
– Dette er en tragisk ulykke, og våre tanker går til familiene og venner av de omkomne, sier Aker Solutions-konsernsjef Luis Araujo i en uttalelse.
Samme helikoptermodell i fem ulykker på fire år
Stengt på ubestemt tid
Statoil har sendt helikopter med krisepersonell til B-plattformen, hvor produksjonen er stengt på ubestemt tid. Normalt er det om lag 150 personer som jobber ved Gullfaks B.
Mediekontakt for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Ola Anders Skauby, sier produksjonsstansen ble besluttet for å gi de som jobber der nødvendig tid på seg til å bearbeide sorgen over å ha mistet sine kolleger.
– Det var naturlig å gjøre i lys av denne tragedien. Vi har ikke satt noe tidspunkt for når plattformen vil åpne igjen, sier han til E24.
Ved 18.50-tiden fredag var 11 personer bekreftet døde. De resterende to er ikke funnet, men antas omkommet.
Ifølge Dagbladet er den svarte boksen funnet. Den kan kanskje gi svar om ulykkesårsak.
Statoil har satt alle andre helikoptre av samme type på bakken inntil videre. Luftfartstilsynet opplyser til VG at ulykkeshelikopteret fikk utsatt service to ganger i fjor. Feil i girboksen skal ha gitt samme helikoptertype flyforbud tidligere.
11 bekreftet omkommet etter helikopterstyrt utenfor Bergen
Vil ta flere dager på åstedet
– Vi ble i dag rammet av en forferdelig tragedie, en av de største helikopterulykkene i norsk oljeindustris historie. 13 mennesker var om bord. Dessverre ser det ut til at alle er omkommet. Vi har mistet gode kolleger og venner. Nå tenker vi mest av alt på alle dem som har mistet sine kjære, sier Nylund.
Statoil ble varslet om ulykken klokken 12.20. Konserndirektøren sier oljeselskapet umiddelbart mobiliserte sin beredskapsdivisjon.
Fredag kveld begynner personell fra Kripos å ankomme åstedet. Fra politiet anslås det at arbeidet på åstedet vil ta flere dager.
Statoil skal granske
Statoil vet foreløpig lite om forholdene på ulykkestidspunktet og ønsker ikke å se tragedien i sammenheng med tidligere ulykker og hendelser:
– Generelt har vi et høyt sikkerhetsnivå, og det har blitt bedre år for år. Vi har gode ressurser internt hos oss, folk som har flyoperativ bakgrunn og som jobber tett mot helikopteroperatørene, og vi har et høyt sikkerhetsnivå, sier Nylund.
– Det som har skjedd i dag, er selvfølgelig uforståelig. Vi får komme tilbake til årsaksforholdene gjennom den granskningen som Havarikommisjonen skal gjennomføre. Vi vil stille til disposisjon de ressursene som er nødvendige for denne granskningen.
– Vi vil også iverksette vår egen interne gransking for å sikre at vi lærer maksimalt av det som er skjedd, for å hindre at det skjer igjen, sier Nylund.