Financial Times: Italia vurderer ny redningspakke for krisebanker

Banker i Eurosonens tredje største økonomi kan få ny redningspakke.

KAN FÅ NY REDNINGSPAKKE: Italienske Banca Popolare di Vicenza har i likhet med flere andre italienske banker gjeldsproblemer.
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Italia vurderer å stille fem milliarder euro (altså over 44 milliarder kroner) til rådighet for bankene Veneto Banca og Banca Popolare di Vicenza, ifølge Financial Times.

Italia har gjort noen forespørsler om rekapitalisering av de to bankene, erfarer avisen fra kilder som er kjent med prosessen.

Banca Veneto og Banca Popolare di Vicenza har avvist å kommentere dette overfor Financial Times.

Ikke lenge siden forrige redningspakke

Like før jul i fjor kom beskjeden om at den italienske regjeringen stiller totalt 20 milliarder euro (tilsvarende rundt 180 milliarder kroner) til rådighet for Italias banker i en redningspakke.

Men som analytikere understreket overfor E24 i midten av januar, er ikke denne redningspakken nok til å løse problemene i den italienske banksektoren.

– De 20 milliarder euroene er ikke tilstrekkelig til å gi en komplett løsning på problemene til italienske banker. De har behov for kapital, må håndtere lån som ikke tilbakebetales og har lav lønnsomhet, svarte Wolfango Piccoli, forskningsdirektør hos analysebyrået Teneo Intelligence, i en epost til E24.

Målet med redningspakken var først og fremst å gjøre noe med den svært prekære situasjonen i Monte dei Paschi di Siena. Banken, som sies å være verdens eldste, feilet i forsøket på å hente inn 45 milliarder kroner i privat kapital innen årsskiftet.

Flere italienske banker er inne i en vanskelig periode. Bankene har utlån på anslagsvis 360 milliarder euro som ikke blir betjent, og markedet regner med at den reelle verdien av disse lånene kun er på noen få titalls prosent.

Les også

Dyrere å låne for Italia

Gjeldsproblemer

Og etter at Italias kredittkarakter ble nedgradert av det kanadiske kredittvurderingsbyrået DBRS fra «A (lav)» til «BBB (høy)», får italienske banker ikke låne like mye som før med sikkerhet i sine beholdninger av italienske statsobligasjoner.

Den italienske banksektoren er eurosonens fjerde største, og sitter på rundt en tredjedel av unionens «dårlige» gjeld.

Den italienske statsgjelden utgjør rundt 133 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, kun overgått av Hellas i eurosonen.

Les også

Italias kredittkarakter er nedgradert

Les også

Analytikere om italienske banker: Faren er ikke over

Les også

EU tillater redningspakke til italiensk bank

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. Bank

Flere artikler

  1. – Løftet er brutt for godt

  2. Italia med redningspakke for verdens eldste bank

  3. Verdens eldste bank bekrefter at kriseplanen feilet

  4. Analytikere om italienske banker: Faren er ikke over

  5. Italias kredittkarakter er nedgradert