Brexit-siden skeptisk til økonomiadvarslene

Økonomene advarer om enorme konsekvenser dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale. Langt fra alle mener at dette nødvendigvis er dårlig for landet. 

SPLITTET: Uenigheten om brexit deler både det britiske folk og Det konservative partiet. Statsminister Theresa May får trolig flere brexit-tilhengere fra eget parti mot seg i tirsdagens avstemning i parlamentet. Boris Johnson, som har vært en av de klart mest profilerte EU-motstanderne i partiet, er en av dem som neppe stemmer med Mays utmeldingsutkast.

Foto: Leon Neal AFP
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Tirsdag kveld stemmer parlamentet i Storbritannia over Theresa Mays forslag til en utmeldingsavtale med EU. Per nå tyder alt på at May ikke får flertall for avtaleutkastet, noe som gjør at landet trolig må søke om å utsatt frist, skrive ut nyvalg eller gå ut av EU uten en handelsavtale.

Bank of England mener «hard brexit», altså en utmelding uten noen handelsavtale med EU, kan skape landets verste økonomiske krise siden 2. verdenskrig.

Les også

Eksperter tror brexit-planen vrakes i dag: Dette kan skje videre

Advarslene går derimot ikke helt hjem hos EU-motstanderne, viser en måling av YouGov.

– Har du et etablert verdensbilde der EU er en trussel som går mot verdiene du står for selv, så vil du blokkere ut deler av fakta for å få verden til å stemme med ditt eget tankemønster. Konsekvensene ved å gå ut av EU vil da bli bagatellisert av EU-motstandere, sier Erik Oddvar Eriksen, som er leder av Senter for europastudier ved UiO.

Sterke advarsler

I meningsmålingen har YouGov tatt utgangspunkt i scenarioene fra Bank of England, dersom Storbritannia bryter med EU uten en handelsavtale. Ut fra dette har de spurt om følgende er bra, dårlig eller hverken bra eller dårlig for landet:


Et fall på 8 prosent for brutto nasjonalprodukt.
At arbeidsledigheten stiger til 7,5 prosent.
At boligprisene faller med 30 prosent.
At renten stiger til 4 prosent.
At pundet faller med 25 prosent.
At Prisene på næringseiendom faller med 48 prosent.
At inflasjon stiger til 6,5 prosent.
Meningsmålingen har delt utvalget etter de som stemte for og de som stemte mot å forlate EU i 2016. Utvalget på 1.688 personer er vektet for å speile befolkningen i landet.

Les også: Bank of England tror «hard brexit» kan gi pund-ras på nær fem prosent

Undersøkelsen viser at de som sier de er mot å forlate EU, vurderer scenarioene fra Bank of England som mer negative enn de som ønsket brexit:

Foto: Hentet fra: YouGov.co.uk

Alternative fakta

I oppkjøringen til folkeavstemningen i 2016 var økonomi blant hovedargumentene for å forbli i EU. Selv om argumentet gikk hjem blant velgerne i egen leir, så flyttet det ikke massene fra den EU-skeptiske siden.

Les også

Avis: EU er forberedt på å utsette brexit

Eriksen mener det ikke er overraskende at de økonomiske advarslene i mindre grad gikk hjem blant EU-motstanderne.

– Bagatellisering av fakta som går mot eget verdensbilde er et vanlig fenomen fra psykologisk litteratur, men dette blir forsterket i en tilspisset politisk debatt, sier Eriksen.

Fake News og alternative fakta har fått mye oppmerksomhet de siste årene, spesielt etter president Donald Trumps mange utblåsninger mot pressen i USA. Eriksen mener det er paralleller til brexit-debatten, hvor det såes tvil om ekspertenes advarsler.

Les også

Brexit-usikkerhet rammer britisk økonomi

– Det er usikkerhet rundt konsekvensene ved Brexit, og beregninger, som de fra Bank of England, er ikke noe eksakt vitenskap. Sånn sett er det et saklig grunnlag for noe av skepsisen, men hva ellers enn faktiske beregninger skal man basere seg på? Ekspertene var ganske samstemte i at brexit vil få store konsekvenser også før brexit-avstemningen, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Theresa May
 3. EU

Flere artikler

 1. May advarer om langvarig utsettelse

 2. Krasjer sakte ut av EU: Dette er brexit-scenarioene

 3. Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

 4. Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

 5. Betalt innhold

  Synes du Brexit er forvirrende? Dette må du vite før sluttspillet