Dette skjer denne uken

Brexit-forhandlinger, handelssamtaler og sentralbank-topp i Kongressen er bare noe av det som skjer denne uken.

UNDER PRESS: Om May ikke får på plass en ny brexitavtale denne uken, vil britene krasje ut av EU. Hvis de ikke ber om utsettelse.
  • Nina Tuv
Publisert:

Denne uken er det virkelig ikke mangel på hendelser i økonomi-kalenderen.

Zoomer vi litt ut er det brexit og handelssamtaler mellom Kina og USA som peker seg ut som det mest avgjørende.

Den initielle fristen Donald Trump satt for forhandlingene med Kina, før han setter opp tollsatsene nok en gang, var førstkommende fredag.

Natt til mandag kom meldingen om at presidenten utsetter den varslede tolløkningen.

– Jeg er glad for å kunne meddele at USA har tatt store steg i handelssamtalen med Kina på viktige områder som opphavsrett, teknologioverføring, landbruk, tjenester og valuta. Som et resultat av dette vil jeg utsette økningen av tollsatser som var planlagt til 1. mars, skriver Trump på Twitter.

Det kommer også en rekke nøkkeltall både på hjemmebane og ute i verden, og resultatsesongen her hjemme er ikke over helt ennå.

Les også

May gjør et siste forsøk på å redde brexitavtalen: – Sjansen for at EU strekker seg videre er lik null

May utsetter avstemning

Theresa May sier søndag at Underhuset i Storbritannia skal stemme over brexit innen 12. mars, ikke til uken, som ventet. Samtidig kan utmeldelsen bli utsatt to måneder, ifølge Telegraph.

Hun sier at hun fortsatt forhandler med EU, og at det derfor ville være meningsløst med en avstemning i Underhuset nå.

– Men vi skal sikre at det skjer innen 12. mars, lovte hun og la til at det fortsatt er mulig å forlate EU med en skilsmisseavtale 29. mars.

Sannsynligheten for at britene krasjer ut av EU den 29. mars uten en avtale, er allerede rimelig høy. Om det ikke kommer noen ny avtale denne uken, og May velger å ikke utsette utmeldingen, øker den selvfølgelig ytterligere.

Nordea Markets peker i et notat på at markedene virker bekymringsverdig lite bekymret for denne risikoen.

TRADE TALKS: Pågående forhandlinger mellom representanter fra USA og Kina i Det hvite hus torsdag forrige uke.
Les også

Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen

Nøkkeltall fra USA

Tirsdag kommer det amerikansk forbrukertillit, og forsinkede BNP-tall for fjerde kvartal kommer torsdag.

Det er ventet oppbremsing i BNP sammenlignet med perioden før, i tråd med det generelle bildet som råder for økonomien for tiden.

– Konsensus er 2,5 prosent vekst på månedsbasis, men vi forventer 2 prosent, og 3 prosent på årsbasis, sier Lie.

En klar potensiell markedsdriver er ISM-indeksen for februar, som kommer på fredag. Dette er en PMI-variant (Purchasing Managers Index) som er den mest brukte konjunkturindikatoren i USA.

Den falt kraftig i desember, før den kom noe opp igjen i januar. For februar er konsensus et fall fra 56,6 til 56,0. DNB Markets venter 55,0.

– Vi ser nedsiderisiko for ISM-tallene på fredag, ettersom kinesisk import har falt betydelig og finansielle forhold fremdeles taler i favør for lavere ISM, skriver Nordea Markets i et notat.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Fredag er det duket for inflasjonstall for desember. Den overordnede inflasjonen er ventet å komme inn uendret på 1,9 prosent på årsbasis.

Danske Bank venter en prisvekst på 0,2 prosent fra november til desember for kjerneinflasjonen, som er det målet sentralbanken legger vekt på.

Powell skal forklare seg

Og apropos sentralbank – Federal Reserve-sjef Jerome Powell skal vitne for Kongressen både tirsdag og onsdag. Fokuset vil ligge på argumentene som ligger bak helomvendingen han gjorde i januar, ifølge Nordeas notat.

– Ordene «finansielle forhold» vil sannsynligvis bli repetert mange ganger, men i bunn og grunn var det uroen i aksjemarkedene som var den underliggende driveren for u-svingen, skriver Nordea.

De mener Powell vil prøve å unngå å koble helomvendingen til aksjemarkedet, siden han da risikerer å gi uttrykk for at han vil komme aksjemarkedet til unnsetning hver gang det går dårlig.

Fed-sjef Jerome Powell skal snakke om bakgrunnen for u-svingen i pengepolitikken i Kongressen.
Les også

Viktig shipping-indeks er halvert siden nyttår: – Dette er et veldig stort fall

Venter uendret ledighet i Norge

Her hjemme kommer det forbrukertillits-tall på tirsdag, før Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB og detaljhandel kommer onsdag.

– Detaljhandelen har vært svak siden våren 2018. Vi tror det skyldes lavere kjøpekraftsutvikling, blant annet grunnet høyere strømpriser, sier Lie.

– Men vi tror, blant annet basert på en ventet stabilisering av strømprisene, at kjøpekraften vil løfte seg og bidra til å styrke detaljhandelsveksten fremover, fortsetter han.

Spådommen er 0,3 prosent vekst på månedsbasis – en liten bedring etter det store fallet på -1,8 prosent i desember.

Nav-tallene på arbeidsledigheten kommer fredag. Lie tror både disse og Aku-tallene vil være uendret fra måneden i forveien.

– Sysselsettingen fortsetter å stige, men tilbudet av arbeidskraft stiger også, så raten faller ikke så mye som den har gjort de to siste årene, sier Lie.

Fredag kommer det også PMI-tall for februar, som Danske Bank venter at vil falle tilbake til 56 poeng, etter et kraftig hopp i januar.

– Det indikerer at norsk økonomi er i veldig god utvikling og så langt uberørt av oppbremsingen globalt, sier Lie.

Les også

Oljevekst gir rom for Olsens rentehopp: – Vi er litt i særstilling i 2019

Kina-tall

Fra Kina kommer det PMI-tall for februar. Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, mener det er muligheter for at de kan svekkes ytterligere en måned eller to, men at man ser tegn til stabilisering i kinesisk økonomi som etter hvert kan løfte økonomien.

– Det var en voldsom vekst i kredittgivninger i januar, og rekordøkning i nye utlån. Det er viktig for økonomien, selv om det tar litt tid før det slår inn, sier Lie.

Euro-inflasjon

På ukens siste dag kommer det også inflasjonstall fra eurosonen, som Lie tror blir viktige før rentemøtet som finner sted i slutten av mars.

– ESB er i en litt vanskelig posisjon for tiden. De har signalisert at de vil normalisere pengepolitikken og avslutte de kvantitative lettelsene, men veksten er svak. Vi tror kjerneinflasjonen vil holde seg på rundt 1,1 prosent, sier Lie.

Resultater

Kvartalsrapporter skal det bli også denne uken, som er sesongens nest siste.

tirsdag leverer Funcom, Lerøy Seafood Group, Norwegian Finans Holding og Seadrill Limited rapport for fjerde kvartal 2018.

Onsdag er det duket for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), SAS, NEL og Nordic Nanovector.

Torsdag er det Solstad Offshore, Borr Drilling, Element, Subsea 7 og Golden Ocean Group sin tur.

Les også

Oljevekst gir rom for Olsens rentehopp: – Vi er litt i særstilling i 2019

Les også

– Nesten alle nøkkeltall har vært svake den siste måneden

Les også

Trump møter kinesernes forhandlingsleder i Washington

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. USA

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Dette skjer denne uken: Skjebneuke for May og nye samtaler i Beijing

  3. USA og Kina går inn i siste fase av handelssamtalene. Eller...?

  4. Dette skjer denne uken

  5. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA