Donald Trump i landsmøte-tale: – Vi er her, og det er ikke de

WASHINGTON D.C. (VG) USAs president Donald Trump holdt natt til fredag sin nominasjonstale på plenen utenfor Det hvite hus – en beslutning som har blitt møtt med kraftig kritikk.

Publisert:

– Dette er det viktigste valget i vårt lands historie. Aldri tidligere har forskjellen vært så stor mellom to partier og to kandidater som det er nå, sa USAs president Donald Trump i sin tale under Republikanernes landsmøte natt til fredag.

Her sa han ja til partiets nominasjon som presidentkandidat i valget 3. november, og han kom med følgende løfte til velgerne:

– Det beste ligger foran oss.

Fikk du med deg? Får kritikk for å snakke foran Det hvite hus

Sammen med sin kone Melania Trump gikk han ut av Det hvite hus og ned på scenen til tonene av «God Bless the USA» – til stående applaus og rop om «fire nye år» fra de rundt 1500 i publikum.

Presidenten ble introdusert til scenen av sin datter Ivanka Trump.

– I dag står jeg foran dere som den stolte datteren av folkets president. Han er vår sjef, vår forsvarer av sunn fornuft og vår stemme for de glemte mennene og kvinnene i dette landet, sa hun om sin far.

Ingen annen president i USAs moderne historie har holdt sin nominasjonstale her, og Trump har fått kraftig kritikk for å ta med seg partipolitikken rett inn i Det hvite hus.

USAs tidligere ambassadør til Russland Michael McFaul skriver blant annet på Twitter at Trump ved å gjøre dette «ikke eier skam».

Trump selv kommenterte anklagene slik under talen natt til fredag:

– Hva er navnet på denne bygningen? Vi er her, og det er ikke de. Det er et nydelig bygg, et hjem. Og det er takket være dere at vi er her.

Like utenfor, på nylig omdøpte Black Lives Matter Plaza, protesterte store folkemengder – også de tett i tett – mens presidenten talte.

Monique Ellis, som VG møter utenfor Det hvite hus etter Trumps tale, har reist fra Indiana for å delta i protestene.

– Trump er ikke mannen han skulle ha vært for oss, vi har et problem, sier hun om hvorfor hun demonstrerer.

– Hva synes du om at han talte utenfor Det hvite hus?

– Det var falskt. De siste årene har han vist hva han har gjort for landet vårt; absolutt ingenting, sier hun.

Til angrep på Joe Biden

Donald Trumps USA står nå midt i to kriser: Coronapandemien og protestene mot raseulikhet og politivold som nylig har fått et oppbluss etter politiskytingen i Kenosha søndag.

Presidenten må nå overbevise velgerne om at fire nye år med ham vil få landet på fote igjen.

– Vi har beordret USAs vitenskapelige genier til å produsere en vaksine på rekordtid. Vi kommer til å ha en trygg og effektiv vaksine i år og sammen skal vi knuse viruset, lovet han i sin tale natt til fredag.

Han forsøkte også å forsikre den amerikanske befolkningen om at det er han, og bare han, som kan gjenopprette lov og orden i gatene.

– USA er ikke et land i mørke, USA er fakkelen som lyser opp hele verden, sa han.

Ordene var en klar henvisning til motkandidat Joe Bidens tale under demokratenes landsmøte i forrige uke, der Biden lanserte seg selv som mannen som vil bringe USA ut av «denne mørke tiden».

– Hvordan kan demokratene be om å lede vårt land når de har brukt så mye tid på å rive det ned, sa Trump, til stående applaus fra tilhørerne.

– Ingen vil være trygge i Joe Bidens USA, sa han videre, og påsto at Biden ønsker å fjerne bevilgningene til landets politi, en påstand som har blitt tilbakevist flere ganger.

Under Demokratenes landsmøte forrige uke, kom Biden med kraftig kritikk av Trump under sin nominasjonstale. Se talen her:

Usikker på om talen vil flytte velgere

Den amerikanske journalisten Dan Rather, som tidligere var redaktør for CBS Evening News, skriver på Twitter at han tror mange av Trumps kjernevelgere vil elske det de hørte i talen.

– Ordene var hva vi forventet. Tonen og hvordan de ble opplest på virket litt unaturlig for meg. Donald Trump har en glødende base, og mange vil elske det de hørte. Men vil det flytte mange stemmer den ene eller andre veien? spør han.

Mediepersonligheten Ariana Huffington, som er kjent for å ha vært med på å grunnlegge det venstreorienterte nyhetsnettstedet The Huffington Post, var ikke imponert over presidentens fremføring:

– Han kunne like gjerne ha gjort dette fra sengen, få meter unna, siden han hørtes ut som om han holdt på å falle i søvn. Som resten av oss, skriver hun på Twitter.

Etter Trumps tale ble det holdt et storslått fyrverkerishow i Washington D.C.:

Heller ikke nyhetsanker i Fox News Chris Wallace var imponert over Trumps levering.

– Jeg var overrasket over mangelen på fyrverkeri i presidentens tale. For det første var den altfor lang, 70 minutter. Jeg synes den virket mer som en kampanje-tale til tider, sier han til sin egen kanal og legger til:

– Den var overraskende flat, og hadde ikke den punchen han vanligvis har i sine taler, sier han, men understreker at han synes presidenten kom med flere gode angrep på Joe Biden, og at Trump fikk vist frem mye av det han har oppnådd gjennom sin første presidentperiode.

Wallace trekker også frem publikums mangel på bruk av munnbind, og sier han tror dette vil bli et stort samtaleemne i dagene fremover.

Biden slo tilbake

I talen sin sa Trump blant annet at den tidligere visepresidenten Joe Biden har et «skammelig rulleblad med de mest katastrofale svikene og tabbene i vår levetid».

– Han har brukt hele karrièren sin på feil side av historien, sa han og la til:

– Joe Biden er ingen frelser av USAs sjel, han ødelegger av amerikanske jobber, og om han får sjansen, vil han ødelegge amerikansk storhet, fortsatte han, før han anklaget Joe Biden for å vise svakhet overfor Kina.

– Kina vil eie dette landet dersom Joe Biden blir valgt, fortsatte han.

Før Trumps tale gikk Biden hardt ut mot republikanernes anklager om at det er han som har skylden for volden i landet.

– Dette er ikke bilder fra noe forestilt Joe Bidens USA i fremtiden. Dette er bilder fra Donald Trumps USA i dag. Volden vi er vitne til skjer under Trump, sier han i en uttalelse.

Han anklager også president Trump for å heie frem volden.

– Jeg tror han mener at det er en politisk fordel. Han fortsetter bare med å helle bensin på bålet. Dette er hans USA nå, sa han til MSNBC.

Publisert: