Her ligger verdens største yacht –
og den er «norsk»

Den er så vidt ute av verftet og har nettopp solt seg i Antibes. Verdens største yacht er designet av norske Espen Øino.

MILLIARDÆRENS NYE GLIS: Fem milliarder kroner skal være prislappen på det norskdesignede fartøyet. Torsdag forlot yachten Antibes, der bildet er tatt.
 • Linn Johansen
 • Per Valebrokk
Publisert:

Den har en lengde på 156 meter og er verdens største yacht målt i volum. «Dilbar» eies av Russlands tredje rikeste mann, Alisher Usmanov, og er designet av norske Espen Øino.

De fleste detaljene om det Lürssen-bygde skipet, som ifølge SuperyachtFan kan ta 40 passasjerer og et mannskap på minst 80, er ukjente.

Men bilder viser at skipet er gigantisk, med minst seks dekk, og det har intet mindre enn to helikopterdekk.

Til kai i Antibes

Yachten har knapt rukket å bli våt på kjølen. Det er bare to måneder siden den forlot verftet. Denne uken viste den seg frem blant en rekke andre superyachter i den franske havnebyen Antibes.

Onsdag sto tankbilene nærmest i kø langs stripa for å fylle vann og drivstoff på skipet, som lå ankret opp innerst i havnen. Torsdag morgen seilte gigantskipet ut, og kort tid etter la en annen superyacht seg til innerst på superyachtstripa i Antibes; den 124 meter lange «Katara», eid av Emiren av Qatar.

Også den er bygget ved luksusverftet Lürssen i Bremen og designet av Espen Øino.

BRER OM SEG: Det er ingen tvil om at superyachten blir lagt merke til ved den franske riviera.

Steinrik russer

Med en formue på 13,6 milliarder dollar, tilsvarende 115 milliarder kroner, er båteier Usmanov den 73. rikeste personen i verden, ifølge Forbes.

62-åringen har tjent opp formuen selv gjennom investeringer i blant annet metall-, gruve- og telesektoren. Han er nå storeier i den engelske fotballklubben Arsenal.

Han er bosatt i Moskva, byen som i 2013 ble kåret til verdens milliardærhovedstad foran både New York og Hongkong.

Den gang var Usmanov også Russlands desidert rikeste mann. Siden har han tapt milliarder på oljeprisfallet.

Verdens dyreste yacht

Ved siden av å være verdens største målt i volum, er «Dilbar» også den fjerde lengste yachten i verden.

Rekorden holdes av «Azzam» fra 2013, som med sine 180,6 meter er mer enn 24 meter lengre enn Usmanovs drømmeyacht.

Det er spekulert i om «Dilbar» også troner på listen over verdens dyreste yachter. Her er den i konkurranse med blant annet 163 meter lange «Eclipse», eid av den russiske milliardæren Roman Abramovitsj.

«ECLIPSE»: Roman Abramovitsjs luksusyacht trives også på den franske riviera. Her ligger den ankret opp utenfor Antibes i august 2011.

I denne kan passasjerene boltre seg i to svømmebasseng, to helikopterdekk og 24 romslige lugarer.

«Eclipse» omtales ofte som «The $1,5 billion dollar yacht», men skal ifølge SuperyachtFan «kun» være verdsatt til 500 millioner dollar (4,25 milliarder kroner). Til sammenligning er prisen på «Dilbar» ifølge GT Spirit estimert til rundt 600 millioner dollar – altså fem milliarder norske kroner.

Dog er «Eclipse» noe lenger enn «Dilbar».

En av de kanskje mest fascinerende spekulasjonene rundt Abramovitsjs yacht er at den visstnok skal ha et anti-paparazzi-system som fanger opp de elektroniske lyssensorene digitale kameraer bruker, for så å sende sterkt lys mot kamera så bildet blir overeksponert, skriver SuperyachtFan.

MILLIARDGLIS: Nettstedet SuperyachtFan anslår verdien av «Valerie» til å ligge på 150 millioner dollar - altså mer enn 1,2 milliarder norske kroner.

Milliardærenes lekegrind

LUKSUS: Den saudiarabiske prinsen Fahad al Saud eier «Sarafsa» som nå ligger til kai ved Antibes.

I feriebyen Antibes ligger de luksuriøse superyachtene som perler på en snor.

Ikke langt unna der «Dilbar» lå inntil nylig, ligger nå den 85 meter lange «Valerie», som eies av den ukrainske milliardæren Yuriy Kosiuk. Også den er designet av norske Espen Øino.

Øino, som holder til i Monaco, står bak noen av de villeste superyachtene som noen gang er bygget – blant annet 134 meter lange «Serene» som ble sjøsatt i 2010.

Han bidro også til å designe de nye Hurtigruten-skipene.

I havnen ligger også «Sarafsa» som ifølge SuperyachtFan anslås å ha en verdi på 110 millioner dollar, altså i underkant av en milliard norske kroner.

Dette fartøyet tilhører den saudiarabiske prinsen Fahad al Saud.

VED RIVIERAEN: «Musashi» eies av verdens 10. rikeste mann, Larry Ellison.

Larry Ellison (71) danker ut alle de overnevnte på Forbes' liste over verdens rikeste mennesker, men det synes ikke på båten. Hans noe mer «beskjedne» glis «Musashi» til 13 millioner dollar, 110 millioner norske kroner, blekner imidlertid ikke ved kaikanten.

71-åringen er ifølge Forbes verdens 10. rikeste mann. Han har bygget opp formuen selv gjennom teknologiselskapet Oracle.

Selger norsk superyacht

Nylig meldte E24 at det styrtrike, australske paret Graeme og Robyn Hart har bestemt seg for å selge den norskproduserte superyachten «Ulysses».

Yachten er produsert av det norske verftet Kleven, og ble sjøsatt i 2014.

I mars i år sjøsatte selskapet nok en yacht for det styrtrike ekteparet. Ifølge Forbes er Graeme Hart god for 7,4 milliarder dollar – altså mer enn 60 milliarder norske kroner.

Les også

Her sjøsettes milliardærens nye luksusyacht

Les også

Det norske markedets dyreste båt: – Vil ikke bli solgt i Norge

Les også

Trimaranen «Mayflower» skal krysse Atlanteren på vind- og solkraft

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fritidsbåt
 2. Frankrike
 3. Qatar

Flere artikler

 1. New Zealands rikeste selger norsk luksusyacht

 2. Storkjøp i tysk verftsindustri

 3. Norske Espen (54) designer yachter for verdens rikeste

 4. Betalt innhold

  Nå har Kleven levert sin andre superyacht til milliardæren

 5. Betalt innhold

  Nå har Kleven levert sin andre superyacht til milliardæren