Håper på snarlige Icesave-samtaler

Den islandske regjeringen håper å møte nederlandske og britiske myndigheter innen få dager for å forhandle fram en ny avtale om tilbakebetaling av Icesave-gjeld.

Publisert: Publisert:

Den islandske statsministeren sa tirsdag at regjeringen og opposisjonen på Island vil fortsette forhandlingene de nærmeste dagene, og at hun håper å møte britiske og nederlandske forhandlere innen kort tid.

Ikke planlagt

Opposisjonsleder fra Selvstendighetspartiet, Bjarni Benediktsson, sa imidlertid at ingen nye forhandlingsmøter er planlagt. Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir er etter nederlaget i folkeavstemningen lørdag avhengig av å få med seg opposisjonen på en ny løsning som skal legges fram for britene og nederlenderne.

Nederlands finansminister Jan Kees de Jager hadde mandag samtaler om nederlandske og britiske interesser i saken med Islands finansminister. De Jager ga da beskjed om at nederlenderne ønsker å gi islenderne tid til å reflektere over lørdagens folkeavstemning, og at Island bør gi en pekepinn på når de nye samtalene kan finne sted.

Banktap

Storbritannia og Nederland erstattet tapene til de mange borgerne som hadde satt sine penger inn i den islandske nettbanken Icesave. Pengene krever de to landene at Island må betale.

Beløpet man ble enige om i fjor sommer tilsvarte 5 milliarder dollar, nesten 30 milliarder kroner.

Icesave var et datterselskap av banken Landsbanki, og mange mener at mye av pengene for å betale gjelden kan skaffes til veie ved å selge Landsbankis eiendommer i utlandet.

Mye av forhandlingene dreier seg derfor nå om rentebetingelsene, som islandske representanter sier kan koste islendingene 1 milliard dollar, rundt 6 milliarder norske kroner.

Storbritannia har tilbudt en rente som er lavere enn de 5,55 prosent som var avtalt i fjor sommer, men også dette er blitt avvist fra islandsk side.

Søndag sa imidlertid britenes finansminister Alistair Darling at han ville være fleksibel for å komme fram til en løsning. Det tolkes som ytterligere vilje til å komme Island i møte.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: