Nå starter kampen om å bli Trumps utfordrer

Kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat regnes som helt åpen før mandagens nominasjonsvalg i Iowa. Et blandet firkløver utgjør tetsjiktet.

Seks demokrater som mener de kan slå Donald Trump i presidentvalget 3. november: Forretningsmannen Tom Steyer, senator Elizabeth Warren, tidligere visepresident Joe Biden, senator Bernie Sanders, tidligere ordfører i South Bend Pete Buttigieg og senator Amy Klobuchar. Bildet ble tatt under TV-debatten 14. januar.
  • NTB-Ann Fredriksen
Publisert: Publisert:

Hvert fjerde år retter USA full oppmerksomhet mot delstaten Iowa. Tradisjonen tro er det her nominasjonsprosessen før høstens presidentvalg blir innledet, og det med mange lokale folkemøter der vanlige amerikanere får stemme på sin favorittkandidat.

Åtte dager senere følger primærvalget i New Hampshire, og deretter går det slag i slag fram til sommeren. En av de viktigste datoene er 3. mars, den såkalte supertirsdagen, da også styrtrike Michael Bloomberg kaster seg inn i kampen om å bli Donald Trumps hovedutfordrer.

Les også

Nordea Markets: Investorene frykter Trump-exit

Men i Iowa er det Joe Biden (77), Bernie Sanders (78), Elizabeth Warren (70) og Pete Buttigieg (38) som spiller hovedrollene. To av dem regnes som moderate, to av dem venstreorienterte, alle er hvite og ingen av dem er middelaldrende.

En måling i New York Times gir Sanders en ledelse på hele 25 prosent, med moderate Pete Buttigieg på andre plass. Andre målinger har Biden i front, mens Elizabeth Warren henger godt med og har sikret seg offisiell støtte fra Iowas største avis, Des Moines Register.

I nyere tid har det aldri skjedd at hele fire kandidater ligger så jevnt i toppen før nominasjonsprosessen starter for alvor.

Skytset rettes mot Sanders

Det tette løpet har imidlertid skjerpet kampen mellom kandidatene. Den siste tiden har de trappet opp kritikken av hverandre, vel vitende om at dette også kan svekke den enkeltes mulighet til å slå Trump.

Spesielt Warren og Sanders har barket sammen i forsøket på å tiltrekke seg Demokratenes venstrefløy.

Med favorittstempelet har Sanders også fått kjenne at det blåser hardt på toppen. Ikke bare må han tåle kritikk fra demokrater som støtter rivalene hans, også republikanere har begynt å behandle Sanders som sin hovedfiende, ikke minst i riksdekkende reklamekampanjer.

Elizabeth Warren (70), Joe Biden (77) og Bernie Sanders (78) under TV-debatten i Des Moines i Iowa 13. januar.

Viktig test

Folkemøtene i Iowa regnes som viktige fordi de gir en pekepinn om hvem av de i alt tolv gjenværende kandidatene som kommer til å være med videre i kampen fram mot Demokratens landsmøte i juli.

Delstaten består av store landbruksområder, er ikke spesielt folkerik, og 90 prosent av innbyggerne er hvite. Men selv om velgerne ikke utgjør noe gjennomsnitt av USAs befolkning, kan en seier i Iowa gi en kandidat kraftig medvind.

Les også

Fondsfinans venter urolige børser i 2020: Best med Trump-seier

Det er den første virkelige testen på hvor stor appell kandidatene har hos vanlige amerikanere, samtidig som velgere i resten av USA kan bli påvirket og endre holdninger.

En annen faktor er mediedekningen. Kandidater som gjør det overraskende bra, kan regne med mye positiv pressedekning, mens en kandidat som skuffer, risikerer det motsatte, ifølge nettstedet HowStuffWorks.

Les også

Dette kan bli USAs dyreste bolig noen gang

Ingenting avgjort

Samtidig er en seier i Iowa langt fra noe sikkert tegn på videre suksess. Historien har vist at kun halvparten av dem som har vunnet i Iowa, har blitt sitt partis presidentkandidat. Motsatt har alle som har endt opp som presidentkandidater siden 1972, sikret seg en av de tre første plassene i delstaten.

De fire toppkandidatene har fortsatt konkurranse fra flere andre demokrater som tross lavere oppslutning kan vise seg å spille en avgjørende rolle for hvem som går seirende ut i Iowa. Det skyldes at velgere som støtter en kandidat som får mindre enn 15 prosents oppslutning, må la sine stemmer gå videre til en av de mer populære kandidatene.

Det kan tjene Joe Biden. For på femteplass på meningsmålingene ligger den moderate senatoren Amy Klobuchar (59). Greier hun ikke sperregrensen, er det ventet at mange av stemmene hennes vil tilfalle Biden.

Les også

Pompeo: USA kan dekke Hviterusslands energibehov

Les også

Trump: – USA vinner som aldri før

Publisert: