IMF-sjefen mener verden må være forberedt på ny finanskrise

IMF-sjef Christine Lagarde vil ikke utelukke muligheten for en ny finanskrise.

FORBEREDT: Lagarde påpeker viktigheten av at bankene og styringsmaktene er forberedte og at systemet er regulert på en ordentlig måte. Her er Lagarde og Yellen under en konferanse i Washington i 2015.
Publisert:

Sjefen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), Janet Yellen, sa i juni at en ny finanskrise som den vi så i 2008, ikke er sannsynlig i vår levetid. Under en konferanse i Dubrovnik tirsdag denne uken, gir sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF), uttrykk for en annen oppfatning.

– Jeg planlegger å ha et langt liv og det håper jeg hun (Yellen) også gjør, så jeg ville ikke satt pengene mine på at vi ikke ser en ny krise. Det er sykluser nå vi har sett tidligere og jeg vil ikke ekskludere at sjansen er der, sier Lagarde til CNBC.

Hun påpeker at finansielle kriser er uforutsigbare og sier finansministere og andre beslutningstagere må være varsomme og forberede seg for fremtiden.

Les også

Yellen: Kan utsette rentehevinger ved lav inflasjon

Når vi minst venter det

Lagarde påpeker viktigheten av at man er forberedt, og at den finansielle sektoren er overvåket på en ordentlig måte. Bunnsolide institusjoner som opererer med nok buffer til å kunne forsvare seg mot en potensiell krise er avgjørende for fremtiden, trekker hun også frem som viktige steg fremover.

– Hvor den kommer fra, i hvilken form, hvor global og bred den er vil kun tiden vise, og den kommer typisk nok når vi minst venter det, sier IMF-sjefen til CNBC.

Lagarde indikerer at Yellen muligens er litt for tidlig ute med å avfeie en ny krise i vår levetid.

Positiv Yellen

Yellen på sin side sier det ikke er sannsynlig med en krise i vår levetid, lignende den vi så i 2008. Hun mener bankene er sterkere og har lært av sine feil, noe som har ført til en mer stabil sektor.

Satt på spissen var krisen forårsaket av altfor høy risk i bankenes utlånsstrategier som ble pakket inn i verdipapirer og solgt på Wall Street. Fed-sjefen mener systemet er langt sikrere enn det var da, og at de har lært en lekse siden sist. Hun understreker at sentralbanken er mye mer våkne for svakheter i systemet enn tidligere.

– Vi gjør mye mer enn øyet ser for å fange opp misligheter i områder utenfor vår kontroll. Dette gjør vi for å fange opp trusler mot økonomisk stabilitet som kan være på vei, sier hun til CNBC.

Les også

Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

Les også

Fed snuser på å trappe ned balansen

Les også

Fed-sjefen: Ny finanskrise lite trolig i vår levetid

Publisert:
Gå til e24.no