200.000 mennesker demonstrerte mot Maduro i Venezuela

Over 200.000 mennesker fylte gatene i Venezuela lørdag i omfattende demonstrasjoner mot upopulære president Nicolás Maduro.

MISFORNØYDE: Tusener av demonstranter blokkerte en hovedvei i Caracas i protest mot regjeringen til Nicolás Maduro. Opposisjonen legger skylda på Maduro for den dype økonomiske krisen i landet, som preges av utbredt mangel på mat og medisiner.

Foto: Ariana Cubillos AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Ikledd hvite skjorter, hjemmelagde gassmasker og venezuelanske flagg rundt skuldrene bygde demonstranter barrikader av greiner og steiner langs motorveien inn mot sentrum av Caracas.

Som så ofte før tok politiet i bruk tåregass mot demonstrantene for å hindre dem i å sperre motorveien. Soldater og politi har stengt av sentrum, blant annet ved å stenge ti undergrunnsstasjoner, i forkant av lørdagens demonstrasjon.

Opposisjonen håpet at demonstrasjonen skulle overgå en enorm demonstrasjon 19. april, da hundretusener av mennesker deltok. Men lørdag ettermiddag var ikke antall demonstranter like høyt som for en måned siden.

I Caracas deltok 160.000 mennesker i marsjen som hadde som mål å komme seg inn til sentrum, ifølge en talsmann for opposisjonen, Edinson Ferrer.

I San Cristóbal i delstaten Tachira strømmet opp til 40.000 mennesker ut i gatene for å demonstrere. Maduro satte tidligere i uka inn 2.600 soldater for å hindre voldsepisoder og plyndring i Tachira.

Sju uker med protester

Venezuelas president Nicolas Maduro.

Foto: Marco Bello Reuters

Lørdagens demonstrasjoner markerte at det har vært protester mot myndighetene 50 dager på rad. Hittil er minst 46 mennesker på begge sider drept i forbindelse med protestene.

Opposisjonen legger skylda på Maduro for den dype økonomiske krisen i landet, som preges av utbredt mangel på mat og medisiner. Opposisjonen protesterer også mot det de kaller Maduros manøvrering for å unngå valg.

–Jo mer undertrykking, desto mer vil vi stå imot og kjempe for Venezuela, sa opposisjonslederen Henrique Capriles.

Les også

Demonstranter sperrer gater i Caracas

Nektet utreise

En av hans advokater overleverte fredag en rapport til FNs høykommissær for menneskerettigheter etter at han selv ble nektet å reise til New York for å levere rapporten.

Demonstrasjonene begynte for alvor da Maduro i slutten av mars lot høyesterett ta over en del av oppgavene til nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har flertall.

Og de økte i styrke siden Maduro kunngjorde at han vil kalle sammen en folkeforsamling for å skrive om grunnloven. Halvparten av forsamlingens medlemmer skal komme fra sektorer som er lojale mot ham.

Opposisjonen mener at forsamlingen vil gjøre at Maduro kan unngå valg. Maduro selv nekter for dette og lover at det blir avholdt valg neste år.

Mye vold og skyting

Observatører sier at opposisjonens største utfordring er å sørge for at de enorme demonstrasjonene går fredelig for seg.

I tillegg til 46 drepte er mange skadd i skyteepisoder i forbindelse med protestmarsjene, og myndighetene undersøker hvilken rolle politi og soldater har spilt i voldsepisodene.

Befolkningen sliter med matmangel og omfattende kriminalitet i et av verdens voldeligste land, samtidig som inflasjonen kan komme opp i 720 prosent i år, ifølge Det internasjonale pengefondet IMF.

Private meningsmålinger tyder på at rundt 70 prosent av venezuelanerne nå er imot styret til Maduro.

Les også

Venezuelas president lover økte lønninger og gratis bolig

Les også

Venezuelas president i brødkrig med landets bakerier

Les også

– Venezuela trenger hjelp fra resten av verden

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. IMF
  3. Høyesterett

Flere artikler

  1. Spenningen øker i Venezuela

  2. Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner

  3. Venezuelas opposisjonsleder: Slakter Goldman Sachs etter milliardkjøp av gjeld

  4. Annonsørinnhold

  5. Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president

  6. Maduro tar til motmæle mot USA