Et flertall av britene vil forlate EU

43 prosent av britiske velgere vil ut av EU, mens 36 prosent vil forbli i unionen. Men en av fem har ennå ikke bestemt seg, viser en meningsmåling publisert torsdag.

MØTER MOTSTAND: Storbritannias statsminister David Cameron jobber intenst med å reforhandle britenes medlemsvilkår i EU.
Publisert: Publisert:

Meningsmålingen gjort av analyseinstituttet ORB viser at motstanden mot EU vokser i Storbritannia. Det skjer samtidig med at statsminister David Cameron arbeider intenst for å reforhandle britenes medlemsvilkår i EU. Cameron har lovet en folkeavstemning om EU innen utgangen av 2017, men avstemningen kan komme så tidlig som juni i år.

Økt motstand

21 prosent av velgerne har ennå ikke bestemt seg. Blant dem som har bestemt seg ønsker 54 prosent utmeldelse, et såkalt Brexit, mot 51 prosent for ett år siden. 46 prosent ønsker fortsatt EU-medlemskap, ned fra 49 prosent for ett år siden.

– Skal statsministeren unngå katastrofe må noen veldig snart begynne å overbevise folk om hvorfor de skal forbli en del av EU, sier administrerende direktør Johnny Heald i ORB International.

Han sier at det er betydelig flere som nå sier de føler seg fjernere fra resten av Europa enn for 12 måneder siden.

Merkel-møte

Statsminister David Cameron har sagt at han vil drive valgkamp for at britene fortsatt skal være EU-medlem dersom han får gjennomslag for kravene om flere reformer. Onsdag møte han Tysklands statsminister Angela Merkel. Merkel mener EU bør gå med på å reforhandle britenes medlemsvilkår i EU for å hindre at Storbritannia forlater unionen.

– Det er særlig viktig at vi i løpet av de neste ukene fatter beslutninger som er i vår egen interesse, for å komme fram til en fornuftig pakke som gjør det mulig for Storbritannia å bli værende i EU, sa Merkel da hun møtte Cameron på det over 500 år gamle kurbadet Wildbad Kreuth i de bayerske alper.

Ingen partipisk

Camerons konservative parti har en stor andel euroskeptikere, og tidligere denne uka gjorde statsministeren det klart at han ikke vil instruere sine ministre, men la dem selv velge om de vil drive valgkamp for ja- eller nei-siden i den planlagte folkeavstemningen.

Det er ventet at flere ministere kommer til å drive valgkamp for Brexit.

– Regjeringen har tatt et klart standpunkt, men vil likevel være åpen for at individuelle ministre kan ta et annet standpunkt en resten av regjeringen, sa Cameron tirsdag.

Han unngår dermed å bli nødt til å avskjedige ministre som ønsker å drive valgkamp for at Storbritannia skal tre ut av EU.

Les også

Solid norsk flertall mot EU

Les også

Trenden snur: – Svært sannsynlig at vi kommer til å se flere nordmenn som reiser til Sverige for å jobbe

Les også

Oljebremsen rammer norske bedrifter i ordreboken

Publisert:

Her kan du lese mer om