Avis: Italia planlegger å be om nødlån til bankene

Italienske myndigheter vil be EU om hjelp for å redde flere av landets kriserammede banker, ifølge avisen La Stampa. Aksjekursen til verdens eldste bank, Banca Monte dei Paschi stiger kraftig.

I KRISE: Den italienske banken Monte dei Paschi, med hovedkontor i Siena, sliter tungt og kan nå komme til å få krisehjelp fra EU i en større bankløsning for Italia.
 • Marius Lorentzen
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Italia planlegger å be eurolandenes støttefond ESM (European Stability Mechanism) om 15 milliarder euro i lån for å redde åtte italienske banker.

Det skriver den italienske avisen La Stampa, som viser til to kilder i det italienske finansdepartementet som forteller om planarbeidet.

Blant bankene som skal reddes er Monte dei Paschi, Popolare Vicenza, Veneto Banca og Banca Carige samt fire banker som ble reddet av den italienske staten i fjor.

ESM skriver i en uttalelse på Twitter at det ikke har kommet en forespørsel fra Italia og at «det ikke er noen diskusjoner med italienske myndigheter» om et ESM-lån.

Monte dei Paschi har behov for om lag fem milliarder euro i frisk kapital innen nyttår for å unngå konkurs. I første omgang har man forsøkt å få inn private penger, og en forespørsel til ESM har vært plan B.

Tirsdag meldte Reuters at italienske myndigheter forbereder seg på å gå inn med to milliarder euro og sikre seg en kontrollerende eierandel i Monte dei Paschi. Håpet skal være at dette kombinert med en konvertering av obligasjoner verdt én milliard euro skal friste investorer til å spytte inn mellomlegget på to milliarder.

Den italienske staten er allerede største aksjonær i dag med en eierandel på fire prosent, ifølge nyhetsbyrået.

Aksjekursen til Monte dei Paschi er opp rundt åtte prosent onsdag formiddag etter at nyheten om en ESM-søknad ble kjent.

Ifølge La Stampa har banken en større andel misligholdte lån enn noen annen europeisk bank. Monte dei Paschi er imidlertid ikke alene, for banker som Veneto Banca og Popolare di Vicenza har også akutte problemer.

Småsparere har investert

Nederlaget til avtroppende statsminister Matteo Renzi på søndag, da italienerne stemte nei til forslaget om grunnlovsendringer, førte til at Monte dei Paschi måtte til krisemøte mandag morgen. Italienernes nei til politiske reformer har gjort det enda vanskeligere for bankene å hente inn penger fra investorer.

Spania fikk i desember 2012 som det første landet innvilget lån av ESM-systemet for å rekapitalisere sine banker. Lånet den gang var på til sammen 41,3 milliarder euro, og i desember 2013 annonserte ESM at man hadde avsluttet bistandsprogrammet for spanske banker.

Det er et stort spørsmål om investorer er villig til å spytte penger inn i rekapitaliseringsplanen – spesielt om Qatars statlige investeringsfond vil gå inn med én milliard euro, slik E24 skrev mandag.

Tirsdag ble det rapportert at Monte dei Paschi hadde overbevist obligasjonseiere til å konvertere én milliard euro i gjeld til aksjer. Dette er likevel ikke nok til å redde banken.

Nordea-økonom Joachim Bernhardsen skrev i meglerhusets morgenrapport onsdag at en statlig rekapitalisering av banken vil innebære en «bail-in», i motsetning til en «bail-out», fordi obligasjonsgjeld vil bli konvertert til aksjer i banken, noe som betyr at kreditorene må ta et tap.

– Utfordringen i Italia er at en ikke ubetydelig del av obligasjonseierne er vanlige småsparere. Om disse må ta store tap kan det bidra til en mer ustabil økonomisk situasjon samt at det kan gi økt oppslutning til protestpartiene, skriver Bernhardsen.

Han skriver videre at det ifølge Financial Times skal være satt i gang med å lage en plan for å delvis kompensere obligasjonseierne.

Les også

Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

Les også

Renzi varsler sin avgang

Les også

– Bygger opp et press

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. EU
 2. Bank
 3. Italia
 4. Euro
 5. Den europeiske sentralbanken

Flere artikler

 1. Verdens eldste bank bekrefter at kriseplanen feilet

 2. – Løftet er brutt for godt

 3. Financial Times: Italia vurderer ny redningspakke for krisebanker

 4. Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep

 5. Avslo bønn fra verdens eldste bank