Sjeføkonom tror ny Trump-toll kan senke kronen

USAs president kan komme til å innføre toll på europeiske biler denne uken.

BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Publisert:

I løpet av de nærmeste dagene må Donald Trump ta en beslutning på om han vil innføre toll på europeiske biler. Tollinnføringen har allerede vært utsatt i seks måneder, og nå er det knyttet stor spenning til om det blir innført en toll denne gang.

– Vi tror Trump vil kunne innføre en toll på fem til ti prosent for å vise at han mener alvor, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

– Hvis Trump annonserer en biltoll vil det kunne føre til at markedet strømmer til «sikre havner», sier sjeføkonomen, og legger til:

– Muligheten for at Trump bestemmer seg for en tollsats mot EU er nok ikke priset tilstrekkelig inn i markedet, og det kan ende med at kronen svekker seg om tollene blir en realitet.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg: Tyskland tyr til hydrogen i jakten på ren energi

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland

Cicilie S. Andersen, E24

Spår krone på 10,40 mot euro

DNB Markets anslår at kronekursen vil bevege seg mot 10,40 mot euro den neste tiden. I dette anslaget er en toll på mellom fem og ti prosent med i regnestykket, samt at kronen historisk sett har svekket seg mot slutten av året.

– Markedet er fortsatt sensitive til utviklingen i handelskrigen, sier Haugland, og påpeker at slike nyheter kan påvirke verdens finansmarkeder neste uke.

Den siste uken har kronekursen kommet litt ned igjen etter å ha nådd tidenes svakeste nivå mot euro 29. oktober. Mandag morgen handles en euro for 10,08 kroner.

Selv om en biltoll kan gi utslag i kronekursen er det langt fra sikkert at det blir innført nye tariffer.

Les også

Forvirring om handelskrigen demper markedet

Juncker: – Blir ingen toll

Så sent som torsdag forrige uke sa avtroppende sjef i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker at Trump ikke vil innføre noe ny biltoll.

– Trump vil kritisere litt, men det blir ingen biltoll, sa Juncker i et intervju med tyske Sueddeutsche Zeitung, ifølge Reuters.

– Han vil ikke gjøre det. Du snakker med en fullt informert mann, fortsatte Juncker.

I oktober innførte USA straffetoll på varer fra EU verdt til sammen 7,5 milliarder dollar etter at Verdens handelsorganisasjon ga landet tillatelse til å gjøre det. Årsaken til denne tollinnføringen er en lengre konflikt rundt EU og USAs subsidier til flyprodusentene Airbus og Boeing.

EU og USA har tidligere bekreftet at de avholder handelssamtaler