Sjeføkonom tror ny Trump-toll kan senke kronen

USAs president kan komme til å innføre toll på europeiske biler denne uken.

Publisert: Publisert:

I løpet av de nærmeste dagene må Donald Trump ta en beslutning på om han vil innføre toll på europeiske biler. Tollinnføringen har allerede vært utsatt i seks måneder, og nå er det knyttet stor spenning til om det blir innført en toll denne gang.

– Vi tror Trump vil kunne innføre en toll på fem til ti prosent for å vise at han mener alvor, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

– Hvis Trump annonserer en biltoll vil det kunne føre til at markedet strømmer til «sikre havner», sier sjeføkonomen, og legger til:

– Muligheten for at Trump bestemmer seg for en tollsats mot EU er nok ikke priset tilstrekkelig inn i markedet, og det kan ende med at kronen svekker seg om tollene blir en realitet.

Les på E24+

Bloomberg: Tyskland tyr til hydrogen i jakten på ren energi

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland

Spår krone på 10,40 mot euro

DNB Markets anslår at kronekursen vil bevege seg mot 10,40 mot euro den neste tiden. I dette anslaget er en toll på mellom fem og ti prosent med i regnestykket, samt at kronen historisk sett har svekket seg mot slutten av året.

– Markedet er fortsatt sensitive til utviklingen i handelskrigen, sier Haugland, og påpeker at slike nyheter kan påvirke verdens finansmarkeder neste uke.

Den siste uken har kronekursen kommet litt ned igjen etter å ha nådd tidenes svakeste nivå mot euro 29. oktober. Mandag morgen handles en euro for 10,08 kroner.

Selv om en biltoll kan gi utslag i kronekursen er det langt fra sikkert at det blir innført nye tariffer.

Les også

Forvirring om handelskrigen demper markedet

Juncker: – Blir ingen toll

Så sent som torsdag forrige uke sa avtroppende sjef i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker at Trump ikke vil innføre noe ny biltoll.

– Trump vil kritisere litt, men det blir ingen biltoll, sa Juncker i et intervju med tyske Sueddeutsche Zeitung, ifølge Reuters.

– Han vil ikke gjøre det. Du snakker med en fullt informert mann, fortsatte Juncker.

I oktober innførte USA straffetoll på varer fra EU verdt til sammen 7,5 milliarder dollar etter at Verdens handelsorganisasjon ga landet tillatelse til å gjøre det. Årsaken til denne tollinnføringen er en lengre konflikt rundt EU og USAs subsidier til flyprodusentene Airbus og Boeing.

EU og USA har tidligere bekreftet at de avholder handelssamtaler
Publisert: