Pimco venter U-formet opptur: – Kan bli den dypeste, men korteste nedturen i moderne tid

Kjempefondet Pimco spår at coronakrisen blir den dypeste, men også korteste økonomiske nedturen i moderne tid. – Vi venter en U-formet global gjenopphenting, sier fondet.

En butikkmedarbeider fyller på med epler på en butikk i Falls Church i Virginia, USA.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Anslagene kommer frem i et ferskt notat fra obligasjonsfondet Pimco, med tittelen «Fra smerte til helbredelse».

Det er svært usikkert når coronavirusets herjinger er over i land som Italia, Spania, Frankrike og USA, men kjempefondet våger seg likevel til å spå om når verdensøkonomien kan hente seg opp igjen etter smellen.

– Etter den lengste oppgangen vi kjenner til, stuper nå den globale økonomien ned i det som lett kan bli en av de dypeste, men også korteste resesjonene i moderne tid, skriver Pimco-rådgiver Joachim Fels og investeringsdirektør Andrew Balls i notatet.

En resesjon er et annet ord for global tilbakegang, og defineres som en nedgang i veksten som varer over minst to kvartaler.

– Vi venter en U-formet global gjenopphenting, men betydelig usikkerhet gjenstår, sier de to Pimco-toppene.

OPP IGJEN: – Vi venter en U-formet global gjenopphenting, men betydelig usikkerhet gjenstår, sier Pimco. De ser for seg en bunn utover sommeren, og at verdensøkonomien gradvis tar seg opp igjen i fjerde kvartal.
Les på E24+

Sist oljeprisen var så lav, kuttet også Norge produksjonen: – Al-Naimi kom i sitt privatfly

Et annerledes sjokk

Coronakrisen mangler sidestykke, og det er derfor ikke lett å bruke tidligere kriser som finanskrisen i 2008–2009 som målestokk, påpeker Pimco.

– Denne gangen er det virkelig annerledes, skriver Pimco-toppene.

Vanligvis vil det være betydelige ubalanser og gjerne også strammere pengepolitikk (høyere renter) som står bak økonomiske nedturer, ofte kombinert med høyere oljepriser, påpeker de.

I dette tilfellet er det et eksternt sjokk, i form av et virus som har lammet mange samfunn, og ført til drastiske tiltak som har stengt ned flytrafikk og øvrig næringsliv. Innkjøpssjefsindeksene har falt drastisk (se figur).

Aktiviteten i næringslivet i euroområdet, Storbritannia, USA og Japan har bremset kraftig etter coronakrisen, ifølge innkjøpssjefsindeksene (PMI).

Mener ubalansene var mindre

– Dette er første gang vi ser en resesjon som følge av pålegg fra regjeringer – en nødvendig, midlertidig, delvis nedstengning av økonomien med mål å unngå en enda større humanitær krise, skriver Pimco.

Fels og Balls mener at oppturen kan bli lettere av at ubalansene i økonomien før krisen ikke var så store. De mener at husholdninger har tatt mindre risiko enn de gjorde før tidligere kriser, at selskaper ikke har utvidet kapasiteten for mye, og at boligmarkedene (med noen unntak) ikke var overopphetet.

Les på E24+

Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset

Joachim Fels i Pimco.

– Alt dette skulle tyde på en gjenopphenting som i mindre grad skulle hindres av gamle økonomiske byrder når viruset kommer under kontroll, skriver Pimco.

De peker imidlertid også på noen unntak, som at en del amerikanske firmaer er høyt belånt og dermed har høy risiko.

Les også

Kjempefondet om krisepakken fra USAs sentralbank: – Så nært man kommer «hva som trengs»

Sentralbankenes enorme krisepakker

Pimco-toppene trekker også frem at sentralbanker som Federal Reserve i USA og mange andre har kuttet rentene og hentet fram alle de bazookaer de kan finne for å motvirke nedturen.

– Gjennom renter nær null eller i negativt lende og storskala oppkjøp av statsobligasjoner skaper også sentralbanker en sårt tiltrengt støtte til finanspolitikken, skriver de.

Les på E24+

Slik rammer coronaviruset «bankenes akilleshæl»

I likhet med Norge har mange regjeringer tatt i bruk uortodokse løsninger for å sikre garantier til bedrifter og husholdninger som trenger å låne seg gjennom krisen, og utsatt skatteinnbetalinger.

Mange stater gir også kontantstøtte og subsidier direkte til husholdninger og bedrifter for å motvirke nedturen.

– I mange land er den finanspolitiske støtten allerede større enn det som ble gitt i finanskrisen i 2008 og 2009, og det kommer trolig mer de neste månedene, skriver Pimco.

Investeringsdirektør Andrew Balls i Pimco.

Håper å unngå depresjon

– Det kraftige svaret fra finanspolitikken vil trolig hjelpe med å unngå en global depresjon og støtte opp om en gjenopphenting når restriksjonene på økonomisk aktivitet fjernes, skriver Fels og Balls.

En depresjon er et begrep som brukes om langvarige økonomiske nedturer, hvor veksten faller over opptil flere år. Den mest kjente er depresjonen tidlig på 1930-tallet, som fulgte et stort børskrakk i 1929.

- Vi venter at global økonomi går over fra intens kortsiktig smerte gjennom perioden med undertrykkelse av viruset til gradvis helbredelse de neste seks til 12 månedene, skriver Pimco.

De venter altså en U-formet oppgang, det vil si at nedturen blir trukket ut et stykke før oppgangen kommer. Ett alternativ er en V-formet oppgang, hvor veksten skyter i været nokså raskt etter at bunnen nås.

En rask, V-formet oppgang tror de ikke på, fordi restriksjonene i mange land vil bli fjernet gradvis, og i ulikt tempo for ulike regioner.

– Det å reparerer leverandørkjeden og fjerne flaskehalser i logistikk og transport vil kreve noe tid, skriver de.

Sentralbankene har igjen satt ned rentene, i håp om å motvirke coronakrisen. Her hjemme har Norges Bank kuttet renten fra 1,5 prosent til rekordlave 0,25 prosent.

Kan bli verre

Joachim Fels og Andrew Balls helgarderer seg imidlertid.

Det kan også bli en mer langvarig stagnasjon i global økonomi, påpeker de. Det kan gjøre at kurven for oppgangen blir L-formet, noe som vil si at nedturen drar ut i tid, og det kan gå svært lang tid før det kommer noen opptur.

Det er særlig to risikoer de trekker frem:

 • hvordan smitten utvikler seg, og når den topper seg
 • hvor mange selskaper som går konkurs i sektorer som ikke får hjelp

Varer nedstengningen av ulike land mer enn seks til åtte uker, som nå er planlagt, vil det kunne begynne å gå hardt ut over mange sektorer, og arbeidsløsheten kan bite seg fast på et høyt nivå, påpeker Pimco.

Les på E24+

Verden kan snart gå tom for plass til å lagre olje: – Vil se forferdelige tall

En midlertidig oppgang i aktiviteten fulgt av en ny smittebølge kan også skape problemer for Pimcos anslag om en U-formet oppgang senere i år. Da ville man risikere en slags W-formet utvikling i global vekst.

– En ny bølge etter en oppgang ville trolig bli fulgt av konkurser i sykliske selskaper som overlevde den første bølgen, skriver Pimco-toppene.

Les også

Finansgiganten Pimco om grønn bølge: – Olje er langt unna å bli verdiløse eiendeler

Vil etterlate seg arr

Coronakrisen kommer også til å etterlate seg arr i verdensøkonomien, og føre til endringer i måten mange tenker på, tror Joachim Fels og Andrew Balls.

– Globaliseringen kan bli reversert fortere, når selskaper prøver å gjøre leverandørkjedene sine mindre komplekse og sårbare for handelskriger og bråstopper som følge av natur- eller helsekatastrofer, skriver de.

– Stater kan også bruke hensynet til helse til å redusere handel, reising og migrasjon, legger de til.

Les også

Bedrifter anslår syv milliarder tapt i uken: – Kan føre til en kraftig og langvarig krise

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Globalisering

Flere artikler

 1. Kjempefondet om krisepakken fra USAs sentralbank: – Så nært man kommer «hva som trengs»

 2. Betalt innhold

  V-, W-, U- eller L-formet børsutvikling: Fire veier ut av coronakrisen

 3. IMF venter dramatisk coronasmell for verdensøkonomien: – Blir sannsynligvis den verste resesjonen siden depresjonen

 4. Betalt innhold

  Dette kan vi forvente av markedene etter coronakrisen

 5. Tidenes svakeste krone: – Det finnes ikke noen bunn