Børsen steg før statsbankerott

Argentinerne frykter for nytt ras i den argentinske valutakursen etter at landet misligholder sin statsgjeld for sjette gang på 100 år.

GA OPP: Argentinas økonomiminister Axel Kicillof møtte pressen etter at forhandlingene med en gruppe av landets kreditorer viste seg å bli resultatløse.

Carlo Allegri
  • Johann D. Sundberg
  • Ida Aamodt-Hansen
  • Maren Løhre
Publisert:,

- De lokale investorene flykter fra kontanter. De ønsker å eie noe. De frykter en massiv devaluering, sier Mark Mobius i Franklin Templeton, som blir ansett som en guru når det gjelder fremvoksende markeder, til CNBC.

En devaluering skjer når verdien på et lands valuta blir satt ned - og alt av importerte varer, samt avdrag og renter på lån i utlandet blir dyrere.

Frykten for valutakursraset kommer etter at Argentina onsdag ikke klarte å bli enig med en gruppe amerikanske kreditorer om hvordan landet skal betale tilbake pengene det skylder.

Dermed misligholder Argentina sin gjeld - og er i praksis erklært statsbankerott.

- Min sympati på er på argentinernes side og ikke minst på det argentinske folks side, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til E24.

Les også

- Min sympati er på argentinernes side

Børsen steg

Mens den argentinske økonomiminsteren Axel Kicillof forhandlet med en gruppe av landets kreditorer i New York, forberedte argentinerne seg på det som vil komme.

Det innebar blant annet at Merval-indeksen på den argentiske børsen steg med hele 6,9 prosent i onsdagens handel. Dermed har indeksen steget med hele 65 prosent så langt i år.

Med andre ord kjøpte investorer seg opp i eiendeler i selskaper, heller enn å sitte med store beløp i argentinske peso.

Les også

Argentina er statsbankerott

Landet hadde en frist til utgangen av onsdag med å betale alle sine kreditorer. Siden de ikke klarte det, misligholder landet sine låneforpliktelser.

Det er andre gang Argentina er bankerott på 12 år, og sjette gang på de siste 100 år.

Men det kom ikke som noen overraskelse på noen i Argentina, og svært få i de internasjonale kapitalmarkedene.

- Markedet ser faktisk litt optimistisk på de mulige utfallene i denne saken, sier investeringsdirektør Tim Seymour Triogem Asset Management til CNBC.

Han regner med at den argentinske stat i noen tid vil kunne låne de pengene den trenger for å holde det gående fra argentinske investorer.

Langvarig strid

Det er en gruppe amerikanske hedgefond som i årevis har forsøkt å få den søramerikanske nasjonen til å punge ut.

Den bitre kampen har pågått siden 2001, da Argentina ikke lenger kunne betale sin svimlende gjeld på 600 milliarder kroner.

Hele 93 prosent av gjelds- og obligasjonseierne valgte å reforhandle og slette mesteparten av gjelden til Argentina i 2005 og 2010.

Men en liten og standhaftig gjeng hedgefond som hadde lånt Argentina penger, nektet å restrukturere lånet på 1,33 milliarder dollar til den argentinske statskassen - om lag ni milliarder i norske kroner.

Argentina har ønsket å restrukturere gjelden også med denne amerikanske grupperingen, mens amerikanerne står på originalkravet.

De siste årene har striden pågått i det amerikanske rettssystemet.

Tidligere i sommer fastslo en dommer i USA at Argentina ikke får lov til å betale renter på statsgjelden som de skylder de andre kreditorene, dersom ikke hedgefondene får pengene de har krav på først.

- Ikke konkurs

Denne avgjørelsen har satt Argentina i en knipe. De må betale den lille gruppen, før de kunne betale andre. De siste 30 dagene har man forhandlet om betingelsene.

Hedgefondene sa onsdag nei til en avtale om å få mindre tilbakebetalt enn det de ifølge de formelle kravene skal ha.

Argentina har på sin side tidligere lovet de øvrige 93 prosentene av kreditoerene at ingen andre skal få bedre betingelser enn dem.

Så lenge man ikke kommer til enighet med den amerikanske gruppen, er situasjonen låst.

- De forsøkte å tvinge oss til noe ulovlig. Argentina er innstilt på dialog og enighet. Vi ønsker en rettferdig og lovlig løsning for alle våre kreditorer, sa Axel Kicillof, Argentinas finansminister på en pressekonferanse i New York onsdag, etter resultatløse forhandlinger.

Kicillof avviser at Argentina er bankerott, noe kredittvurderingsselskapet Standard and Poor's anser landet for å være.

Finansministeren sier pengene til utbetaling finnes, men at de er frosset som følge av en rettsavgjørelse.

- Pengene er tilgjengelig. Om det var snakk om konkurs, ville selvsagt pengene ikke vært der, sa Kicillof.

- Argentina betaler. Landet har penger. Og det kommer til å fortsette å betale. Vi skal betale, men på fornuftige betingelser. Ikke betingelser som tilsvarer utpressing, legger han til.

Les også

Dette er Argentinas virkelige storkamp

Alvorlig

- Dette er ikke bare en teknikalitet, men en reell og vond hendelse som vil påvirke ekte mennesker, sa Daniel Pollack, mekleren som har ledet samtalene mellom Argentina og kreditorene de siste 30 dagene, i en uttalelse onsdag.

- De fullstendige konsekvensene er vanskelig å forutsi, men de er med sikkerhet ikke positive, sa han, ifølge Bloomberg.

Les også

Et førjulsmareritt

- Uansvarlig

Finansminister Kicillof sier en løsning på krisen kan finne sted utenom regjeringen. Og i et forsøk på å redde Argentina fra konkurs skal flere argentinske banker ha tilbudt seg å ta over kravene fra hedgefondene og betale gjelden.- Dette viser atter en gang at Argentina er et land med uansvarlige politikere som ikke følger moralske og juridiske regler, har Thore Johnsen, finansprofessor ved NHH, tidligere uttalt til E24.

Han sikter til at argentinsk mislighold kan ramme fremvoksende økonomier, ved at finanssystemet ikke lenger vil tørre å investere i utviklingsland.

- Et mislighold vil gå ut over dem og ha negativ betydning for landet. Alt må utsettes og det vil også kunne påvirke argentinske bedrifter som vil få vansker med finansiering.

Les også:

En samling argentinske banker kan gå sammen om å kjøpe landets gjeldDette er Argentinas virkelige storkampMandag kan Argentina være på vei mot ny «konkurs»

Her kan du lese mer om

  1. Argentina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Dette er ikke bare en teknikalitet, men en reell og vond hendelse som vil påvirke ekte mennesker

  2. Mandag kan Argentina være på vei mot ny «konkurs»

  3. Analytikere tror på en løsning for Argentina

  4. Annonsørinnhold

  5. - Min sympati er på argentinernes side

  6. Dette er Argentinas virkelige storkamp