IMF: – Kraftig fall i veksten i Japan og Kina

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror på fortsatt økonomisk vekst i Asia, men varsler en kraftig oppbremsing i Japan og Kina de neste to årene. Tirsdag kommer nok et kjølig Kina-tall.

– KJØLIGERE TIDER I VENTE: Veksten i Kina og Japan vil avta de neste par årene, ifølge IMF.
Publisert:

Fondet forventer en oppsving i den hjemlige etterspørselen etter hvert som Asia henter seg inn etter svak global handel.

Offentlige stimuleringstiltak, lavere råvarepriser og lav arbeidsledighet ventes å være noen av driverne for den regionale veksten, sa IMF da det la fram sine økonomiske utsikter for Asia og Stillehavsregionen tirsdag.

– Dynamisk

– Asia er fortsatt den mest dynamiske delen av verdensøkonomien, men vil fortsatt jobbe i motvind grunnet svakere innhenting for resten av verden, noe som svekker den globale handelen.

Også endringer i Kina vil hemme veksten på kort sikt, heter det. Fondet oppfordrer blant annet til strukturelle reformer for å øke produktiviteten.

Siden forrige gang IMF kom med en rapport om fremtidsutsiktene i regionen, har oljeprisen falt og dratt med seg børsene nedover, markedene har blitt mer ustabile og det er dukket opp bekymringer for Kinas økonomi.

Les også

DNB: Dette er de tre største farene for norsk økonomi

Kina og Japan

Kinas økonomi er verdens nest største og en viktig drivkraft for global vekst. Den er ventet å vokse med 6,5 prosent i år og 6,2 prosent i 2017.

Det er betydelig lavere enn fjorårets 6,9 prosent, og vekstanslaget for neste år er i den laveste enden av intervallet myndigheten ei Beijing har angitt.

IMF advarer og sier oppbremsingen i Kina kan smitte over på andre land og sier regionen er blitt mer følsom for utviklingen i Kina.

Også den japanske økonomien er ventet å vokse saktere, blant annet som følge av en sterkere yen og mindre handel med Kina. Fondet har halvert vekstprognosen for Japan til en halv prosent i 2016 og tror den vil bremse opp ytterligere til 0,1 prosent.

Landet strever med stor gjeld og en aldrende befolkning, i tillegg til at en varslet ny skatt på forbruk er ventet å virke negativt på veksten.

Skuffende indeks

Tirsdag morgen kom nok et kinesisk nøkkeltall som viser at aktiviteten i verdens nest største økonomi er avtakende.

Innkjøpssjefen (PMI) til Caixin for industrien falt til 49,4 poeng i april, ned fra 49,7 poeng i mars. På forhånd var det ventet en PMI-indeks på 49,9 poeng.

Indeksverdier under 50 betyr at aktiviteten er avtakende.

De er tegn til lysglimt i den asiatiske børshandelen tirsdag.

** Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 1,21 prosent.

** Den kinesiske fastlandsbørsen Shanghai er opp 1,60 prosent.
** Den kinesiske fastlandsbørsen Shenzhen er opp 2,24 prosent.

** Den sørkoreanske Kospi-indeksen er opp 0,43 prosent.
** Singapore er ned 0,71 prosent.

Arbeidernes dag havnet på en helligdag i år. Derfor holdt de fleste asiatiske finansmarkeder stengt mandag.
Nikkei holder stengt tirsdag. Indeksen falt 3,11 prosent mandag.

Les også

Bloomberg: Japans sentralbank vurderer å betale bankene for å låne penger

Les også

Dette har Kina betydd for Norge de siste ti årene:
– Vi hadde ikke hatt råd til den levestandarden vi har i dag

Les også

Asia-økonom om Kina-BNP: – Tror ikke det blir katastrofetall

Publisert:

Her kan du lese mer om