Dette skjer denne uken

Iran-usikkerhet, brexit og boligtall fra Eiendom Norge vil prege uken som kommer.

ABEDIN TAHERKENAREH / EPA
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

Det nye årets andre uke byr på mange makrotall her hjemme, samt mer spenning knyttet til Iran og USA.

På fredag ble det kjent at den amerikanske presidenten Donald Trump autoriserte et droneangrep som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad. Angrepet sendte oljeprisen til værs, og det er tydelig at hendelsen vil prege uken som kommer.

Natt til lørdag ble enda et angrep mot personer tilknyttet en Iran-støttet milits nord for Bagdad kjent. Det er ikke bekreftet at USA sto bak angrepet, men søndag kveld traff et nytt rakettangrep den grønne sonen i Bagdad, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Angrepet fikk Trump til igjen å reagere på Twitter.

– (...) Dersom Iran angriper en amerikaner eller et amerikansk mål vil USA umiddelbart slå tilbake med full styrke, muligens på en uproporsjonal måte, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

General Qasem Soleimani has killed or badly wounded thousands of Americans over an extended period of time, and wa ... https://t.co/RpzCJ56H7l

Boligtall og PMI i Europa

På mandag legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for desember. I november sank boligprisene, men ikke mer enn at meglerbransjen fortsatt kunne registrere en smått positiv trend på tampen av året.

I Europa legges det frem PMI-tall for Tyskland, Frankrike og Eurosonen. Konsensus for både Frankrike og Eurosonen er 52,4, mens det i Tyskland er ventet 52,0.

PMI er på norsk kalt innkjøpssjefsindeksen, og tall over 50 tyder på økt aktivitet i bedriftene som er med i undersøkelsen.

Brexit-forhandlinger i London

Det britiske parlamentet tar tirsdag fatt på den tredje runden i behandlingen av lovforslaget som legger til rette for brexit, ifølge NTB. Det er Underhuset som skal debattere ulike endringsforslag, før de sender forslaget videre til Overhuset.

I det britiske valget i desember fikk det konservative partiet et rent flertall i Underhuset. Partiet fikk dermed «et kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort», sa statsminister Boris Johnson i en tale i desember.

Johnson vant det britiske valget i desember, og lovet med slagordet «get brexit done», eller «få brexit overstått», å forlate EU innen 31. januar. På onsdag møter han for øvrig EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i London.

Les også

Thunberg ut mot norsk oljeutbygging – får svar fra Listhaug

Kongen åpner Johan Sverdrup

Her hjemme skal kongen foreta offisiell åpning av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen på onsdag. Produksjonen på Johan Sverdrup begynte i oktober 2019.

Dessuten avholdes NHOs årskonferanse denne uken.

Torsdag skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité innkalle til åpen høring om trygdeskandalen.

Det ble i fjor kjent at NAV i en årrekke har feiltolket EU-reglene som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil 8 måneder som en konsekvens av feiltolkningen.

«Månedens viktigste tall»

Fredag er det flust av nøkkeltall på agendaen både hjemme og utenlands. SSB legger frem både produsentprisindeksen, konsumprisindeksen og fiskeritall for desember 2019.

I USA er det klart for fremleggingen av «månedens viktigste tall», nemlig nonfarm payrolls. Det er tallet på antall jobber som ble skapt utenfor landbruket i landet hver måned. Forrige måned ble det skapt 266.000 jobber i USA, mens konsensus for desember ligger på 167.000, ifølge DNB Markets.

Les også

Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

Les også

Sterkere jobbtall enn ventet fra USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eurosonen
 2. Johan Sverdrup
 3. PMI
 4. Eiendom Norge
 5. Konsumprisindeksen
 6. Trygdeskandalen
 7. Boligprisstatistikk

Flere artikler

 1. Iran varsler «kraftig hevn»

 2. Trump: Soleimani ble drept for å forhindre krig

 3. Trump med nye trusler mot Iran og Irak: – Vil innføre sanksjoner ulikt noe de har sett før

 4. Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

 5. Senator hardt ut mot USAs likvidasjon av Soleimani