Åpner USAs ambassaden på Cuba etter 54 år
Mandag åpner den amerikanske ambassaden igjen på Cuba, og snart kan Coca-Cola bli lovlig igjen for første gang på over 50 år.
Tidligere i sommer ble det kjent at USA letter mer på Cuba-sanksjonene, og i mandag markeres det bedrende forholdet med landenes ambassader åpner igjen for første gang på over 50 år.
Etter den cubanske revolusjonen da Fidel Castro tok makten i 1959, har forholdet mellom de to landene vært turbulent. Og etter Cuba-krisen i 1962, da sovjetiske missilbaser var under konstruksjon på øya, innførte president John F. Kennedy en handelsblokade mot Cuba.
– Cuba har vært veldig hemmet av sanksjonene og embargoen fra USA, så økonomien har veldig mye å ta igjen for å være på at moderne nivå, forklarer seniorøkonom Knut Anton Mork ved Handelsbanken.
Obama: – Den kalde krigen er over for Cuba
Går endring i møte
Selv om den amerikanske ambassaden åpner, vil handelsblokaden fortsatt være i effekt. Men dette vil kunne endre seg nå som begge parter er åpne for et bedre diplomatisk forhold.
Allerede i fjor begynte Obama-administrasjonen å lette på handelsrestriksjonene, melder Wall Street Journal, noe som ga noen amerikanske selskaper, blant annet Netflix, muligheten til å selge sine varer til cubanske innbyggere.
Mye gjenstår før handelsblokaden blir avskaffet helt, men den dagen det skjer, står amerikanske selskaper og investorer klare.
– Det vi så i Øst-Europa og Russland var at de innenlandske varene ble utkonkurrert av utenlandske varer, det er mulig vi kan se det samme på Cuba, sier Mork.
Da Coca-Cola tok leskedrikken sin til Myanmar i 2013, to år etter restriksjonene mot landet var løftet, tok de noen grep som har sikret dem over halvparten av brusmarkedet i landet, melder Fortune.
USA gir grønt lys til Cuba-ferger
Kan ta lang tid
Selv om dagens fremskritt er sentralt for at landene skal komme til en enighet på diplomatisk vis, gjenstår det nok fortsatt en rekke skritt før blokaden er fjernet helt.
Arbeidet er i godt gang og i forrige uke meldte Reuters at USA kommer til å oppgradere Cuba i sin årlige menneskehandelrapport, fra nivå tre til nivå to.
Tidligere i år kom det frem at Cuba også ble fjernet fra USAs liste over stater som finansierer terror.
– For Cuba vil dette være veldig positivt for økonomien deres. Det vil være positiv for USA også, men ikke like markant, forklarer Øystein Dørum, sjeføkonom ved DNB Markets.
Når blokaden blir annullert er vanskelig å bedømme, men Coca-Cola-neonlys vil nok skinne på Havana før eller siden.