Storbritannia og EU enig om brexit-endringer

Theresa May og Jean-Claude Juncker har blitt enige om juridiske bindende endringer i brexit-avtalen, meldes det mandag kveld. 

VELSIGNELSE: Jean-Claude Juncker, president for Europakommisjonen, har vært i møter hastemøter med Theresa May sent tirsdag kveld. May prøver å gjøre justeringene i brexitavtalen som skal til for å få velsignelse i parlamentet.
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Sent mandag ble det klart at Storbritannia og EU har blitt enige om endringer i avtalen mellom partene.

Tre nye dokumenter ble av May fremforhandlet i all hast, akkurat tidsnok til tirsdagens avstemning om utmeldingsavtalen som er planlagt i Underhuset.

Det nye avtaleverket vil nemlig bli tatt opp til debatt i Underhuset i kveld tirsdag.

Selve avstemningen er ventet rundt klokken 20.00 norsk tid.

Avvises avtalen nok en gang, blir det avstemning om hvorvidt Storbritannia skal forlate EU uten avtale, eller om Parlamentet skal be Brussel om en utsettelse av skilsmissen som i utgangspunktet skal skje 29. mars.

– Bindende endringer

Mandag kveld dro Theresa May til Strasbourg for å fullføre forhandlingene med EU. Hasteturen til den franske byen var et siste forsøk på å komme frem til et forslag for å unngå nok en ydmykelse i parlamentet.

I parlamentet tok David Lidington, som er stabssjef for Theresa May, ordet.

Der sa han at May har sikret seg bindende endringer i den tidligere avtalen med EU. Den reviderte avtalen skal ifølge Lidington bli lagt frem for parlamentet i morgen – og det blir en avstemning da.

Ifølge Lidington er det punktet om en såkalt backstop-avtale som blir endret.Dersom parlamentet ikke godtar avtaleutkastet May legger frem for dem, kan de søke om å utsette utmeldingen for å fortsette forhandlingene eller ha en ny folkeavstemning om brexit.

Britene kan også melde seg ut av EU uten noen handelsavtale, selv om dette ikke har flertall i noen av de store partiene.

Felles pressekonferanse

I Strasbourg holder Theresa May og Jean-Claude Juncker en felles pressekonferanse. Begge gir uttrykk for at det har vært en tøff periode for begge parter.

– Vårt mål er å sikre at dette skjer på en ryddig måte. Vi vil beskytte rettighetene til borgere på begge sider. Ratifiseringen av avtalen har vært vanskeligere på britisk side, sier Juncker.

Han fortsetter med å understreke at dette er den siste endringen av avtalen som EU vil være med på.

Les også

Hunt: EUs skyld hvis brexitforhandlingene mislykkes

Theresa May sier at hun er glad for at man har kommet til en enighet som forsikrer at den såkalte backstop-avtalen som regulerer forholdet mellom Nord-Irland og Irland bare er midlertidig. Og at partene vil begynne arbeidet med å finne en ny avtale umiddelbart, og at man skal ha en ny avtale på plass innen utgangen av 2020.

– Vi har sikret juridisk bindende endringer, akkurat slik som parlamentet ønsket at vi skulle gjøre, sier May.

Theresa May fikk spørsmål fra journalister om det faktisk er gjort endringer til avtalen.

– Det vi har blitt enige om er et tillegg til avtalen, sier May.

IMOT: Labour-leder Jeremy Corbyn

Trøbbel på hjemmebane

Mandag kom det flere meldinger om at May hadde kommet til enighet med EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, men at hun da ble overkjørt av på hjemmebane, skriver The Guardian. Ifølge Reuters kilder i EU-systemet var partene søndag nær et nytt avtaleutkast, men Mays regjering skal ha gitt tommelen ned.

Tidligere har punktet om grensen mellom Nord-Irland og Irland fått flertallet i parlamentet til å steile, da de mener dette vil binde Storbritannia til EUs indre marked. EU på sin side, har nektet å gjøre endringer på avtaleutkastet som ble forhandlet frem i høst.

Nå uttaler EU og May i fellesskap at det såkalte «backstop»-punktet om den irske grensen kun er midlertidig – uten at punktet er fjernet fra avtaleutkastet.

Angrep May

Tidligere på mandag gikk Labour-leder Jeremy Corbyn til angrep på Mays håndtering av brexit-forhandlingene, der han sa at statsministeren haler ut tiden og at landet er i kaos.

Les også

Dette mener britene om brexit-alternativene

– Dette kaoset kan ikke foregå mye lengre. Skjebnen til folks arbeidsplasser og bedrifter står i spill så lenge myndighetene fortsetter å feile i forhandlingene og fortsetter med utsette på utsettelse, uttalte partilederen, som stempler Mays utkast som en dårlig avtale.

Brexit-minister Robin Walker svarte da med å love at en meningsfull avstemning ville bli avholdt tirsdag, og at forhandlingene med EU var på et kritisk punkt.

Pundet har styrket seg den siste tiden, samtidig som Storbritannias vei ut av EU fortsatt er høyst usikker. Valutabevegelsen skyldes markedets håp om at britene kan unngå at de krasjer ut av EU uten en avtale, har valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets uttalt til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. Theresa May
 4. EU

Flere artikler

 1. Storbritannia ett skritt nærmere stupet etter brexit-nei

 2. May advarer om langvarig utsettelse

 3. – Sjansen for at EU strekker seg videre er lik null

 4. Brexit-avstemninger kan skape bølger i pundet: – Alfa og omega hva man kommer frem til

 5. May gikk på nederlag – pundet bykser opp