Trumps budsjett for 2020: Legger opp til større underskudd

USAs president Donald Trump legger opp til en økning i USAs budsjettunderskudd til 1.100 milliarder dollar i 2020.

STØRRE UNDERSKUDD: USAs president Donald Trump legger opp til enda større budsjettunderskudd i 2020 enn i inneværende år.

Foto: Susan Walsh AP
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

I det nye budsjettet som ble presentert av Det hvite hus mandag, foreslår president Donald Trump å bruke 4.700 milliarder dollar i 2020, skriver Wall Street Journal.

Med det foreslåtte budsjettet vil det årlige underskuddet øke til 1.100 milliarder dollar - som tilsvarer 9.556 milliarder kroner. Til sammenligning er den samlede verdien av det norske oljefondet på 8.868 milliarder mandag ettermiddag.

Da Trump la frem sitt forrige budsjett, for det finansielle året 2019, var det planlagt å bruke 4.407 milliarder, med et underskudd på 985 milliarder dollar for året.

Samtidig presenterer Donald Trump budsjettet som et sparebudsjett - der man har kuttet utgifter som vil ha en effekt på 2.700 milliarder dollar over de neste ti årene. Hvis kuttforslagene blir gjennomført vil det være det største kuttet i offentlige utgifter utført av noen president i historien.

Venter høy vekst fremover

Budsjettet legger til grunn en årlig vekst i BNP på tre prosent eller mer de neste fem årene, skriver CNBC. Det er langt høyere enn det de fleste økonomer har spådd for samme periode.

Trump øker forsvarsbudsjettet med fem prosent, som er mer enn det Pentagon selv har bedt om. I tillegg har han bedt om 8,6 milliarder dollar til å finansiere bygging av en mur på grensen mot Mexico.

Samtidig ønsker Trump-regjeringen å kutte i programmer for de vanskeligstilte i samfunnet med 1.900 milliarder dollar.

Presidenten ber også om et flatt kutt i alle budsjetter på fem prosent - utenom forsvarsbudsjettet.

Ifølge Det hvite hus vil det foreslåtte budsjettet - hvis det følges opp av fremtidige presidenter - balansere underskuddet for USA på 15 år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA

Flere artikler

 1. Ankedomstol lar Trump bruke forsvarsbudsjett til Mexico-mur

 2. USA med største handelsunderskudd på ti år

 3. Betalt innhold

  Dette er Kinas våpen i handelskrigen

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump: Uaktuelt å endre handelsavtalen med Kina

 6. Norge nærmere NATOs toprosentmål