Forsker om handelskrigen: – Det vil forundre meg om Huawei ikke har vært et tema

Signalene fra forhandlingene mellom USA og Kina er positive. Men det har de også vært før, uten at det endte i løsning.

  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Vi har fått klare signaler fra både Kina og USA om at det går mot en form for avtale. Men vi aner ikke hva det innebærer, hverken hva kineserne er villig til å gjøre eller hvordan en slik avtale påvirker fremtidige og eksisterende tollsatser, sier DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud til E24.

Mandag skrev Wall Street Journal at kilder knyttet til både USA og Kina at det ser ut til at USAs president og Kinas president kan signere en formell handelsavtale når de møtes til neste toppmøte.

Dette skjer trolig 27. mars.

Les også

Huawei saksøker USA

Huawei-utlevering

Samtidig har det blitt klart at Huawei saksøker USA, og mener forbudet mot offentlige etaters kjøp av produkter og tjenester fra selskapet er ulovlig.

USA har blokkert statlige myndigheter fra å bruke utstyr fra den kinesiske telekomgiganten, og mistenker at de utgjør en sikkerhetstrussel. Selskapet avviser anklagene.

I tillegg ble det fredag kjent at kanadiske myndigheter godkjenner utlevering av Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou til USA. Meng, som også er datteren til toppsjefen i selskapet, ble etterlyst i USA, mistenkt for industrispionasje og brudd på handelsrestriksjoner mot Iran.

I forhandlingene?

Huawei-grunnlegger og toppsjef Ren Zhengfei mener saken er politisk motivert.

– Det har vært en ny strategi fra Trump å gå rett på enkeltbedrifter, noe som strider mot gamle forvaltningsprinsipper, sier seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Les også

Forskere: Oppblåste BNP-tall skjuler krise i Kina

– Det vil forundre meg om ikke Huawei har vært tatt opp på en eller annen måte under forhandlingene om en handelsavtale, sier forskeren, men legger til at det er få detaljer om hva det blir forhandlet om som har blitt kjent.

Kjennerud sier at Huawei-saken i det amerikanske rettssystemet på en måte er uavhengig av selve handelskonflikten.

– Samtidig skjer dette på et tidspunkt som gjør at det ser ut til å bli brukt som et ledd i forhandlingene. Men det amerikanske justisdepartementet har vært tydelig på at de ikke vil la seg påvirke av Trumps ønsker og krav i saken, om det skulle komme noen, sier Kjennerud.

Bra nok for Trump

Han tror at dette kan være en faktor som kan gjøre at handelsforhandlingene bremser.

– Når systemet jobber slik, blir det vanskelig å hente ekstra godvilje fra kineserne, sier Kjennerud.

Det har kommet litt informasjon om hva det kan ha blitt enighet om mellom Kina og USA. Blant annet er dette at Kina kanskje skal gjøre litt mer for å beskytte immaterielle rettigheter, som patenter, åpne økonomien litt mer for utenlandske bedrifter, og kjøpe mer varer fra USA.

Les også

Rapport: Huawei tar nye markedsandeler fra Apple og Samsung

– Det de har nå er i hvert fall bra nok til at Trump har valgt å utsette videre tolløkninger. Men det gjenstår å se om det er en varig beslutning, sier Kjennerud.

Avblåst enighet

For partene har også tidligere varslet at de var nær en avtale, men da ble enigheten avlyst.

– I mai i fjor ble hele handelskrigen avblåst, men da kom det noen fra bakrommet på Det hvite hus og stoppet det, sier seniorforskeren.

Melchior tror det ligger et økende press på president Trump for å få på plass en avtale.

– Skadene som blir forårsaket av handelskrigen blir mer synlig etter hvert som tiden går. Nylig kom det en studie som for eksempel viser at tollsatsene har ført til økte kostnader for konsumenter, sier Melchior. I tillegg begynner det å nærme seg neste valg i USA:

– Det er viktig for Trump å bli populær. Om det blir en avtale, så vil det være en seier for Trump, sier seniorforskeren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. Nupi-forsker tror Huawei blir sjakkbrikke i handelskrigen

  2. USA og Kina nær delavtale i handelskrigen

  3. Trump: Ferdig med første del av handelsavtale

  4. Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

  5. Kamp om toppjobber i EU, PMI-rush, Opec-møte og boligpriser for juni