Det ble skapt 20.000 nye jobber i USA i februar

Tallet er langt under det analytikerne forventet. Likevel falt ledighetsraten, og lønnsveksten tiltok. 

  • Nina Tuv
Publisert:

Det ble skapt 20.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i februar, viser ferske «nonfarm payrolls»- tall fredag ettermiddag.

Tallene sjokkerer på nedsiden, ettersom det på forhånd var ventet omtrent 180.000 nye jobber. Økningen er den minste på 17 måneder.

I januar ble alle forventninger slått ned i støvlene da det ble skapt hele 304.000 nye jobber. Dette var måned nummer 100 på rad med økning. De nye tallene viser en revidering til 311.000 nye jobber i januar.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tror derfor at februar-tallene kan være en korreksjon.

– Nå har vi hatt noen veldig sterke måneder. De siste tre månedene har det blitt skapt 180-190.000 nye jobber i snitt. Dette kan være en korreksjon etter det veldig høye tallet sist, sier Bruce til E24.

Les også

EU advarer: – USA truer det globale handelssystemet

Fortsatt sterk lønnsvekst

Ledighetsraten går likevel ned til 3,8 prosent, mot ventet 3,9 prosent. I januar kom den inn på 4 prosent.

Gjennomsnittlig timelønn økte med 0,4 prosent, eller 0,11 dollar til 27,66 dollar i timen. Den årlige lønnsveksten er nå på 3,4 prosent.

– Det er jo veldig blandede signaler fra «payrolls» denne gangen. Ledigheten falt og lønnsveksten tiltok, samtidig som hovedtallet var ekstremt svakt. Det sender uklare signaler om situasjonen i arbeidsmarkedet, sier Bruce.

Han påpeker at det kan være mye støy i disse månedlige tallene, og at vi ikke vet helt sikkert hva som har påvirket dem. Kanskje kan den langvarige nedstengningen av det amerikanske statsapparatet tidligere i år ha noe med saken å gjøre.

Uansett vil Bruce legge mest vekt på lønnsveksten.

– Vi har ventet på at lønnsveksten skal ta seg opp i det strammere arbeidsmarkedet, og det har gått veldig forsiktig. Men den er helt klart på vei oppover.

– Den amerikanske sentralbanken har gjort det klart at de har tatt en pause i rentehevingene, men hvis dette fortsetter kan det helt klart bli aktuelt med nye renteøkninger, mener Bruce.

Les også

USA med største handelsunderskudd på ti år

Det fordrer selvfølgelig fortsatt bra vekst fremover. Det er uansett ingenting ved de svake tallene for antall nye jobber som gjør at Bruce endrer synet på amerikansk økonomi, Fed og arbeidsmarkedet.

– Dette peker i retning av at Fed etter hvert kan måtte snu, sier Bruce.

Markedet vakler

Dow Jones futures falt 217 poeng etter tallslippet, noe som indikerer at den toneangivende indeksen vil falle fra start når Wall Street åpner.

Det svake tallet på 20.000 nye jobber kommer tross alt midt oppi allerede sterke bekymringer for den globale veksten, skriver CNBC.

Fredag morgen ble dessuten klart at Kinas eksport har svekket seg betydelig, og dagen i forveien meldte Den europeiske sentralbanken om svakere vekstestimater for eurosonen.

– Jeg ser at markedet er usikkert på hvordan det skal reagere på disse blandede signalene, sier Bruce.

– De lange rentene i USA har falt litt, men ikke noe dramatisk. Dollaren svinger litt opp og ned.

Les også

USA med største handelsunderskudd på ti år

Les også

USA beskylder britene for «drittslenging» om amerikansk kjøtt

Les også

EU advarer: – USA truer det globale handelssystemet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nonfarm payrolls
  2. USA

Flere artikler

  1. «Månedens viktigste tall»: Bedre enn ventet etter februar-sjokket

  2. Wall Street med sin verste uke så langt i år

  3. – Tror effekten av USAs bloddoping ligger bak oss

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette skjer denne uken