Trump signerte gigantavtaler i Saudi-Arabia

Etter kun to dager i Saudi-Arabia, har president Trump signert våpen- og forsvarsavtaler til rundt 4.000 milliarder kroner.

MØTES I MIDTØSTEN: President Trump møter flere av sine allierte under besøket sitt i Midtøsten. Her venter Trump på møtestart med representanter fra Golfrådet søndag.
  • Eilin Lindvoll
  • NTB
Publisert: Publisert:

Lørdag landet Air Force One i Riyadh i Saudi-Arabia, hvor presidentparet Trump ble møtt av fanfarer og den saudiarabiske kongen Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Kort tid etter den høytidelige velkomstseremonien satte Trump og Salmar seg ned penn og papir og signerte to avtaler på til sammen 460 milliarder dollar, tilsvarende rundt 4.000 milliarder kroner.

USA og Saudi-Arabia ble enige om en våpenavtale til 110 milliarder dollar (970 milliarder kroner), samt et forsvarssamarbeid over ti år til en verdi av 350 milliarder dollar (rundt 3000 milliarder kroner), skriver The Wall Street Journal.

Trumps tur til Saudi-Arabia inngår i hans første utenlandsreise etter at han ble innsatt som amerikansk president, en reise som skal vare i ni dager.

Les også

Trump spikrer gigantisk våpenavtale i Saudi-Arabia

Møter arabiske allierte

Målet med besøket i Saudi-Arabia var å styrke de økonomiske og sikkerhetsmessige båndene mellom USA og deres Midtøsten-allierte.

Søndag møter Trump Golfrådet, bestående av allierte ledere fra Bahrai, Qatar, Kuwait, Oman og Egypt i tillegg til Saudi-Arabia. Jemen-konflikten, Syria og Iran er ventet å bli samtaletemaer, ifølge NTB.

Under møtet ble president Trump også invitert til å besøke Egypt av president Abdel Fattah al-Sisi.

I samtalen kalte Trump Sisi «venn» og ga ham ros for arbeidet med å løslate en amerikansk hjelpearbeider som satt fengslet i tre år, anklaget for menneskesmugling og overgrep mot barn, skriver NTB.

Førstedamen Melania Trump besøkte den amerikanske internasjonale skolen i Riyadh mens hennes mann satt i møte med Midtøsten-lederne.

EGEN MØTEPLAN: Førstedame Melania Trump besøker ansatte ved GE All-Women Business Process Services and IT Centre i Riyadh søndag, mens president Trump sitter i møter med Midtøsten-ledere.

Overser hjemlige problemer

Det var ikke akkurat rolig rundt president Trump da han forlot USA for å dra til Midtøsten.

Avskjedigelsen av FBI-sjef James Comey og den pågående Russland-granskingen har ført til at kritikken har haglet mot Trump.

Les også

Trump forfølges av nye avsløringer på utenlandsturen

En statsråd i den saudiarabiske regjeringen slår derimot, fast at problemene rundt Donald Trump på hjemmebane ikke har betydning for Saudi-Arabia.

– Definitivt ikke. Vårt forhold er med USA og landet har i dag en flott ledelse. Vi er svært oppmuntret av posisjonen som Trump-administrasjonen har tatt, sier energi-, industri- og oljeminister Khalid al-Falih til AFP på sidelinjene av den hektiske møtevirksomheten i Riyadh søndag.

Les også

Trump tildelt Saudi-Arabias høyeste utmerkelse

Les også

Trump starter prosessen for reforhandling av NAFTA

Les også

Senatet ber FBI utlevere Comey-notater

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Saudi-Arabia
  3. Egypt

Flere artikler

  1. Saudi-Arabia lover å svare på Khashoggi-sanksjoner

  2. Trump spikrer gigantisk våpenavtale i Saudi-Arabia

  3. Arabiske stater kutter bånd med Qatar

  4. Trump hevder å stå bak bruddet med Qatar

  5. Nå åpner «luksusfengselet» for vanlige bookinger