Slik er Facebooks høyteknologiske Sverige-anlegg

Den er på størrelse med seks fotballbaner og bruker høymoderne teknologi. Nå letter Mark Zuckerberg på sløret om Facebooks svenske serveranlegg.

ENORMT: Denne hallen er så stor at de ansatte bruker scootere til å komme seg rundt. Selve bygningen er på størrelse med seks fotballbaner.
Publisert: Publisert:

Rundt 150 mennesker er ansatt på Facebooks høyteknologiske anlegg utenfor den lille kystbyen Luleå nordøst i Sverige. Likevel er det ofte tomt i korridorene. Ifølge Zuckerberg gjør nemlig teknologien at de bare trenger én tekniker per 25.000 servere.

Serveranlegget, som åpnet i 2013, er ifølge ham 10 prosent mer effektivt enn tradisjonelle datasentre, og bruker 40 prosent mindre strøm.

Utnytter klimaet

Hovedhallen er så stor at ingeniørene kjører rundt på scootere.

Beliggenheten nord langs kystlinjen til Sverige er perfekt blant annet fordi den kalde temperaturen utnyttes til å kjøle ned serverne.

KJØLES NED: Det naturlig kjølige klimaet utnyttes for at ikke viftene skal gå varme.

– Datasenteret er en viktig del av vår globale infrastruktur og bruker en rekke lokale ressurser for å øke effektiviteten og spare strøm, skriver Zuckerberg i en oppdatering på nettopp Facebook.

Enormt anlegg

Selve bygningen skal være på størrelse med seks fotballbaner.

– Du tenker sannsynligvis ikke på Luleå når du deler med venner på Facebook, men det er et eksempel på den veldig komplekse teknologi-infrastrukturen som holder verden sammen, skriver han.

EFFEKTIVT: Utstyret er redusert til det mest nødvendige, opplyser Facebook-sjefen.

I slutten av juli presenterte Facebook et overskudd på to milliarder dollar i andre kvartal. Det er en økning på 186 prosent fra i fjor og bedre enn hva de fleste analytikere hadde spådd.

Les også

Facebook oppretter eget kontor i Norge

Inntektene kommer i stor grad fra målrettet reklame mot enkeltbrukere – på bekostning av det tradisjonelle annonsemarkedet.

For ikke å miste grepet om kundene lanserte de i september en ny «Snapchat»-lignende funksjon som lar brukerne dele videoer direkte på smarttelefonen.

FRA UTSIDEN: Sverige-kontoret ligger grisgrendt til langs svenskekysten.

Her til lands har det stormet rundt Facebook den siste tiden etter at nettstedet sensurerte det historiske bildet av «napalm-jenta» fra Vietnamkrigen.

Da Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen viet avisforsiden til å fortelle Zuckerberg at han bekymrer seg over måten Facebook disponerer makten sin, tok selskapet grep og besluttet å tillate bildet.

Les også

Ericsson vil legge ned all produksjon i Sverige

Les også

IT-kjemper og medier sammen for bedre nettnyheter

Les også

Facebook tar Snapchat-grep

Publisert:

Her kan du lese mer om