Presidentvalget i USA

Dette tenker næringslivstoppene om USA-valget

Presidentvalget i USA får konsekvenser langt utenfor landets grenser, også for norske interesser. Her er en samling av norske næringslivstoppers tanker om valget.

PRESIDENTVALGET i USA er nå rett rundt hjørnet. Utfallet kan få betydning også for norsk økonomi.

NTB, VG, AFP
 • Camilla Knudsen
 • Marius Lorentzen
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Anders Nybakken Kvale
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Tirsdag er ventetiden over:

Nå skal USA, verdens største økonomi, velge sin president for fire nye år.

Det er Republikanerne mot Demokratene. President Donald Trump (74) mot tidligere visepresident Joe Biden (77).

E24 har spurt en rekke næringslivstopper, investorer og økonomiprofiler om synet på valget og konsekvensene for deres bransje, personlige investeringer og norsk økonomi.

Få siste nytt om presidentvalget i E24s direktestudio.

Jens Ulltveit-Moe

Den profilerte investoren Jens Ulltveit-Moe, som satser tungt på fornybar energi tror nå på brakseier for Joe Biden.

– Totalt sett vil en seier til Biden få mindre virkning enn vi tror. Konflikten mellom USA og Kina vil bestå, noe som også er ganske viktig i forhold til norsk utenrikspolitikk. Det foregår en stor maktendring på kloden, der USA er den tapende part og Kina den vinnende. Det vi ikke Biden kunne hindre, sier han.

Ulltveit-Moe tror likevel at Biden på enkelte områder vil kunne gjøre stor forskjell.

– Det er særlig på klima og energi. Der vil det bli store forskjeller med Biden, og det er veldig viktig både for Norge og for Umoe (Ulltveit-Moes investeringsselskap).

– For det første har Biden en klimaplan som er helt super, omtrent som MDG skulle kommet med den. Det innebærer en storsatsing på fornybar energi og energisparing, som vil endre verdensbildet. Det vil være et voldsomt skifte ved at USA ikke bare stopper å kjempe mot, men aggressivt støtter kampen for å redusere utslipp.

Jens Ulltveit-Moe.

Frode Hansen / VG

Ulltveit-Moe tror Biden vil øke skattenivået slik at USA kommer til å redusere oljeproduksjonen betraktelig, ved at skiferolje blir mindre lønnsomt.

– Det er veldig viktig for Norge, for det betyr at oljeprisen kan holde seg på pluss minus 50 dollar, som med den svake kronen gir gode inntekter fra oljesektoren, paradoksalt nok med hans sterke miljøengasjement, men på kort sikt.

– Min sukkeretanolvirksomhet i Brasil vil få stor fordel av Bidens klimaengasjement nærmest over natten, mens hydrogentankvirksomheten, som fortsatt er under utvikling, vil ha større fordel over tid.

Investoren regner også med at Biden vil sørge for å få den økonomiske aktiviteten raskt opp igjen etter krisen, ved å kjøre med et kjempestort budsjettunderskudd.

– Det vil gi etterspørselsvekst som også kan gi sterk vekst i det grønne skiftet for Norge. USA vil nok uansett fortsatt være et proteksjonistisk land, selv om det ikke er like aggressivt proteksjonistisk som med Trump.

Les på E24+

Fra Penge-Jens til pengelens

Leder for AksjeNorge Kristin Skaug.

Siv Dolmen

AksjeNorges Kristin Skaug

Kristin Skaug leder stiftelsen AksjeNorge, som har som formål å bidra til økt kunnskap om aksjer og verdipapirmarkedene.

– Hvordan aksjemarkedet vil reagere på hvem som vinner, tør jeg ikke mene noe om. Men det viktigste for aksjemarkedet er at valget gjennomføres uten for mye støy, at kandidatene anerkjenner resultatet. Aksjemarkedet (les investorer) liker best forutsigbarhet og stabilitet med tydelige rammebetingelser for hvordan næringslivet skal kunne tjene penger i fremtiden, skriver hun i en e-post til E24.

Hun understreker at Norge og norske selskaper er helt avhengig av våre internasjonale handelspartnere for å få solgt nok av våre varer og tjenester.

– Hvis den lave globale etterspørselen vedvarer, uavhengig av om det skyldes corona eller handelskonflikter, vil dette helt klart ha negative effekter på vårt næringsliv og således også vår personlige økonomi.

Les på E24+

Kristin Skaug: Gikk løs på hjemmekontoret med sag

Skaug påpeker at Norge dermed er helt avhengig av at presidenten, uansett hvem av dem det blir, kan bidra på tre viktige områder: Bremse coronasmitte og sikre at vaksiner når flest mulig, stimulere økonomien ved å levere økonomiske krisepakker (som er sårt etterspurt av amerikansk næringsliv og befolkning) og bidra til at vi unngår forlengede handelskonflikter gjennom ekstrem proteksjonisme (høy import-skatt).

– Trump har sagt at økonomiske stimuli kommer NÅR han vinner valget. Gjennom Trumps proteksjonisme og klima-fornekting, utsettes også deres klimasatsinger som kan ha negativ effekt for norsk grønn teknologi, sier hun videre.

Konsernsjef Sigve Brekke under presentasjon av Telenors resultat andre kvartal 2020.

Berit Roald / NTB

Telenor-sjef Sigve Brekke

– Jeg som mange andre følger selvsagt med spenning med på det som skjer i USA og det kommende valget der. USA representerer ikke bare sin plassering i verdensøkonomien og storpolitikken, men har jo også noen av verdens ledende teknologibedrifter, herunder også aktører i telekomsektoren, sier Telenor-sjef Sigve Brekke.

– Jeg vil være forsiktig med å spå ulike scenarioer og konsekvenser av valget, men det er ingen tvil om at det blir noen dager med stor spenning, og at resultatet kan skape bevegelser.

– Jeg håper jo det vil skape bevegelse i form av et USA som er mer åpent for internasjonalt samarbeid og respekt for ulikheter, og som vil ta grep for å møte de store mulighetene og utfordringene verden ser, som digitalisering og klimautfordringen.

Hedda K. Ulvness, sjef for Eie Eiendomsmegling.

Cicilie S. Andersen, E24

Hedda K. Ulvness, sjef for Eie Eiendomsmegling

– Hvilke konsekvenser har presidentvalget i USA for din virksomhet?

– Hvem som vinner valget vil ikke få noen umiddelbar effekt på boligmarkedet. Likevel er det liten tvil om at det amerikanske presidentvalget har stor innvirkning på verdensøkonomien, som igjen kan påvirke Norge og det norske boligmarkedet, svarer meglersjef Hedda K. Ulvness.

Hun minner om at det tross alt var kollapsen i det amerikanske boligmarkedet som forårsaket finanskrisen i 2008, som igjen fikk store innvirkninger på det norske boligmarkedet.

– Om Trump får gjenvalg, fortsetter å gi massive skattekutt, og deregulerer finansinstitusjoner og banker på en måte som ikke er bærekraftig, kan det definitivt få konsekvenser for det norske boligmarkedet på sikt.

Les på E24+

Bør man lempe ut aksjene før USA-valget?

– Personlig tror jeg at verden mer enn noen gang trenger ledere som representerer trygghet, tillit og stabilitet. Både finanskrisen og koronapandemien har vist oss at vi alle er uløselig knyttet sammen, sier hun, og legger til at hun skulle ønske USA hadde evnet å dyrke frem bedre representanter for presidentembetet enn Biden og Trump.

– I mangel av andre valg tror jeg likevel Biden vil være best for Norge og norsk økonomi på sikt. Han har erfaring og en større forståelse for USAs rolle i verden, og ikke minst hvordan valgene USA tar, ikke bare påvirker amerikanere, men også nordmenn og verden for øvrig.

Ulvness trekker også fram at valgkampen viser at USA er blitt et land med store motsetninger og høye spenninger.

– Det er først når tilliten svekkes vi forstår hvor fundamentalt viktig det er for samfunnet og den økonomiske utviklingen (...) Derfor håper jeg valget er vellykket i den forstad at både gjennomføringen og en eventuell maktovertagelse går riktig for seg. Ingen er tjent med at et av verdens største demokratier opplever uro og uenighet knyttet til et valgresultat.

Les på E24+

– Vi har et slags boligkrakk i Stavanger

Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam

Terje Pedersen /NTB

Daniel Skjeldam, sjef i Hurtigruten

– Vi i Hurtigruten har stor internasjonal operasjon, der USA er et av markedene vi vokser raskest. I tillegg har vi både kontor og seilinger i Nord-Amerika, blant annet skal vi seile ekspedisjonscruise i Alaska hele neste sommer. Den pågående pandemien har utfordringer for flere bransjer. Dersom valget bidrar til mer uro, kan det få ytterligere konsekvenser for hele det globale reiselivet, sier Daniel Skjeldam, sjef i Hurtigruten.

Personlig er hans politiske syn nok vesentlig nærmere Joe Biden enn Donald Trump, forteller han.

– Men uansett resultat, er det viktigste at både valget og perioden etterpå går ryddig og rolig for seg.

– Hvor viktig er valget for Norge?

– Alt USA gjør får konsekvenser for Norge og verdenssamfunnet. Mer uro i USA vil skape mer uro også for norsk økonomi. USA er en av Norges viktigste handelspartnere, så et amerikansk valg er viktig både for oss som bor i Norge og oss som driver internasjonale selskaper fra Norge.

Eldar Sætre, avtroppende Equinor-sjef

Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

Eldar Sætre, avtroppende Equinor-sjef

– Det vi har sett er at de prosjektene vi har vunnet, og de anbudsprosessene vi har vært en del av, har vært upåvirket av den politiske situasjonen føderalt. Det er i stor grad delstatene som driver den tilretteleggingen som gjøres, sier avtroppende konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

– Jeg ser egentlig ikke noen scenarioer der fornybarsatsingen vår kan bli påvirket av valget, fortsetter han.

Julie Brodtkorb, leder for MEF og representantskapet i Norges Bank.

Terje Bringedal / VG

Julie Brodtkorb, MEF-sjef

Julie Brodtkorb, som leder både Norges Banks representantskap og Maskinentreprenørenes Forbund, presiserer at coronapandemien har langt større effekt i hennes bransje enn USA-valget.

– USA har mange utfordringer, og blir utfordret av Kina som stormakt. Et innadvendt USA med store, økende økonomiske og sosiale forskjeller, er ødeleggende for fremtidsutsiktene. Ingen president kan løse USAs utfordringer raskt, men Trump viser ikke engang noen vilje. Derfor trenger verden at Biden vinner, sier hun.

– Noen tanker om hvor viktig valget er for Norge, norsk økonomi?

– Igjen, covid-19 er langt mer avgjørende enn USA-valget. Norge er et lite land med en åpen økonomi, og vi trenger åpne grenser og internasjonalt samarbeid. Slik sett er både Trumps strategi og pandemien ødeleggende for Norges økonomiske utsikter.

Konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kværner-sjef Karl Petter Løken

– Hvordan påvirker USA-valget din virksomhet?

– Jeg kan ikke se at valget har noen umiddelbar effekt for oss, sier konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner.

Selskapet hans er i disse dager i ferd med å bli fusjonert med Aker Solutions, som fremover både skal satse på leveranser til olje- og gassnæringen, karbonfangst og fornybar energi.

– Vi har jo snakket om hvordan vi posisjonerer oss for leveranser til havvindprosjekter utenfor østkysten av USA, men vi tror ikke den type prosjekter vil påvirkes nevneverdig av valget og politikken. Drivet i den utviklingen vil nok være det samme, sier Løken.

Berge Gerdt Larsen, investor og styreleder i Petrolia SE.

Marit Hommedal / NTB

Berge Gerdt Larsen, styreleder Petrolia SE

– Dersom Biden vinner vil han redusere/stenge ned amerikansk olje- og gassleting og produksjon. Det blir svært gunstig for oljeprisen og etterspørsel etter norsk produsert olje og gass, skriver Berge Gerdt Larsen, styreleder i olje- og gasselskapet Petrolia SE, i en mail til E24.

– Det blir gunstig for Petrolia-konsernet, oljeindustrien i Norge, og inntekter til Norge og antall norske arbeidsplasser.

– Det eneste som kan ødelegge dette er om miljøbevegelsen i Norge makter å redusere leting og produksjon i Norge, samme som Bidens politikk i USA.

Les på E24+

Et valgnederlag for Trump vil være dårlig nytt også for visse andre statsledere

Matts Johansen, sjef i Aker Biomarine

– Hvis Biden vinner, må vi passe på at de ikke går helt i kjelleren på fabrikken vår i Houston. Hvis Trump vinner er det samme prosedyre med de ansatte i New Jersey og New York, sier Aker Biomarine-sjef Matts Johansen.

– Men dårlig helse diskriminerer ikke, så salget av våre omega-3 rike krill-produkter i USA fortsetter like bra uavhengig av det politiske utfallet.

Matts Johansen, sjef i Aker Biomarine.

Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Golden Ocean-sjef Ulrik Andersen

– Jeg tror ikke valgresultatet vil påvirke tørrlast mye, sier Ulrik Andersen. Han er sjef for tørrlastrederiet Golden Ocean.

– Generelt virker begge parter å være enige om at det trengs ytterligere stimuli for den amerikanske økonomien. Verden trenger til syvende og sist en sterk amerikansk økonomi.

Elkem-sjef Michael Koenig

– Hvordan påvirker USA-valget din virksomhet?

– Jeg vet ikke. Jeg valgte å være en forretningsperson, og ikke en politiker fordi det ikke er min styrke. Jeg er ikke sikker på hvordan dette utfallet kommer til å påvirke vår virksomhet. Vi har globale operasjoner. Jeg er ikke i stand til å kommentere på det, sier Elkem-sjef Michael Koenig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Presidentvalget i USA
 3. Internasjonal handel
 4. Karl-Petter Løken
 5. Sigve Brekke
 6. Kværner
 7. Elkem

Flere artikler

 1. Aker Biomarines i USA: – Akkurat nå tror begge sidene at de har vunnet valget, så det er et godt humør på alle fabrikkene

 2. To uker igjen: Forsprang til Biden før innspurten

 3. Professor før nattens debatt: – Spørsmålet er om man mener Trump har ødelagt økonomien

 4. Økonomer om den nye presidenten: Positivt for aksjemarkedene

 5. Trump-velgere i vippestat frykter Biden-seier: – Han vil ødelegge landet vårt