Wall Street-topper fordømmer opptøyene i Kongressen

Toppsjefene i de største amerikanske selskapene så med sjokk på kaoset som utspilte seg i Kongressen onsdag kveld. – En trist og skamfull dag, sier Apple-sjef Tim Cook.

BRØT SEG INN: Bildene fra den amerikanske kongressbygningen skapte sjokkbølger over hele verden onsdag kveld.
Publisert: Publisert:

Reaksjonene har vært sterke etter at Trump-tilhengere onsdag kveld tok seg inn i kongressbygningen på Capitol Hill i Washington D.C, samtidig som de folkevalgte formelt skulle godkjenne Joe Biden som ny president.

Fire personer er bekreftet omkommet etter opptøyene, ifølge politiet i den amerikanske hovedstaden.

En rekke toppledere har også sagt sin mening om de dramatiske bildene som gikk verden rundt onsdag kveld.

– I dag markerer en trist og skamfull dag i vår nasjons historie, skrev Apple-sjef Tim Cook på Twitter, og fortsatte:

– De ansvarlige for dette opprøret skal stilles til ansvar, og vi må fullføre overgangen til påtroppende president Bidens administrasjon. Det gjelder spesielt når de utfordrer de idealene våre som betyr mest.

Bakgrunn: Drama i Washington D.C. – kongressbygningen stormet

Flere måtte løpe i sikkerhet da Trump-tilhengerne tok seg inn i bygningen.

Stengte kontoer

Både Facebook og Twitter var blant de sosiale mediene som valgte å stenge president Donald Trumps brukerkonto i en tidsbegrenset periode etter at de mente han hadde brutt med retningslinjene deres.

Allerede før det skjedde hadde Facebook-sjef Mark Zuckerberg sendt et internt notat hvor han uttrykte sorg over volden, ifølge en kopi av notatet New York Times har fått tilgang til.

Zuckerberg skal også ha formidlet at de da hadde økt overvåkningen av Trumps kommentarer fordi situasjonen var «en nødssituasjon», skriver avisen. Senere ble altså Trumps brukerkonto stengt for posting av nye innlegg i 24 timer.

Banksjef: «Forferdet»

Sjefene i de fleste store finansielle selskapene på Wall Street har også vært kritisk til volden som utspilte seg.

– Jeg fordømmer volden i vårt lands hovedstad på det sterkeste. Dette er ikke hvordan vi er som land eller folk. Vi er bedre enn dette. Våre valgte ledere har et ansvar for å få slutt på volden, godta resultatet og, som vårt demokrati har for hundrevis av år, støtte opp om en fredelig overgang av makten, sier JPMorgan-sjef Jamie Dimon i en e-post til Bloomberg.

Les også

Kongressen samlet igjen: Flere senatorer har trukket valgprotester

Blackrock-sjef Larry Fink på sin side omtalte opptøyene som «et angrep på vår nasjon, vårt demokrati og viljen til det amerikanske folket», ifølge nyhetsbyrået.

Konsernsjef Michael Corbat i Citigroup var «forferdet over handlingene» til de som stormet kongressbygningen under det formelle valget.

– Som en av USAs eldste selskaper har vi sett vårt land oppleve andre utfordrende hendelser. Selv om disse scenene er veldig vanskelige å se på, har jeg tro på vår demokratiske prosess og vet at det viktige arbeidet i Kongressen vil fortsette, og at folk vil bli holdt ansvarlig for sine handlinger, sa Colbat i en melding fra banken onsdag kveld.

«På tide å gå av»

Visa-sjef Al Kelly uttrykte til sine ansatte at det ikke har fremkommet fakta som har antydet «at Bidens seier ikke er totalt rettmessig».

«Vi i Visa står 100 prosent bak valgresultatet og den kollektive stemmen til innbyggerne av dette landet», skrev Kelly i notatet Bloomberg har fått tilgang til.

Hedgefondforvalteren Bill Ackman gikk ut på Twitter med en klar oppfordring til presidenten.

«@realDonaldTrump det er på tide at du går av og beklager til alle amerikanere», skrev han.

Publisert: