Tilsyn: Fem storbanker brøt konkurranseregler i intern chat

Britiske myndigheter har overvåket bankene, som har kommunisert seg imellom om britiske verdipapirer. Det kan få økonomiske konsekvenser.

I TRØBBEL: Citi er en av de fem store bankene som er i trøbbel med ettersynsorganet for finans i Storbritannia. Banken har innrømmet at de har gjort feil.
Publisert: Publisert:

Citi, Deutsche Bank, HSBC, Morgan Stanley og Royal Bank of Canada er under etterforskning. Overtredelsene skal ifølge CMA (Competition and Markets Authority) ha skjedd mellom 2009 og 2013.

Ifølge det britiske tilsynet skal kommunikasjonen ha skjedd via Bloomberg-terminalens chatte-funksjon, et kjent verktøy i finansverden.

Les på E24+

Luftpenger blåser Oljefondet opp i 15.000 mrd.

– Brøt konkurranseloven

Informasjonsutvekslingen gikk primært mellom meglere og omhandlet kjøp og salg av britiske verdipapirer. CMA hevder samtalene er så detaljert at de er innom tradingstrategier.

– Vår foreløpige etterforskning har funnet ut at fem globale banker, i kjølvannet av den globale finanskrisen, brøt konkurranseloven, sier Michael Grenfell, direktør for ettersyn ved CMA.

At dette ble gjort rett etter finanskrisen i 2008, gjør at CMA ser mer alvorlig på overtredelsene, ifølge pressemeldingen.

– Et åpent finansmarked er fordelaktig for millioner av skattebetalere og pensjonssparere. Samtidig beskytter det Storbritannias renommé som en global finanshub, sier Grenfell videre i pressemeldingen.

Meldte lovbruddet selv

Dette har gitt bankene fortrinn konkurrentene ikke har hatt, mener Grenfell. Det var Deutsche Bank og Citi som selv varslet CMA.

Samarbeidsvilligheten har ført til at CMA lover at førstnevnte slipper unna bøter. Skulle Citi bli bøtelagt, vil dette være i rabattert form, skriver de.

Samtidig melder Financial Times at Citi har gått inn i forliksforhandlinger med CMA.

HSBC, Morgan Stanley og Royal Bank of Canada nekter fremdeles for å ha noe med saken å gjøre. Etterforskningen fortsetter.

Publisert:

Her kan du lese mer om