Storbritannias statsminister går av

Liz Truss går av etter 45 dager ved makten. – Gitt situasjonen, kan jeg ikke levere på mandatet jeg ble valgt på, sier hun.

Publisert:

Liz Truss annonserte sin avgang under en kort pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Gitt situasjonen, kan jeg ikke levere på mandatet jeg ble valgt på. Derfor har jeg i dag varslet hans majestet kongen at jeg vil gå av, sier Truss.

Hun sier også at det konservative partiet vil velge en ny statsminister i løpet av en uke. Den nye lederen blir Storbritannias femte konservative statsminister på seks år, ifølge New York Times.

Pundet og britiske statsobligasjoner har styrket seg gjennom dagen etter at flere konservative medlemmer har bedt Truss om å gå av.

Lix Truss møtte Dronning Elizabeth II 6. september dagen hun ble utnevnt som landets statsminister.

Truss tiltrådte som statsminister 6. september etter Boris Johnson.

Hun har vært i hardt vær de siste ukene, etter regjeringen den 23. september la frem det omstridte «minibudsjettet».

Det inneholdt de største skattekuttene på 50 år og større låneopptak, samtidig som Storbritannia står midt en økonomisk krise med stigende renter og kraftig inflasjon.

Minibudsjettet førte til kaotiske tilstander i den britiske økonomien og det britiske finansmarkedet. Det britiske pundet svekket seg kraftig og rentene på statsgjeld økte mye.

Budsjettet ble også møtt av sterk motstand i Truss' egne partirekker.

14. oktober valgte Truss å sparke finansminister Kwasi Kwarteng etter kun 38 dager i jobben.

Jeremy Hunt, som overtok jobben som finansminister etter Kwarteng, valgte å reversere nesten hele det omstridte «minibudsjettet» som Truss foreslo.

Publisert:

Her kan du lese mer om