Sjeføkonom tror markedet kan få europeisk renteoverraskelse

Et gigantisk Equinor-overskudd, en ventet renteheving på 0,75 prosentpoeng i eurosonen og full Kina-pakke: Dette skjer til uken.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.
Publisert:

Den europeiske sentralbank (ESB) har avsluttet den ti år lange perioden med renter på null eller lavere, og nå skal renten videre opp.

Torsdag vil ESB-sjef Christine Lagarde trolig kunngjøre at sentralbanken hever renten med 0,75 prosentpoeng, ifølge ekspertene.

– Når de starter så lavt, er det forståelig at de vil gå fort frem, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Renten er nå på 0,75 prosent i eurosonen.

Tror markedet kan bli overrasket

ESB kommer til å fortsette med rentehevingen, også etter torsdagens ventede rentehopp.

Likevel kan Lagarde komme til å stoppe med å heve renten før det markedet tror i dag. Markedet venter nå at ESB skal heve renten helt til den er oppe i 3 prosent, ifølge Andreassen.

Christine Lagarde, sjef for Den europeiske sentralbank (ESB).

– I eurosonen har vi ikke sett at lønnsveksten har tiltatt nevneverdig, sier Andreassen og sammenligner med USA der lønningene har steget mer.

Sentralbankene følger nøye med på lønnsveksten i tider med høy inflasjon, slik som nå. De vil unngå lønnsdrevet inflasjon. En viktig årsak er at hvis prisene stiger mye som følge av at lønningene har kraftig vekst, kan inflasjonen forbli høy lengre. Det kan bli vanskeligere å få ned prisveksten fort.

Inflasjonen i eurosonen er på det høyeste noensinne. I september var prisveksten 10 prosent målt mot samme måned i fjor i landene som bruker euro.

Duket for gigantisk Equinor-overskudd

Ellers skal en rekke selskaper legge frem tall for årets tredje kvartal. Tungvektere som Equinor, Norsk Hydro og Vår Energi skal i resultatilden.

Fra Equinor venter analytikerne et resultat på over 250 milliarder kroner. Equinors resultater har vært på rekordnivåer i år som følge av skyhøye priser på gass og høye oljepriser.

Den norske olje- og gasskjempen har meldt at den ser milliardgevinst på finansielle kontrakter. Selskapet venter en gevinst på mellom 200 og 500 millioner dollar på finansiell handel med olje og gass, opplyste Equinor tidligere denne måneden.

Fasiten for hvordan det gikk med Norges største selskap i årets tredje kvartal kommer fredag morgen.

Equinor-sjef Anders Opedal.

Av utenlandske selskaper skal Google-eier Alphabet legge frem tall. Det samme skal selskaper som Microsoft, Amazon og Credit Suisse. Sistnevnte skal også etter planen legge frem en kriseplan, etter at aksjen har stupt det siste året og storbanken har blitt rammet av en rekke skandaler.

Venter svake Kina-tall

Onsdag skal Kina etter planen legge frem en rekke data, deriblant BNP, etter at fremleggelsen av nøkkeltallene ble utsatt under den kinesiske kongressen.

– Det er ikke grunn til å tro at tallene er spektakulært sterke ettersom de ikke ønsket å publisere dem under kongressen, sier Andreassen.

Ifølge Bloomberg ventes det at september-tallene vil understreke et svakt konsum, en bremsende handelsvekst og den viktige rollen offentlige investeringer spiller i å støtte aktiviteten.

I Storbritannia skal det konservative partiet etter planen velge ny statsminister etter at Liz Truss meldte sin avgang.

Parlamentsmedlem Rishi Sunak, tidligere bankmann i Goldman Sachs, er pekt ut som en favoritt, ifølge Financial Times.

Truss’ forgjenger Boris Johnson har trukket seg fra kampen om å bli ny statsminister, rapporterer britiske medier søndag kveld.

Publisert:
Gå til e24.no