Eiendomsbaroner i eksil

 • Eiliv Frich Flydal
 • Jonas Alsaker Vikan
 • Fredrick Chr. Ekeseth
Publisert:

(DUBAI): Midt i bydelen International City i Dubai står et leilighetsbygg på 12 etasjer. Det har treningsrom og på taket ligger et svømmebasseng hvor beboerne kan kjøle seg ned under den varme ørkensolen.

Dette er bydelen i Dubai hvor utleiere får best avkastning på eiendommene sine, ifølge en markedsrapport fra 2020.

En av dem som har leiligheter i bygget er nordmannen Rolf Gunnar Hultin (73). Investoren står som eier av åtte leiligheter og en butikk på bakkeplan, i en lekkasje av eiendomsdata fra Dubai som E24 har tilgang til.

I dette bygget, med svømmebasseng på taket, er etterlyste Rolf Gunnar Hultin registrert med åtte leiligheter og et butikklokale.

Hultin har de siste årene vært internasjonalt etterlyst av Økokrim sammen med forretningspartneren Terje Oddvar Steinsland (70).

De diktet opp til sammen 179 millioner kroner i forskningsutgifter i 12 selskaper, og fikk på den måten utbetalt 28,5 millioner kroner fra en støtteordning for norsk næringsliv, ifølge tiltalene.

Hultin og Steinsland fortalte at de angivelige forskningsprosjektene foregikk i Dubai og med lokal arbeidskraft. Ifølge politiet var både prosjektene og kostnadene fiktive.

Fra rettsdokumenter i saken går det frem at «verdier fryktes unndratt og overført til utlandet».

– Økokrim har ikke vært kjent med de konkrete eiendommene E24 viser til i dag, sier statsadvokat Petter Nordeng.

Møtte ikke i egen rettssak

I den omfattende datalekkasjen fra Dubais eiendomsregister er Rolf Gunnar Hultin nordmannen som har flest leiligheter. Verdien av de åtte leilighetene og butikklokalet er anslått til 15 millioner kroner.

Den gamle makkeren Terje Steinsland står oppført som eier av tre leiligheter. Verdien er anslått til seks millioner kroner. En av dem ligger i området som kalles «Beverly Hills of Dubai», med utsikt til Trump International Golf Club.

Leilighetsbygget Orchid A ligger tett inntil Trumps internasjonale golfbane i Dubai.

Hverken Hultin eller Steinsland er så langt dømt.

Ingen av dem møtte opp da rettssaken mot dem skulle begynne 5. mars 2018. Økokrim mener begge forsvant fra Norge like før og mennene har siden vært internasjonalt etterlyst.

Hultins forsvarer, advokat Lars Faye Ree, oppgir at hans klient «ikke ønsker å kommentere saken i media».

Rolf Gunnar Hultin er tiltalt for grovt skattesvik sammen med Terje Oddvar Steinsland.

E24 har kontaktet Terje Oddvar Steinsland på e-postadresser og telefonnumre oppgitt i tilknytning til leilighetene, men ikke fått svar.

Ifølge Økokrim er advokat Knut Henning Larsen forsvarer for Steinsland. E24 har gjort Larsen kjent med innholdet i denne artikkelen. Advokaten sier han ikke kan svare på spørsmål.

To tidligere forretningspartnere av Steinsland sier til E24 at de ikke vet hvor han er, og ikke har vært i kontakt med ham på flere år.

Terje Oddvar Steinsland har vært internasjonalt etterlyst siden 2018.

Kriminelle nordmenn i skatteparadis

Dubai er kjent som en luksuriøs turistdestinasjon og «lekeplass» for verdens rike, men er også beryktet for illegale pengestrømmer og hvitvasking.

Emiratet er blant de mest hemmelighetsfulle skatteparadisene i verden.

Over 20 medier fra hele Europa har den siste uken avslørt at blant annet russiske oligarker, sanksjonerte politikere og kriminelle på flukt fra loven, er oppført med store eiendomsverdier i Dubai.

Den kunstige øya kjent som palmen, er blant signalområdene i Dubai.

Avsløringene bygger på en lekkasje av eiendomsdata fra 2020. Arbeidet med lekkasjen har vært ledet og koordinert av E24.

Det lekkede materialet ble gitt til E24 av den amerikanske forskningsstiftelsen Center for Advanced Defence Studies (C4ADS).

Forretningsmennene Hultin og Steinsland er to av til sammen 21 personer i lekkasjen som knyttes til kriminalitet i Norge av politi og domstoler.

Duoen ble anmeldt av Skatteetaten i 2013. Siden har politiet etterforsket forretningsdriften deres bredt.

I 2017 tok Økokrim ut tiltale mot begge for grovt skattesvik. Steinsland erkjente ikke straffskyld. Ifølge Fædrelandsvennen, som fulgte hovedforhandlingen, visste ikke Hultins advokat hvordan klienten stilte seg til saken.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim har tatt ut tiltalene mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland.

Et sentralt tema for politiet har vært hvor det ble av pengene selskapene deres fikk i støtte.

«Seen it - done it»

«Been there - seen it - done it.» Slik presenterte Rolf Gunnar Hultin seg i sosiale medier. På en nedlagt nettside fortalte Hultin at han ifølge kinesisk kalender ble født i Oksens år:

«Denne sterke påvirkning av stjernetegnene preger nok personligheten min»

Hultin er opprinnelig fra Bodø, men bodde lenge i Kristiansand før han utvandret fra Norge på 80-tallet.

«Skapertrangen presser på, idéene mangler ikke», het det på den samme nedlagte nettsiden som viste Hultin sittende foran en lilla Lamborghini.

I dag er en postboks i Fujairah, et av Dubais nabo-emirater, en av få adresser investoren kan knyttes til. Hultin har ikke svart på henvendelser fra E24 til lokale telefonnumre han var registrert med i lekkasjen av eiendomsdata.

Drev selskaper på Sørlandet

Rolf Gunnar Hultin sto oppført med eiendom i Kristiansand lenge etter han hadde utvandret fra Norge. Der drev han også en rekke selskaper.

I 2005 fikk ett av dem, Marisoft AS, utbetalt 800.000 kroner fra den statlige støtteordningen SkatteFUNN. Det er en finansieringsordning for næringslivet hvor staten dekker deler av utgiftene norske bedrifter har til å utvikle nye tjenester og produkter.

Marisoft AS skulle forsøke å lage en shippingportal på nett, viser godkjenningsbrevet. Portalen skulle også kunne bidra til vedlikehold av datasystemer på skip.

Prosjektet het Global Maritime Service and Support, og kunne angivelig skaffe selskapet kontrakter med rederier over hele verden.

Økokrim mener dette var første gang investoren mottok penger han ikke hadde rett på.

E24 finner få spor etter prosjektet Global Maritime Service and Support. Et av dem leder til et selskap med samme navn, i det karibiske skatteparadiset De britiske Jomfruøyer, og en konto på Isle of Man.

Oppga 168 millioner til forskning

De neste ti årene oppga 12 av Rolf Gunnar Hultins selskaper utviklingskostnader på til sammen 168 millioner kroner til SkatteFUNN-ordningen. Deler av dette gjorde han sammen med Terje Oddvar Steinsland, ifølge tiltalen.

Totalt søkte selskapene om skattefradrag for 33 prosjekter og fikk dette innvilget for 22 av dem. Selskapene opererte i flere forskjellige bransjer hvor hjelpen fra staten skulle bidra til nyskaping:

Ett selskap skulle revolusjonere overføring av data mellom skip til havs mens et annet skulle utvikle et treningsprogram som kunne forebygge sykdommen kols.

I årene som fulgte fikk Hultin og Steinsland stadig støtte til nye prosjekter.

Da politiet etterforsket virksomhetene i 2014 klarte de ikke finne spor av at det var lansert nye produkter.

Selskapene gikk heller aldri med overskudd. Slik førte opplysningene om utviklingskostnadene til at norske myndigheter betalte ut penger gjennom SkatteFUNN-ordningen.

Hultin er tiltalt for å ha sørget for urettmessige utbetalinger på totalt 26,5 millioner kroner.

– Store deler av dette anses å ha tilfalt tiltalte selv, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng.

Alle selskapene ble senere oppløst og avviklet.

Hemmelig selskap i Karibien

Sommeren 2005 sendte en advokat hos advokatselskapet Mossack Fonseca i Luxembourg en e-post til hovedkvarteret i Panama:

«Kjære kolleger, vennligst se informasjon til dere i vedlegget»

Vedlegget gjaldt opprettelsen av et selskap i skatteparadiset De britiske Jomfruøyer (BVI). Det fikk navnet Global Maritime Service & Support.

Rolf Gunnar Hultin var eneste eier, ifølge selskapsdokumenter som E24 har fått av journalistnettverket ICIJ og Süddeutsche Zeitung. Papirene inngår i den såkalte Panama Papers-lekkasjen som førte til at Mossack Fonseca la ned driften i 2018.

Verdien på Hultins aksjer i selskapet var satt til 50.000 amerikanske dollar, i underkant av en halv million kroner.

Samme år som Global Maritime Service & Support ble opprettet, fikk Hultin utbetalt 800.000 kroner gjennom SkatteFunn-ordningen til forskningsprosjektet med samme navn i det norske selskapet Marisoft.

Dokumentene beskriver ikke hva Global Maritime Service & Support skulle gjøre. Men det fremgår av dokumentene at selskapet opprettet en konto i Lloyds bank på Isle of Man i Irskesjøen i slutten av 2005.

Rolf Gunnar Hultin fikk fullmakt til å signere bankens papirer på vegne av selskapet:

Investoren har ikke svart på E24s spørsmål om hva selskapet skulle gjøre eller hva formålet med kontoen var. Økokrim sier til E24 at de ikke var kjent med at selskapet eller kontoen eksisterte.

– Aktiva i utlandet vil i utgangspunktet alltid kunne være interessant ved etterforskningen av en straffesak om økonomisk kriminalitet, både for så vidt gjelder skyldspørsmålet og hvorvidt det eventuelt kan være grunnlag for inndragning av utbytte. Det ville også vært tilfelle i denne saken, sier statsadvokat Petter Nordeng.

Diablo nummer 114

Etter at Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland hadde rapportert inn mer enn 150 millioner kroner i forsknings- og utviklingskostnader på nesten ti år, begynte norske myndigheter å mistenke at det kunne være urent trav.

I juni 2014 ble begge pågrepet av politiet. Hultin skal i et innledende avhør ha erkjent å ha mottatt om lag 1,6 millioner kroner som han ikke hadde rett på.

En eldre lekkasje om eiendom i Dubai som E24 også har, viser at Hultin allerede hadde kjøpt eiendommer for rundt 11 millioner kroner i emiratet før utgangen av 2014.

Hultins forsvarer oppga at de var kjøpt med gevinst fra aksjesalg, under et rettsmøte samme år.

Hjemme på Sørlandet aksjonerte norsk politi og tok beslag i flere av forretningsmennenes eiendeler. Blant dem var Hultins lilla Lamborghini, med en verdi på 6,9 millioner kroner ifølge hans daværende forsvarer.

Lamborghinien var en spesialutgave av modellen Diablo, laget for å markere produsentens 30 årsjubileum. Det ble kun produsert 150 slike biler. Nummer 114 ble parkert av politiet i Kristiansand.

Politiet tok også fra Hultin passet. Så fulgte en flere måneder lang juridisk kamp.

Påtalemyndigheten fryktet at investoren skulle forlate landet dersom han fikk passet utlevert, blant annet fordi tilknytningen til Dubai var sterk.

Politiet viste også til at Hultin hadde møtt opp på politistasjonen og søkt om nytt pass, selv om han visste at han var under etterforskning og at reisedokumentet var beslaglagt.

Forsvareren på sin side argumenterte for at Hultins hus og familie var i Norge. Han hadde heller ingen mulighet til å bosette seg i Dubai, ble det hevdet. Mot slutten av 2014 vant Hultin frem og fikk passet tilbake.

Da rettssaken skulle begynne i mars 2018, dukket hverken Hultin eller Steinsland opp. Politiet antar at de begge forlot Norge, for godt, kort tid i forveien.

«Beverly Hills»

Luksusleilighetskomplekset Orchid A ligger pent til i området utbygger kaller «Dubais Beverly Hills». Fra store glassvinduer har boligene enestående utsikt til Trump International Golf Club på den ene siden og rundt 40.000 kvadratmeter med park, svømmebasseng, idretts- og lekeanlegg på den andre.

I nærheten av bygningen Orchid A, har utbygger lagd et stort bølgebasseng som beboerne kan bruke.

Her, i femte etasje, er Terje Oddvar Steinsland registrert som eier av en 100 kvadratmeter leilighet med balkong, ifølge lekkasjen fra Dubais eiendomsregister.

Boligkomplekset Global Green View II ligger midt i forretningsstrøket i International City. I niende etasje, står Steinsland oppført med en leilighet på 74 kvadratmeter.

Det er én av tre eiendommer Steinsland er registrert med i Dubai-lekkasjen. E24 kjenner ikke til kjøpsdato eller sum for Steinslands eiendommer i emiratet.

Bygningen Global Greenview II har 11 etasjer og «panoramautsikt» over International City, ifølge en omtale av bydelen.

Etter pågripelsen i 2014, ønsket ikke Steinsland å la seg avhøre av politiet.

Advokat Knut Henning Larsen, som ifølge Økokrim er Steinslands forsvarer i dag, har fått en rekke spørsmål om saken. Larsen har svart at han ikke vil videreformidle spørsmålene til Steinsland, og at ytterligere henvendelser fra E24 ikke vil bli besvart.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Steinsland både på telefon og e-postadresser knyttet til leilighetene i Dubai-lekkasjen. E24 har også forsøk å nå Steinsland via tredjepersoner, uten å lykkes.

Millioner på gitarforskning

Terje Oddvar Steinsland er tiltalt for å oppgitt 51 millioner kroner i fiktive utgifter til forskning i tre forskjellige selskaper mellom 2005 og 2014. Rolf Gunnar Hultin er også tiltalt for de fleste av forholdene i Steinslands tiltale.

I 2008 søkte Steinsland og fikk innvilget skattefradrag for kulturprosjektet «Sangskolen». I sluttrapporten til SkatteFUNN-ordningen ble Sangskolen beskrevet slik:

«(...) et nettbasert sangundervisnings system som gjør det mulig å lage en individuell elevtilpasset undervisning der elevene diagnostiseres via systemet og undervisnings tilbudet tilpasses den enkeltes behov.»

I 2012 søkte Steinsland SkatteFUNN-ordningen med følgeprosjektet «Gitarskolen». Her skulle det tilbys profesjonalisert instrumentopplæring. Ambisjonene var store:

«Så vidt vi vet blir Gitarskolen det første systemet i verden som gjør det mulig å tilby denne typen online profesjonell sangopplæring. Vi utvikler i første omgang systemet på norsk, men ser for oss at vi på sikt kan oversette dette til engelsk og tilby produktet på det internasjonale markedet.»

Luksushotellet Burj Al Arab er kjent som «Seilet». Det sto ferdig i 1999 og var en av de første signalbyggene som ble bygget i Dubai.

Til sammen mener Økokrim at Steinsland, ved å oppgi fiktive kostnader, er ansvarlig for urettmessige utbetalinger på 9,4 millioner kroner til selskapene. Politiet vet fortsatt ikke hvor pengene ble av.

Forsøkt utlevert

I dag omtaler Økokrim saken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland, som den største SkatteFUNN-saken siden ordningen ble innført i 2002.

– Saken er svært alvorlig både på grunn av beløpenes størrelse, den lange perioden forholdene har pågått, samt at skattefunnordningen bygger på tillit, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng til E24.

Økokrims forsøk på å få Hultin og Steinsland utlevert fra Dubai, har ikke lykkes, bekrefter Nordeng.

– Vi jobber videre med å finne ut om den avgjørelsen eventuelt kan omgjøres, sier han.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng vil ha forretningsmennene utlevert fra Dubai.

I fjor høst ble de to saksøkt av Skatteetaten som vil ha tilbake pengene de utbetalte til Hultin og Steinslands selskaper. Ingen av dem møtte til de rettsforhandlingene heller.

Da Agder tingrett forsøkte få tak Rolf Gunnar Hultin i sakens anledning, hadde 73-åringen reservert seg mot Digipost.

Den internasjonale etterlysningen av forretningsmennene betyr at de ikke kan reise uten å måtte regne med å bli stoppet ved grenseoverganger. Passene til Hultin og Steinsland løper ut i 2025. Da er det 20 år siden den første urettmessige utbetalingen fra SkatteFUNN-ordningen skal ha skjedd.

De forente arabiske emirater har via ambassaden i Oslo sendt E24 følgende uttalelse knyttet til spørsmål om utlevering av Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland via Emiratenes ambassade i Oslo:

«Internasjonalt, juridisk samarbeid er i kjernen av De forente arabiske emiraters (UAE) pågående arbeid for å bekjempe økonomisk kriminalitet. UAE jobber dedikert med sine internasjonale motparter, og har et pågående engasjement med sine norske partnere i denne saken.» (som omhandler de norske forretningsmennene journ.anm.)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dubai Uncovered
 2. Dubai
 3. Økokrim
 4. Skatteparadis
 5. Lamborghini
 6. De britiske Jomfruøyer
 7. Hvitvasking

Flere artikler

 1. Økokrim jakter hemmelig selskap etter E24-avsløring

 2. – Kunne ikke skjedd i dag

 3. Økokrim vil ha utleveringsavtale med Dubai: – Ville vært en stor fordel

 4. E24 avslører: Kriminelle og etterlyste nordmenn registrert med eiendom i Dubai for over 120 millioner

 5. Russiske oligarker, kriminelle og sanksjonerte politikere er storeiere i Dubai

 6. SV om Dubai-avsløringene: – Viser hvorfor skatteparadis er så skadelig