Frankrike: Kan ikke stole på Australia i handelsforhandlinger

Etter at Australia droppet ubåtavtalen med landet, sier franske myndigheter at de ikke lenger kan stole på Australia i de pågående handelsforhandlingene med EU.

Frankrikes utenriksminister Jean Yves Le Drian kaller USAs nye ubåtavtale med Australia «en dolk i ryggen».
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Onsdag kunngjorde USA, Australia og Storbritannia overraskende et nytt, storstilt forsvarssamarbeid kalt Aukus. Den innebærer blant annet at Australia skal bygge tolv atomdrevne ubåter, og at de dermed vraker en storkontrakt om å kjøpe konvensjonelle ubåter fra Frankrike.

EU-kommisjonen skal i høst gjennomføre den tolvte runden i samtalene om en handelsavtale mellom EU og Australia som startet i 2018.

– Vi har handelsforhandlinger med Australia. Jeg klarer ikke å se hvordan vi kan stole på våre australske partnere, sier Frankrikes europaminister Clement Beaune til TV-kanalen France24.

Gigantkontrakt

Da avtalen om kjøp av ubåter ble inngått mellom Australia og Frankrike i 2016, ble den omtalt som en av verdens mest lukrative forsvarsavtaler. Både Japan og Tyskland kjempet lenge om å få kontrakten, men det var det franske statseide selskapet DCNS Group som trakk det lengste strået.

Kontrakten var verdt 31 milliarder euro da den ble signert – eller rundt 315 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Torsdag sa Det hvite hus at Frankrike hadde vært inkludert i samtalene som endte med at en Australia droppet storkontrakten. Dette ble derimot avvist av franske myndigheter, og avtalen ble kalt en dolk i ryggen av Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian

– Vi hadde etablert et tillitsforhold til Australia, men denne tilliten er blitt brutt. Jeg er svært sint i dag – og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre, sa han til radiokanalen France Info torsdag.

President Joe Biden (i midten) presenterte det nye partnerskapet sammen med Australias statsminister Scott Morrison (til venstre) og Storbritannias statsminister Boris Johnson (til høyre) sent onsdag kveld norsk tid.

– Avslørende

Den nye avtalen kom som et sjokk i Brussel. Den vekker både tvil om unionens innflytelse på den globale scenen og om USA som en sikkerhetspolitisk partner i Europa.

– Det faktum at USA er villig til å bruke politisk kapital og investere i sikkerhets- og forsvarsforbindelser med Storbritannia og Australia før de tar kontakt med EU-land, er ganske avslørende, sier Velina Tsjakarova, direktør for det østerrikske instituttet for europeisk og sikkerhetspolitikk til CNN.

Hun understreker viktigheten av at EU først må bli en sikkerhetsaktør i det indopasifiske området for å bli tatt på alvor av partnerne i «anglosfæren».

En sentralt plassert EU-kilde sier på sin side til kanalen at de engelsktalende partnerne i Aukus har vært «veldig hissige» på å danne en allianse mot Kina, og nevner at de samme landene gikk i front for å invadere Afghanistan og Irak.

– Vi kjenner alle utfallet av det, legger vedkommende til.

Statsminister Scott Morrison sier Australia har rett til selv å fatte beslutninger som er i landets interesse.

Uenighet i EU

Frankrike, som også har sterke interesser i Stillehavsregionen, mener nettopp at avtalen har gjort det enda viktigere med et utvidet forsvarssamarbeid i Europa.

Den danske professoren Peter Viggo Jakobsen ved Forsvarsakademiet tviler imidlertid på at EU-landene kan bli enige om en stor militær rolle i Asia.

– Det kan kanskje føre til at det kommer noen EU-koordinerte flåteoperasjoner der ute. Men noe annet enn det har jeg meget vanskelig for å forestille meg, sa han til Ritzau torsdag.

Det skyldes blant annet at flere EU-land ikke ønsker å komme i klinsj med Kina, føyer han til.

Ordkrig

Nettopp Kina har også kritiserer Aukus-samarbeidet i sterke ordelag.

– Den undergraver fred og stabilitet i regionen på alvorlig vis, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian

I Australia reagerte Kinas ambassade med å si at australierne må «legge fra seg den utdaterte kalde krig-mentaliteten og trangsynte geopolitiske perspektiver» og slutte å følge en linje som vil svekke forholdet mellom de to landene.

Australias statsminister Scott Morrison sa fredag i et radiointervju at den nye avtalen er i alles interesse, også Kinas, for å sikre trygghet og stabilitet i regionen. Han legger til at Australia har rett til å ta beslutninger som er i egen interesse, og at Kina selv «har et omfattende program for bygging av atomubåter».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Australia
 2. Ubåt
 3. EU
 4. USA
 5. Storbritannia

Flere artikler

 1. Frankrike kaller hjem sine ambassadører fra Australia og USA

 2. Handelssamtaler mellom EU og Australia utsettes

 3. Handelsmøte mellom USA og EU i fare

 4. Betalt innhold

  Hvitvasking og smugling av gull i skyggene av Dubais skyskrapere

 5. USAs budsjettunderskudd steg til 2.700 milliarder dollar i august